Tulli kouluttaa Ricon estämään sikaruttoa

Afrikkalaista sikaruttoa torjutaan kouluttamalla uusi eläinperäisiä elintarvikkeita etsivä koira tullin avuksi. Ricon työpaikaksi tulee Helsinki–Vantaan lentoasema, koska vaarallinen tauti on levinnyt viime vuosina Aasiaan ja matkustajamäärät Aasiasta Suomeen ovat suuria. Tullin valvontajohtaja Mikko Grönberg uskoo, että uuden ruokakoiran ansiosta elintarvikkeita löydetään moninkertainen määrä nykytilanteeseen verrattuna.

Labradorinnoutaja Ricon, Niinilammen Elmon, töihin kuuluu myös etsiä pääkaupunkiseudun satamissa EU:n sisäliikenteessä matkustavien henkilöiden matkatavaroista villisian lihaa. Ricon ohjaajana toimii tullitarkastaja Kimmo Linden. Rico on nyt neljän kuukauden ikäinen ja se on aloittanut tullikoiran peruskoulutuksen. Varsinaiset tehtävät se aloittaa kesällä 2020.

Suomen ensimmäinen ruokakoira Aino aloitti työnsä viime kesänä itärajalla. Aino on menestynyt hienosti työssään laittomien tuliaiselintarvikkeiden etsimisessä. Toukokuussa 2019 Ainon havaitsemien laittomien ruokatuliaisten saldo saavutti tuhannen kilon rajan.

Iso uhka sikataloudelle

Afrikkalainen sikarutto (ASF) on vakava uhka suomalaiselle ja eurooppalaiselle sianlihantuotannolle. ASF on afrikkalainen sikojen ja villisikojen vakava verenvuotokuumetauti. Tauti on sioille tappava, sitä vastaan ei ole olemassa hoitoa eikä rokotetta.

Virukset voivat levitä elintarvikkeiden, kuten eväiden ja niiden saastuttamien tavaroiden välityksellä. Virus ei tartu ihmiseen. Virusta ei ole todettu Suomessa. Sitä kuitenkin esiintyy muun muassa EU-alueen itäosissa, kaikissa Baltian maissa ja EU:n itäisissä naapurimaissa. Tauti leviää maasta toiseen ihmisten huolimattoman toiminnan takia ja eläinten mukana.

Lihan, lihavalmisteiden, maidon ja maitotuotteiden tuonti EU-alueelle matkustajien mukana tai yksityishenkilölle postitse lähetettyinä, on eläintautien leviämisriskin takia EU-lainsäädännöllä kiellettyä.

Verkko-Koiramme kirjoitti Ricon kollegasta, ruokakoira Ainosta joulukuussa 2018.

Kommentoi:

Koiramme