Koirauutiset

Koirat tervetulleita Turun Kauppatorille

3.11.2023 | Järjestyslaissa (612/2003) on kirjattu, että toriaikana ei koirilla ole asiaa torille. Turussa ollaan lievennetty tätä. Uusi kirjaus Kauppatorin torisäännöissä vahvistaa, että myös koirat ovat tervetulleita torille. Päätös koirien sallimisesta on tehty sekä kaupunkilaisten että torin yrittäjien toiveiden pohjalta.

Jotta jokainen torikävijä voi nauttia turvallisesta ja siististä torista, on koiran kanssa Turun torille saapuvan pidettävä lemmikki kytkettynä ja vastattava sen käytöksestä ja siisteydestä toriympäristössä. Kauppiailla ja torivalvojalla on oikeus puuttua häiritsevään käytökseen tai epäsiisteyteen. Kukin kauppias saa myös itse päättää oman myyntipaikkansa koiraystävällisyydestä.

Rally-tokon ensimmäiset MM-kilpailut Suomeen

20.10.2023 | Suomi saa kunnian järjestää historian ensimmäiset FCI:n rally-tokon MM-kilpailut. Kilpailut järjestetään Liedossa Royal Canin Areenassa ensi vuonna, 28.–29. syyskuuta. Historiallisen kilpailun järjestäjänä toimii Suomen Palveluskoiraliitto ja käytännön järjestelyistä vastaa Turun Seudun Agilityurheilijat.

Rally-toko on 2000-luvun alkupuolella Yhdysvalloissa kehitetty laji, joka yhdistää elementtejä tokosta, agilitystä ja koiratanssista. Rally-tokossa tärkeintä on ohjaajan ja koiran iloinen yhteistyö, ei niinkään seuraamisen pilkuntarkka paikka tai asennon millintarkka suoruus.

 

 

Koiranomistajia etsitään iäkkäiden ulkoilukavereiksi

Kuopio ja Siilinjärvi ovat lähteneet mukaan Ikäinstituutin Tossut ja tassut liikkeelle -hankkeeseen, jossa etsitään koiranomistajia kotona asuvien iäkkäiden ulkoiluystäviksi. Vastaavaa toimintaa on käynnistelty eri puolilla Suomea.

– Kannustamme koiranomistajia mahdollistamaan ulkoilua iäkkäille, jotka eivät muuten pääsisi ulos tai kaipaavat kaverin tukea ulos lähtemiseen, kertoo Ikäinstituutin koordinaattori Saini Suutari. Ulkoilukaveriksi sopiva koira on terve ja rauhallinen, sen tulee suhtautua ystävällisesti vieraisiin, eikä se saa pelätä apuvälineitä.

Lisätietoja löytyy Ikäinstituutin verkkosivuilta.

Turengin ajokoirapatsas palasi kotiin

Turengin rakastettu ajokoirapatsas on palannut kotiinsa kävelykadulle. Patsas siirrettiin jouluaatonaattona 2021 kunnantalon pihalle evakkoon, kun keskustan muutostyöt alkoivat. Aiemmin se sijaitsi nyt puretun Osuuspankin edustalla, jossa se on vartioinut toria vuodesta 1993.

Suomen ensimmäiset ajokoirakokeet pidettiin Daniel Johannes Wadénin mailla Turengissa marraskuussa 1893. Samana vuonna suomenajokoira sai ensimmäisen rotumääritelmänsä. Paikallisen ajokoirahistorian kunnaiksi Turengin keskustaan pystytettiin sata vuotta myöhemmin Pekka Ketosen tekemä suomenajokoirapatsas.

Lähde: Janakkalan Sanomat

Imatralla häiriköivät villikoirat aiotaan lopettaa

Villikoirista on ollut harmia Imatralla kesäkuusta alkaen. Poliisi on pyytänyt apua paikalliselta Ruokolahden-Imatran riistanhoitoyhdistykseltä lauman lopettamiseksi, kertoo Yle verkkosivuillaan (yle.fi, 18.7.). Viidestä koirasta muodostuvan lauman tiedetään tappaneen ainakin yhden kissan. Koirien arvellaan olevan Venäjän puolelta Svetogorskissa, jossa on villikoiria ja josta aiemminkin on tullut irtokoiria yli rajan.

Yhtenä vaarana villilaumoista ovat taudit, joita koirat voivat levittää. Mikäli lauma aiheuttaa häiriötä, poliisi kehottaa soittamaan hätäkeskukseen. Samalla poliisi saa ajankohtaista tietoa, missä päin koirat kulkevat.

Eläinsairaala Mevetille uudet tilat

Suomen vanhin yksityinen eläinlääkärialan toimija Eläinsairaala Mevet muuttaa ja kaksinkertaistaa tilansa. Mevet on Helsingin ainoa 24/7 päivystävä yksityinen eläinsairaala. Tilojen yhteyteen avataan lisäksi Suomen ensimmäinen kissasairaala, jonka kaikki tilat ovat vain kissojen käytössä.

Evidensia-verkostoon kuuluvan Eläinsairaala Mevetin uudet tilat rakentuvat Helsingin Pitäjänmäkeen vain muutaman korttelin päähän nykyisestä sijainnista. Asiakkaille sairaala avaa ovensa heinäkuun alussa. Tällä hetkellä Mevetissä työskentelee noin sata eläinlääketieteen asiantuntijaa.

Koiramme