Koirauutiset

Liki 5000 euroa pelastuskoiratoiminnan tukemiseen

28.5.2024 | Viikonloppuna järjestetty hyväntekeväisyystapahtuma Agria Koirakävely keräsi 4735 euron hyväntekeväisyyspotin Suomen Pelastuskoiraliitolle. Lahjoituksen tekee Agria Eläinvakuutus. Mukaan ilmoittautui lähes 3000 koiranomistajaa ja 4030 koiraa.

Jokainen osallistuja kerrytti lahjoituspottia yhdellä eurolla. Agria Koirakävely toteutettiin jo kuudetta kertaa Suomessa. Koirakävely on Euroopan suurin koirakävely, se järjestetään myös Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Isossa-Britanniassa, Irlannissa, Ranskassa ja Saksassa. Tänä vuonna kaikkien maiden yhteenlaskettu osallistujamäärä oli 33065 koiraa.

 

Susikoira määrättiin lopetettavaksi – hyökkäsi kahdesti lasten kimppuun

8.4.2024 | Ensimmäinen tapaus sattui vuonna 2021, kaksi koiraa oli kaatanut 8-vuotiaan tytön. Sen jälkeen kolmas koira, tsekkoslovakiansusikoira (ceskoslovensky vlciak), oli purrut tyttöä, raahannut tämän pellolle ja purrut uudelleen. Koira päästi irti vasta ulkopuolisten aikuisten tultua. 

Toisessa, vuonna 2022 sattuneessa tapauksessa kaksi koiraa, joista toinen oli sama kuin edellä mainittu, olivat lähteneet seuraamaan kahta lasta. Lapset kertoivat lähteneensä juoksemaan pakoon, jolloin toinen koirista oli hypännyt lapsen päälle, kaatanut hänet ja purrut. Koiria ulkoiluttanut alakouluikäinen lapsi oli yrittänyt vetää koiraa pois, mutta tilannetta todistaneen aikuisen mukaan koira jatkoi puremista. Lopulta ulkopuolinen henkilö oli vienyt lapsen terveysasemalle.

Ceskoslovensky vlciak on luotu 1950-luvullla silloisessa Tsekkoslovakiassa, kun tehtiin biologinen kokeilu risteytettämällä saksanpaimenkoira ja karpaattiensusi.

Lähde: mtvuutiset.fi

Positiivisten dopingnäytteiden osallistumiskiellot Koiranettiin

Jalostustietojärjestelmään on lisätty näkyviin positiivisista dopingnäytteistä johtuvat osallistumiskiellot. Kennelliiton hallitus päätti asiasta marraskuussa. Doping-osallistumiskiellon mukaiset alkaen ja päättyen päivämäärät näytetään järjestelmässä julkisesti otsikon ”Osallistumiskielto Kennelliiton alaisissa tapahtumissa” alla koko kilpailukiellon voimassaoloajan.

Kilpailukiellon syytä tai koirarekisteriin kirjattua selitettä ei näytetä julkisesti. Kyseinen osallistumiskielto poistuu näkyvistä järjestelmästä päättymispäivän jälkeen. Jos koiralla on samaan aikaan muita julkisesti näytettäviä osallistumiskieltoja, kiellot näytetään allekkain.

Viime vuonna ennätysmäärä eläinlääkäreitä

Oikeus harjoittaa eläinlääkärin ammattia myönnettiin viime vuonna ennätysmäärälle uusia eläinlääkäreitä, 139 henkilölle. Ruokavirasto kertoo, että luvussa ovat mukana vain pysyvästi laillistetut eläinlääkärit, eivät kandidaattioikeuden saaneet eläinlääketieteen opiskelijat.

Suomalaisille eläinlääkäreille tärkeimmät opiskelupaikat ovat edelleen Helsingin yliopisto ja Virossa sijaitseva Tarton yliopisto. Laillistetuista eläinlääkäreistä 73 oli valmistunut Suomessa, 36 Virossa ja 30 muissa EU-maissa. EU:n ulkopuolella koulutuksensa saaneita eläinlääkäreitä ei viime vuonna laillistettu.

Lähde: Maaseudun Tulevaisuus

Koiranlihateollisuus lakkautetaan Etelä-Koreassa

Koirien kasvattaminen lihaksi, niiden teurastaminen sekä kaikki koiranlihalla käytävä kauppa kielletään Etelä-Koreassa. Maan parlamentissa yksimielisesti hyväksytty laki astuu voimaan kolmen vuoden siirtymäkauden jälkeen. Koiranlihan myynnistä voi jatkossa seurata vuosien vankeusrangaistus tai 30 miljoonan wonin (n. 20000 euroa) sakot.

Laki ei tee koiranlihan syömisestä rangaistavaa. Koiranliha on ollut osa maan ruokakulttuuria erityisesti kesäkuukausina, koska sen on uskottu viilentävän elimistöä. Huippuvuosina maassa teurastettiin jopa miljoona koiraa vuodessa. Kulutus on laskenut jyrkästi lemmikkien myötä, erityisesti nuorten eteläkorealaisten parissa koiranlihan syöntiä pidetään nykyään tabuna.

Lähde: Helsingin Sanomat.

Koirat tervetulleita Turun Kauppatorille

Järjestyslaissa (612/2003) on kirjattu, että toriaikana ei koirilla ole asiaa torille. Turussa ollaan lievennetty tätä. Uusi kirjaus Kauppatorin torisäännöissä vahvistaa, että myös koirat ovat tervetulleita torille. Päätös koirien sallimisesta on tehty sekä kaupunkilaisten että torin yrittäjien toiveiden pohjalta.

Jotta jokainen torikävijä voi nauttia turvallisesta ja siististä torista, on koiran kanssa Turun torille saapuvan pidettävä lemmikki kytkettynä ja vastattava sen käytöksestä ja siisteydestä toriympäristössä. Kauppiailla ja torivalvojalla on oikeus puuttua häiritsevään käytökseen tai epäsiisteyteen. Kukin kauppias saa myös itse päättää oman myyntipaikkansa koiraystävällisyydestä.

Koiramme