Koirauutiset

Hyvää Suomesta -merkki nyt myös eläinruokiin

1.10.2024 | Suomalaisesta raaka-aineesta ja työstä kertovaa Hyvää Suomesta -alkuperämerkkiä voi käyttää nyt myös eläintenruoissa. Merkin kriteerit rehuille ja lemmikkien ruoalle ovat täsmälleen samat kuin elintarvikkeillekin.

Hyvää Suomesta -merkki on toiminut elintarvikkeiden kotimaisuustakeena jo yli 30 vuotta. Tilausta merkin toiminnan laajentamiselle myös eläinten ruokiin on, sillä lainsäädäntö ei edellytä eläinrehun raaka-aineiden alkuperämaan ilmoittamista.

Kotimaisuudesta kertovan Hyvää Suomesta -alkuperämerkin voi saada, kun tuote täyttää tarkat kriteerit: Liha, kala, muna ja maito sellaisenaan ja osana muita elintarvikkeita on aina sataprosenttisesti suomalaista. Jos pakkauksessa on vain yhdenlaista raaka-ainetta, on sen oltava täysin suomalaista. Monen raaka-aineen tuotteessa on raaka-aineesta 75–100 % suomalaista. Lopputuotteen valmistus ja pakkaaminen tapahtuu Suomessa.

Lähde: Ruokatieto Yhdistys

Merkittävä lahjoitus Yliopiston koiranruokatutkimukseen

10.9.2024 | Snellman Petfood lahjoittaa 100000 euroa Helsingin Yliopiston DogRisk-tiimin puolueettoman ruokintatutkimuksen rahoittamiseen.

– Koirien ruokailutottumusten ja niiden terveysvaikutusten tutkiminen on äärimmäisen tärkeää. Juuri tämänkaltaisella tutkimuksella voimme ymmärtää, miten eri ruokintatavat vaikuttavat koirien terveyteen, elämänlaatuun sekä elinikään, sanoo eläinlääketieteen dosentti Anna Hielm-Björkman, DogRisk-tutkimusryhmän johtaja Helsingin yliopistosta.

Snellman Petfood on MUSH-, Fodax- ja Raw for Paw -tuotemerkeillään Pohjoismaiden suurin koirien ja kissojen raakaruokavalmistaja. Tuotteita valmistetaan Suomen Pietarsaaressa ja Ruotsin Nässjössä.

Apinarokon tarttuminen ihmisestä lemmikkiin on harvinaista

Tuoreen USA:ssa tehdyn tutkimuksen mukaan apinarokko ei tartu ihmisestä lemmikkiin. Tarttuvuutta tutkittiin kotitalouksissa, jossa apinarokkoa sairastavalla henkilöllä oli lemmikkejä.

Apinarokkovirus kuuluu Orthopoxvirusten sukuun, johon kuuluvat muun muassa lehmärokkovirus, ontelosyylävirus sekä isorokkovirus. Se on zoonoottinen tauti eli se tarttuu eläinten ja ihmisten välillä. Taudin koko isäntävalikoima on vielä tuntematon ja useat kotieläinlajit voivat olla virukselle herkkiä. Käänteisiä zoonoottisia tapauksia eli joissa apinarokko on tarttunut ihmisestä koiraan, on tavattu edellisen epidemian aikana maailmalla kaksi; toinen Brasiliassa ja toinen Ranskassa. Suomessa raportoitiin ihmisillä vuosina 2022–2023 yhteensä 43 apinarokkotapausta.

Liki 5000 euroa pelastuskoiratoiminnan tukemiseen

Viikonloppuna järjestetty hyväntekeväisyystapahtuma Agria Koirakävely keräsi 4735 euron hyväntekeväisyyspotin Suomen Pelastuskoiraliitolle. Lahjoituksen tekee Agria Eläinvakuutus. Mukaan ilmoittautui lähes 3000 koiranomistajaa ja 4030 koiraa.

Jokainen osallistuja kerrytti lahjoituspottia yhdellä eurolla. Agria Koirakävely toteutettiin jo kuudetta kertaa Suomessa. Koirakävely on Euroopan suurin koirakävely, se järjestetään myös Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Isossa-Britanniassa, Irlannissa, Ranskassa ja Saksassa. Tänä vuonna kaikkien maiden yhteenlaskettu osallistujamäärä oli 33065 koiraa.

 

Susikoira määrättiin lopetettavaksi – hyökkäsi kahdesti lasten kimppuun

Ensimmäinen tapaus sattui vuonna 2021, kaksi koiraa oli kaatanut 8-vuotiaan tytön. Sen jälkeen kolmas koira, tsekkoslovakiansusikoira (ceskoslovensky vlciak), oli purrut tyttöä, raahannut tämän pellolle ja purrut uudelleen. Koira päästi irti vasta ulkopuolisten aikuisten tultua. 

Toisessa, vuonna 2022 sattuneessa tapauksessa kaksi koiraa, joista toinen oli sama kuin edellä mainittu, olivat lähteneet seuraamaan kahta lasta. Lapset kertoivat lähteneensä juoksemaan pakoon, jolloin toinen koirista oli hypännyt lapsen päälle, kaatanut hänet ja purrut. Koiria ulkoiluttanut alakouluikäinen lapsi oli yrittänyt vetää koiraa pois, mutta tilannetta todistaneen aikuisen mukaan koira jatkoi puremista. Lopulta ulkopuolinen henkilö oli vienyt lapsen terveysasemalle.

Ceskoslovensky vlciak on luotu 1950-luvullla silloisessa Tsekkoslovakiassa, kun tehtiin biologinen kokeilu risteytettämällä saksanpaimenkoira ja karpaattiensusi.

Lähde: mtvuutiset.fi

Positiivisten dopingnäytteiden osallistumiskiellot Koiranettiin

Jalostustietojärjestelmään on lisätty näkyviin positiivisista dopingnäytteistä johtuvat osallistumiskiellot. Kennelliiton hallitus päätti asiasta marraskuussa. Doping-osallistumiskiellon mukaiset alkaen ja päättyen päivämäärät näytetään järjestelmässä julkisesti otsikon ”Osallistumiskielto Kennelliiton alaisissa tapahtumissa” alla koko kilpailukiellon voimassaoloajan.

Kilpailukiellon syytä tai koirarekisteriin kirjattua selitettä ei näytetä julkisesti. Kyseinen osallistumiskielto poistuu näkyvistä järjestelmästä päättymispäivän jälkeen. Jos koiralla on samaan aikaan muita julkisesti näytettäviä osallistumiskieltoja, kiellot näytetään allekkain.

Koiramme