Aino löytää kielletyt kinkut

Tullin ruokakoirana toimiva kultainennoutaja Aino on puolen vuoden virkaurallaan löytänyt jo yli 600 kiloa kiellettyjä ruokatuliaisia. Aino aloitti virassaan Pohjoismaiden ensimmäisenä elintarvikkeisiin erikoistuneena tullikoirana kesäkuussa, ja se tekee hommia pääosin Venäjän rajalla.

Suomeen eivät matkustajat saa tuoda EU:n ulkopuolelta mitään maito- eikä lihatuotteita. Aino etsii yksityishenkilöiden mukanaan tuomia eläinperäisiä elintarvikkeita. Se valvoo, ettei EU:n ulkopuolelta tuotujen ruokien mukana Suomeen tule tarttuvia eläintauteja, kuten afrikkalaista sikaruttoa.

Ainon nenä on pettämätön, edes säilykepurkit eivät jää siltä huomaamatta. Se haistaa lihan ja maidon kaikissa muodoissaan, eri tavoin jalostettuna ja pakattuna. Päivittäin löytyy pientä purtavaa, esimerkiksi juustovoileipiä, lihapiirakoita ja kinkkupitsoja, mutta myös raakaa lihaa. Aino löytää kielletyt eläinperäiset elintarvikkeet niin postissa, lentokentällä kuin maantieliikenteessäkin.

–  Kiersimme pihalla autojonossa, kun Aino yhtäkkiä lähti liinasuorana noin 50 metrin päähän ja painoi kuonon kiinni yhteen autoon. Näiden marjanpoimijoiden matkatavaroista löytyi 43 kiloa raakaa sianlihaa, sanoo Ainon ohjaaja Seija Kontunen.

Aino on vielä nuori koira, se on syntynyt helmikuussa 2017. Sen ohjaaja Seija Kontunen toteaakin, että Aino on vielä pentumainen ja leikkisä, mutta myös hyvin fiksu. – Ainon älykkyys tuo vähän haasteita. Ohjaajan on oltava hyvin tarkkana, ettei Aino ala säätää ilmaisujen kanssa ja keksi omia ratkaisuja.

Afrikkalainen sikarutto leviää tällä hetkellä voimakkaasti esimerkiksi Kiinassa, mutta myös lähempänä Suomea. – Ruokakoiran tiiviimpi hyödyntäminen taudin torjunnassa lentoliikenteessäkin on tarpeen. Valvonnan lisäksi informoimme matkustajia. Tulli huolehtii rajanylityksessä haltuunsa saamien eläinperäisten elintarvikkeiden turvallisesta hävittämisestä, toteaa Tullin valvontajohtaja Mikko Grönberg.

Ainolle ollaan nyt kouluttamassa kollegaa Helsinki-Vantaan lentoasemalle. Uuden ruokakoiran ohjaaja valitaan tammikuussa ja pentukoira hänelle myöhemmin keväällä. Uusi tulokas on valmiina hommiinsa keväällä 2020.

Lähde: Suomen tulli

Kuva: Suomen tulli

Ainon (kuvassa) avulla suojaamme yhteiskuntaa tarttuvilta eläintaudeilta ja samalla edistämme laillista ulkomaankauppaa, toteaa Tullin valvontajohtaja Mikko Grönberg. (Kuva: Suomen tulli)

 

Kommentoi:

Koiramme