Kyyt heräilevät kevätauringossa

Sadat koirat kärsivät vuosittain kyynpuremista. Valtaosa tapauksista sattuu kesäkuukausina, mutta ensimmäiset kyynpuremista johtuvat korvaushakemukset eläinlääkärikäynneistä tulevat vakuutusyhtiöille jo maaliskuussa.

Kun kyy puree, ruiskuttaa se yleensä samalla myrkkyä. Purema voi näkyä ihossa kahtena vierekkäisenä pienenä reikänä. Jos puremassa on myrkkyä, jälkien ympärille muodostuu voimakasta, usein sinipunaista turvotusta jo muutaman minuutin kuluessa.

Useimmat koirat saavat oireita kyynpuremasta. Lievissä tapauksissa kudokset turpoavat vain pureman kohdalta, keskivaikeissa tapauksissa alkaa elinten vaurioituminen. Pahimmissa tapauksissa koiralle tulee verenhyytymishäiriöitä, vakavia maksa- ja munuaisvaurioita sekä sydämen toimintahäiriöitä. Hoidosta huolimatta kaikki koirat eivät selviä kyynpuremasta.

Vakavan pureman jälkeen ilmaantuu erittäin kivulias turvotus, joka kasvaa tunti tunnilta. Sitä seuraa voimakasta kipua, oireina mm. akuutti ontuminen. Myrkky voi aiheuttaa verisuonivaurioita, verenpaineen laskua, huimausta, epänormaalia väsymystä, sydämen häiriöitä ja tajuttomuutta. Koira voi joutua shokkiin.

Koiraa ei saisi kyyn pureman jälkeen liikuttaa, sillä myrkyn leviäminen kiihtyy lihastoiminnassa. Pieni koira voidaan kantaa paikalta, suurenkin koiran tulisi välttää kävelyä. Kyyn purema raajaan onkin koiralle usein vaarallisempaa kuin jos kyy puree sitä kuonoon.

Kortisonia ei enää anneta rutiininomaisesti käärmeen puremien hoitona, vaan aina on otettava yhteyttä eläinlääkäriin. Toipumisaika vaihtelee päivien ja kuukausien välillä. Ensimmäiset kaksi viikkoa koiran tulee välttää liikuntaa. Myöhäisiä komplikaatioita voi ilmetä sydämen rytmihäiriöinä tai vaikutuksina sisäelimiin, kuten munuaisiin ja maksaan.

Verkosta löytyy Kyyatlas-kansalaistiedehankkeen sivusto, joka on kooste yhteistyössä eri tahojen kanssa käynnistämistä kyselyistä ja projekteista. Sinne voi ilmoittaa omat havaintonsa kyistä, lisäksi sieltä löytyy ohjeet pureman ensiavusta ihmiselle ja koiralla sekä mahdollisuudesta siirtää kyitä toisaalle. Kyyatlas kerää ainoana valtakunnallisena kansalaistiedehankkeena arvokasta tietoa muun muassa kyiden talvehtimispaikoista.

Verkko-Koiramme kertoi kyykäärmeistä ja niiden puremien vaarallisuudesta myös keväällä 2017

Kyy on luonnonsuojelulain nojalla rauhoitettu vuodesta 2023 alkaen. (5.4.2024)

 

 

Kommentoi:

Koiramme