Kyyn purema koiran raajaan vaarallisempi kuin kuonoon

Kevään etenemisen myötä alkavat kyykäärmeet herätä talvihorroksestaan. Koiran- ja kissanomistajien on syytä olla valppaina erityisesti alueilla, joissa kyitä tavataan. Vakuutusyhtiö Agrian tilastojen mukaan Ruotsissa vietiin yli 2700 koiraa ja 2900 kissaa viime vuonna eläinlääkärin hoidettavaksi kyyn pureman takia. Suurin osa lemmikeistä toipuu puremasta eläinlääkärikäynnin jälkeen, mutta valitettavasti osa menehtyy.

Kyy puree koiraa tai kissaa useimmiten kuonoon, jolloin paranemisennuste on yleensä hyvä. Raajaan kohdistunut purema sen sijaan on vaarallisempi ja voi pahimmillaan johtaa lemmikin menehtymiseen. Puremakohdassa voi useimmiten nähdä kyyn hampaiden jättämät reiät. Kyyn puremaan erittämän myrkyn määrä ja vahvuus vaihtelevat. Lievissä tapauksissa puremakohta turpoaa hieman, vaikeammissa tapauksissa kyyn myrkky vaurioittaa koiran elimistöä, mikä voi johtaa jopa lemmikin kuolemaan.

Kyyn pureman oireita

Puremakohdassa nähdään ensin mustelmainen värimuutos. Kivulias kudosturvotus kehittyy tavallisesti muutaman minuutin kuluessa, mutta viimeistään kahden tunnin kuluttua. Mikäli puremakohdassa ei kahden tunnin kuluttua havaita lainkaan turvotusta, on todennäköistä, että kyy ei ole ruiskuttanut myrkkyä pureman yhteydessä.

Jos purema on kuonossa, voi koiran tai kissan koko pää turvota voimakkaasti. Turvotus voi levitä myös suun ja nielun alueelle tukkien hengitysteitä. Turvotus voi pahentua 1–2 päivän aikana puremasta. Jos purema on tassussa, voi turvotus levitä koko raajaan.

Kuva: Teija Salmi-Aalto

Nuori tanskandoggi Tuikku löysi viime viikolla pihalta kyyn ja kantoi sen terassille. Kyy ehti purra koiraa kuonoon useamman kerran. Eläinlääkäri antoi koiralle nesteytystä, kipulääkettä ja antihistamiinia kahtena päivänä. Noin viikossa on Tuikun kuonon turvotus laskenut, mutta edessä on vielä kontrollikäynti, jolla varmistetaan, etteivät munuaiset ole vaurioituneet. (Kuva: Teija Salmi-Aalto)

Kuinka toimia?

Agrian eläinlääkäri Marika Melamies neuvoo varovaisuuteen purematapauksissa. – Rauhoita eläintä, se on syytä pitää mahdollisimman paikoillaan, jotta myrkky ei pääse leviämään muualle elimistöön. Mikäli purema on raajassa vältä raajan liikuttamista. Mahdollisuuksien mukaan kanna lemmikki autoon ja ota aina yhteyttä lähimpään eläinlääkäriin. Älä anna lemmikille kyytabletteja, paitsi jos purema on pään alueella ja turvotus uhkaa tukkia hengitystiet.

Kyyn myrkky aiheuttaa puremakohdassa kudostuhoa, turvotusta, kuoliota sekä veren hyytymishäiriöitä. Myöhemmin voi seurata sydämen rytmihäiriöitä, munuaisten vajaatoimintaa sekä nesteen kertymistä keuhkoihin. Kyyn purema hoidetaan levolla, nesteytyksellä sekä eläinlääkärin määräämällä turvallisella kipulääkkeellä. Vakavissa tapauksissa eläinlääkäri voi lisäksi antaa lemmikille kyyn myrkyn vasta-ainetta. Vasta-ainetta löytyy useilta eläinklinikoilta eri puolelta Suomea.

Ruotsissa kyyn pureman uhriksi joutuu vuosittain noin 2500–2900 kissaa ja koiraa, luvut ovat pysyneet samanlaisina viimeisen viiden vuoden ajan. Viime vuonna Ruotsissa 2700:sta kyyn puremaksi joutuneesta ja eläinlääkäriin viedystä koirasta noin kymmenen menehtyi.

16.5.2017 Lisätty kuva kyyn puremasta tanskandoggista.

Kommentoi:

Koiramme