Kanta-Hämeessä koiria altistunut rotanmyrkylle

Hämeenlinnalainen koira kuoli myrkytysoireisiin eläinsairaalan päivystyksessä viikonloppuna. Se oli saman omistajan jo toinen koira, joka menehtyi saatuaan elimistöönsä myrkkyä. Koiria oli ulkoilutettu tavanomaisella asuinalueella keskustan tuntumassa.

Toisaalla, Hämeenlinnasta reilun 30 kilometrin päässä maaseudulla ilmeni samoihin aikoihin tapaus, jossa suurikokoinen koira oli ilmeisesti syönyt rotanmyrkkyä. Omistajalla ei ole tietoa, onko koira napannut maastosta lenkillä jotain suuhunsa, vai voisiko kyseessä olla jopa pihaan heitetty myrkkysyötti.

– Vaikea on sanoa miten tässä taistelussa käy, pohtii koiran omistaja. – Toinen hyytymistekijä oli hiukan noussut ja toinen ei. Lisäksi koiralla on nyt anemia. Ulkoinen verenvuoto on kuitenkin loppunut ja nyt pari päivää se on jaksanut olla hyvinkin pirteä oma itsensä, toki se nukkuu paljon edelleen. Lääkitys jatkuu ja kaikki punasolutuotantoa nostava ravinto ja vitamiinit ovat käytössä.

– Me olemme tehneet tapauksesta rikosilmoituksen, vaikka varsinaista paikkaa ei ole tai henkilöä, jota syyttää. Kaikkien myrkytyksen uhrien kannattaa tehdä. Meidän kylällä on kolme koiraa saanut oireita, tai näin minulle on ilmoitettu, hän jatkaa. Saamansa epäasiallisen postin vuoksi hän ei tahdo nimeään esiin.

Syksyn tullen niin maaseudulla kuin kaupungeissakin käydään rottasotaa myrkyn voimin. Aina ei koirien myrkytystapauksissa ole kyse tahallisuudesta, mutta moni tapaus jää selvittämättä. On lähes mahdotonta saada varmuutta, kuinka myrkky on päätynyt koirien elimistöön. Koirien tahallisesta myrkyttämisestä ilmenee epäilyjä aina silloin tällöin, osa on jopa varmistunut sellaiseksi.

Aiemmin syksyllä Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) kertoi saaneensa ilmoituksia kymmenistä kissojen ja muutamista koirien myrkytyksistä, joiden syyksi on epäilty jyrsijämyrkkyjen sisältämää alfakloraloosi-nimistä tehoainetta.

Jos epäilee koiran syöneen myrkkyä, tulee välittömästi ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Monilta verkkosivuilta (esimerkiksi vet112.fi) löytyy oireiden kuvaukset ja ensihoidon ohjeet.

Kommentoi:

Koiramme