Neljäs kotimaisen kuivamuonan valmistaja Ikaalisiin

Viisi vuotta sitten Suomessa ei ollut yhtään koirien kuivaruokatehdasta eikä valmistajiakaan. Nyt yrittäjiä on jo kolme, ja pian aloittaa neljäs. Omistaja on tshekkiläinen lemmikkieläintuoteyritys Vafo Group, joka on ostanut tamperelaisen Prima Pet Premium oy:n.

Vafo rakentaa Ikaalisiin Suomen suurimman tehtaan. Investointi on arvoltaan 7–8 miljoonaa euroa ja työllistää 20–25 henkilöä. Tuotanto on tarkoitus aloittaa ensi vuonna.

­Yhteistyö Prima Pet Premiumin ja Vafon välillä on jatkunut jo yli 15 vuotta. Vafo valmistaa tamperelaisyrityksen kuivaruoat, joihin kuuluu muun muassa Hau-Hau Champion.

Myös kotimaisia raaka-aineita

– Yrityskauppa on luonteva jatkumo yhteistyölle ja mahdollistaa liiketoiminnan kasvun koti- ja ulkomaan markkinoilla, kertoo operatiivinen johtaja Timo Pärssinen.

investointi Ikaalisiin lisää entisestään kotimaassa valmistetun kuivaruoan tarjontaa päivittäistavarakaupassa. Pärssinen uskoo, että lyhyemmät logistiset ketjut tukevat hyvin kuluttajien kiinnostusta paikalliseen ruoantuotantoon ja sen pienempiin ilmastovaikutuksiin.

– Tulemme käyttämään kuivaruoan valmistuksessa mahdollisimman laajasti kotimaista lihaa, kalaa, kanaa ja kauraa sekä marjoja. Aloitamme neuvottelut raaka-ainetoimittajien kanssa jo tehtaan rakennusvaiheessa, Pärssinen mainitsee.

 

undefined

Tamperelaisen Prima Pet Premiumin toimitusjohtaja Petri Tiitola (vas.) ja operatiivinen johtaja Timo Pärssinen uskovat, että yrityskauppa tuo nostetta toimintaan.

Kuivaruokatehdas työllistää Suomessa täyteen vauhtiin päästessään välillisesti noin 50 henkeä ja nousee Ikaalisten viiden suurimman työllistäjän joukkoon.

Ostajana iso perheyhtiö

Vafo Group on tshekkiläinen perheyhtiö, jonka liikevaihto on noin 250 miljoonaa euroa. Yhtiöllä on useita omia tehtaita ja toimipisteet kuudessa maassa ympäri Euroopan sekä vientiä yli 75 maahan.

– Syitä yrityskauppaan on monta. Uskon vahvasti, että yhdistämällä teknisen tietotaitomme ja Prima Pet Premiumin paikallistuntemuksen tästä tehdasprojektista tulee menestyksekäs, kertoo Vafon omistaja Pavel Bouška.

Prima Pet Premium on tamperelainen, vuonna 1999 toimintansa aloittanut lemmikkieläinruokien ja -tarvikkeiden valmistaja, valmistuttaja, maahantuoja ja tukkuliike. Liikevaihto oli vuonna 2020 noin 39 miljoonaa euroa.

Yrityksellä on toimintaa Suomessa, Ruotsissa ja Virossa sekä vientiä yli 15 maahan. Henkilökuntaa on noin 90. Vuonna 2019 yritys osti lemmikkieläinten raakaruokaa valmistavan Kennelpakaste oy:n. Uusi tuotantolaitos nousee Kennelpakasteen kanssa samalle tontille.

Koiramme-lehti kirjoitti joulukuussa 2020 laajan artikkelin kotimaisesta koiran kuivaruokavalmistuksesta: Kotimaiset kuivamuonan valmistajat.

Kommentoi:

Koiramme