Pitkät rotutrendit: Nousussa labradori, hirvikoirat ja paimenet

Julkaistu Koiramme-lehdessä tammikuussa 2020:
Viime vuosi jatkoi penturekisteröintien pitkäaikaisia trendejä. Rotukoirien määrä laskee. Viime vuonna rekisteröitiin 45 111 pentua, 600 vähemmän kuin edellisvuotena. Labradorinnoutaja vahvisti asemiaan suosikkitilaston kärjessä. Kotimaisten rotujen pentuja syntyi 500 vähemmän kuin vuonna 2018.

Siitä on jo 14 vuotta kun pentujen määrä Suomessa edellisen kerran jäi 45 000:n pintaan. Kennelliiton jäsenmäärä kääntyi viime vuonna nousuun, mikä saattaa ennakoida pentujen kysynnän kohentumista.

Suomen kymmenen ja sadan suosituimman rodun listat muuttuvat vuodesta toiseen hämmästyttävän vähän. Muutoksia etsiessä on otettava riittävän pitkät tarkastelujaksot – vähintään kymmenen vuotta. Silloin voi löytää muutosten syitäkin.

Kärjessä labradorinnoutaja repii koko ajan pesäeroa seuraaviin. Noin viisi prosenttia kaikista koirista on labbiksia. Jämtlanninpystykorva palasi parin vuoden tauon jälkeen kakkoseksi ja saksanpaimenkoira kolmanneksi.

Suomenlapinkoira oli vuosi sitten ennätyksellään tilastokakkonen. Nyt parinsadan pennun pudotus tipautti yleisimmän kotimaisen rodun viidenneksi, kultaisennoutajan taakse. Suomenajokoiran pentujen määrä laskee laskemistaan. Pudotusta tuli taas sadan pennun verran ja sijaluku on tuhannella pennulla seitsemäs.

Kun jämtlantilainen nousi, karjalankarhukoira notkahti, sen sijoitus on kymmenes. Suomenpystykorva on saanut häilyneen suosionsa vakiinnutettua. Kymmenessä vuodessa vaihteluväli on asettunut 600:n ja 700:n haminoille. Lapinporokoiran pitkä nousu sen sijaan saattaa olla taittumassa.

Lisää paimenkoiria

Paimenkoiraryhmän pentuja syntyi lähes 7000, eniten seitsemään vuoteen. Australianpaimenkoira teki taas ennätyksen, ja siitä on nyt saatavilla myös kääpiöversio; niitäkin rekisteröitiin jo puolen sataa.

Ryhmän tasaisen varmoja suorittajia ovat kuudenneksi yleisin rotu shetlanninlammaskoira aina yli tuhannella pennullaan, valkoinenpaimenkoira ja bordercollie. 50–60 vuoden takaisten suosikkien, saksanpaimenkoiran ja pitkäkarvaisen collien kymmenien vuosien laskusuuntaus näyttäisi pysähtyvän. Sama pätee belgianpaimenkoiriin, joiden määrällinen huippukausi ajoittui 90-luvulle.

Corgien pentumäärä on kymmenessä vuodessa kaksinkertaistunut liki 700:aan. Hollannin- ja tshekinpaimenkoirat yleistyvät. Susien karkoittamismielessäkö maremmano runsastuu?

Vähemmän vahteja

Vahti- ja palveluskoirien ryhmän pentumäärä, alle 4400 on pienin 20 vuoteen. Vuosien ajan ryhmän tilastolukemia piti pinnalla kääpiösnautserin ja -pinserin hyvä kysyntä, mutta nyt nämäkin laskettelevat samaa alamäkeä ryhmän muiden rotujen kanssa.

Myös berninpaimenkoiran, bokserin ja dobermannin laskusuunta on selvä. Tanskandoggille alle 200 pentua on pohjanoteeraus. Rottweiler on pysäyttämässä laskunsa 300 pennun sarjaan. Ryhmästä on itse asiassa vaikea löytää kirkasta valopilkkua.

Suomesta ei tullutkaan terrierimaata

Muissa Pohjoismaissa terrieriryhmä on perinteisesti ollut paljon suositumpi kuin Suomessa. 2000-luvun alussa näytti hetken siltä, että Suomi seuraa länsinaapureiden esimerkkiä; terrierit runsastuivat jackrussellin, westien ja cairnin johdolla.

Kymmenkunta vuotta sitten pohjoismainen suuntaus taittui, vasta viime vuonna tuli pientä nousua pitkään aikaan kun terriereitä syntyi reilut 4400.

Jackrussell on ollut jo yli kymmenen vuotta yleisin terrierimme, se on kaikkien rotujen tilastossa kahdeksas. Ryhmän toiseksi suosituin on jo staffordshirenbullterrieri. Sen sijaan valkoisen länsiylämaanterrierin ja cairnin pentumäärä on kymmenessä vuodessa puolittunut, eikä alamäki näytä loiventumisen merkkejä.

Mäyräkoirien kysyntä vakaata

Mäyräkoirien maa Suomi sen sijaan on. Viime vuonna rekisteröitiin reilut 1800 mäyräkoiran pentua. Se on hieman vähemmän kuin edellisenä vuotena, mutta mäyräkoirien suosio on ollut ainakin 20 vuotta horjumaton.

Koko-ja karvamuunnosten väliset muutokset ovat vähäisiä, joskin karkeakarvainen normaalikokoinen oli kymmenkunta vuotta sitten nykyistä suositumpi. Metsäkauris- ja valkohäntäpeurakannan raju kasvu tulee näkymään metsästyskoirien kysynnässä, mutta ainakaan vielä tämä ei yllättäen näy karkeakarvaisen pentutilastossa.

Lähes 10 000 pystykorvaa

Kaikkiin muihin maihin verrattuna Suomen rotutilaston suuri ylivoimainen on pystykorvaryhmä. Vuosi toisensa jälkeen syntyy noin 10 000 pystykorvanpentua. Viime vuoden muutos edelliseen oli yhdeksän pennun vähennys!

Susikeskusteluissa tuodaan toistuvasti esiin, että pedot ovat aiheuttaneet hirvikoiranpentujen kysynnän hiipumista. Tilasto ei tätä väitettä tue. 1400 jämtlanninpystykorvan ja noin 800 harmaan norjanhirvikoiran sekä 750 karjalankarhukoiran pentua tekee yhteensä saman verran – noin 3000 – kuin edellisvuonna. Rotujen välillä määrät voivat vaihdella vuosittain, mutta nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että harmaita ja karhukoiria on yhteensä saman verran kuin jämttejä. Itäsiperianlaikankin suosio on vakaa, noin 250 pentua vuodessa.

Kymmenen vuotta sitten amerikanakita näytti jyräävän japanilaisveljensä, mutta nyt idästä tuulee lujemmin kuin lännestä. Kleinspitz teki taas uuden ennätyksen, yhdessä mittelspitzin kanssa niitä rekisteröidään yli tuhat. Pienin saksanpystykorva pomeranian ylitti sekin ensi kertaa 300 pennun rajapyykin.

Suomenlapinkoira ja lapinporokoira menettivät molemmat viime vuonna asemiaan. Pysyvästä laskusuhdanteesta tuskin on kyse, näillä roduilla on oma, selvä ”ekologinen” lokeronsa.

Dreevereitä kaurismetsälle?

Ajavien koirien ryhmän pentuja syntyi alle 2500. Lasku on jatkunut vuosikymmeniä, vaikkakin hidastuu.

Suomenajokoiranpentuja syntyi reilu tuhat, eikä lasku ole pysähtynyt. Moni ajokoiraharrastaja pahoitti vuosi sitten mielensä kun Koiramme-lehden rotutilastoanalyysissä ruodittiin oman aikansa ykkösrodun pitkän laskun syitä. Tilasto ei vieläkään anna lupauksia valoisammasta tulevaisuudesta.

Dreeveri teki parhaan tuloksensa kymmeneen vuoteen. Lainmuutos päästi dreeverit viime vuonna kaurisjahtiin ja nyt hankitaan pentuja päästettäväksi pienten sorkkaeläinten jäljille.

Seisojat vähentyvät

Seisojanpentuja syntyi alle 1200. Ryhmä on aina ollut pieni, mutta viime vuoden luku on pienin sitten vuoden 2003. Karkeakarvainen saksanseisoja, englannin- ja gordoninsetteri ovat luisussa.

Noutajien ja vesikoirien pentuja syntyi 6400, hieman enemmän kuin vuonna 2018. Yli kymmenen vuoden trendi on hyvin tasainen. Labradorinnoutajan voittokulun vastapainoksi novascotiannoutaja vähenee. Vesikoirien ja spanielien suosio on tasaista vuodesta toiseen.

Havannankoira yleisin kääpiökoira

Kymmenkunta vuotta sitten kääpiökoiraryhmä käväisi jo suurimpana. Sitten tapahtui käänne. Viime vuonna syntyi alle 7000 pentua, mikä on pari tuhatta vähemmän kuin esimerkiksi vuonna 2010.

Urbaaniin elämään hyvin soveltuvien pienten koirien kysyntä ei liene laskenut – kuten pienpystykorvien suosio osoittaa. Kaikkialla maailmassa lyttykuonokääpiöiden määrä on moninkertaistunut. Suomessa rekisteröimätön halpatuonti on kuitenkin imenyt vastuulliselta kasvatukselta happea. Keskustelu brakykefaalisten rotujen hengitysvaikeuksista on samanaikaisesti saanut valistuneet pennunostajat kääntämään katsettaan muualle. Pimeiden pentujen asiakaskuntaa kriittinen keskustelu ei taida niin hetkauttaa.

Joka tapauksessa ranskanbulldogin ja mopsin lujasti nousseet rekisterilukemat ovat alkaneet laskea, eikä bostoninterrierikään enää yleisty. Cavalier kingcharlesinspanielin terveydestä on myös taitettu peistä – ja sen pentumäärä on kymmenessä vuodessa jo puolittunut.

Pikku hiljaa hivuttaen kääpiökoirien ykköseksi onkin noussut havannankoira yli 600 pennulla, kannoillaan ikisuosikki tiibetinspanieli ja havannalaisen kanssa melko samankaltainen coton de tulear. Sen sijaan kolmas samanmoinen bichon frise on laskussa, samoin kuin ehkä hieman yllättäen chihuahuat. On helppo ennustaa, että uusi hollantilaisrotu markiesje ampaisee koirataivaalle raketin lailla.

Liki puolet vinttikoirista whippettejä

Vinttikoiraryhmä on pienin ja 700 pentua normaali määrä yhdelle vuodelle.

Kätevänkokoinen whippet on yhä selvemmin ryhmän suosituin rotu. Pitkän ajan tarkastelu osoittaa siirtymää whippetteihin ainakin venäjän- ja afgaaninvinttikoirista. Tilastokummajainen on skotlanninhirvikoira; 52 rekisteröityä pentua 2018, viime vuonna ei yhtään!

Tilasto sadasta suosituimmasta rodusta 2019 löytyy Kennelliiton verkkosivuilta.

Kommentoi:

Koiramme