Tuhkaamoala on kasvanut, suurin yritys miljoonasarjassa

Julkaistu Koiramme-lehdessä maaliskuussa 2020:
Lemmikkieläinten tuhkaaminen on viime vuosina yleistynyt ja samalla alan yrityksiä on perustettu nopeaan tahtiin lisää. Alaa pitkältä ajalta tuntevien yrittäjien arvion mukaan pieneläinkrematorioita on vajaat 40 ja niiden yhteenlaskettu liikevaihto pyörii 3–4 miljoonassa eurossa.

MTV:n tammikuisessa jutussa yritysten määräksi arvioitiin noin 50 ja liikevaihdoksi jopa 6–7 miljoonaa euroa. Yhdellä yrityksellä, Vernalla on kiistaton markkinajohtajuus. Yritys voitti Evidensian tuhkauspalvelukilpailutuksen muutama vuosi sitten.

Sateenkaarisillan pieneläinkrematoriossa Lopella on juuri otettu käyttöön uusi polttouuni. Uuni täyttää lähes puolet isosta huoneesta. Siinä on neljä kammiota, ja sitä voi käyttää yhteen mittaan 16 tuntia.

Yrittäjäpari Petra ja Antti Vienonen toivoo vajaan sadan tuhannen euron investoinnin riittävän vastaamaan kasvavaan kysyntään vuosiksi eteenpäin. – Uuni on puolet tehokkaampi kuin vanha oli, Antti kertoo.

Iso investointi on aina myös riski, mutta riskeihin Vienoset olivat jo tottuneet. Rohkeimman askeleen Petra ja Antti ottivat yhdeksän vuotta sitten, kun he päättivät perustaa yrityksen. Antti lopetti samalla työnsä rekkakuskina. Petra puolestaan oli hoitanut perheen kolmea lasta useamman vuoden kotona.

Perhe oli muuttanut Lopen Pilpalaan vuotta ennen kuin yritys avattiin. Harkinnassa oli ensin lemmikkieläinhoitola, mutta tilat ja tontti eivät olisi riittäneet siihen. Sen sijaan valmis piharakennus oli käypä krematoriota varten. – Oli selvää, että tuhkaamon pyörittäminen kuljetuspalveluineen vaatii meidän molempien työpanoksen, Petra kertoo.

Tiedot kiven alla

Tuhkaamon perustamisessa oli paljon työtä. Tietoa piti etsiä sitkeästi omin neuvoin ja miettiä hankintoja ja palveluita. Ympäristölupavaatimuksissakin oli täytettävää. Lopella esimerkiksi vaaditaan pakastimet, jos eläintä säilytetään ennen tuhkausta yli vuorokauden ajan. – Vaatimuksia tulkitaan aika vaihtelevasti kunnittain. Jossain riittää kylmäsäilytystila jopa viikon säilytystä varten, yrittäjät ihmettelevät.

Kovin työsarka oli kuitenkin edessä, kun piti tehdä toimintaa tutuksi ja hankkia asiakaskunta. Kolme ensimmäistä vuotta olivat erittäin tiukat. – Välillä mietimme, mitä tulimmekaan aloittaneeksi, Petra ja Antti Vienonen muistelevat.

Sitkeys palkittiin ja takkuisten alkuvuosien jälkeen tuhkaamo oli saanut riittävän vahvan jalansijan. Vienoset korostavat luotettavaa toimintaa kaikissa yrityksen tarjoamissa palveluissa. Eläimen lopettaminen ja tuhkaaminen on herkkä, usein myös vaikea tilanne lemmikin omistajalle.

Yrittäjät saavat parhaan kiitoksen työstään, kun kaikki sujuu sovitusti ja he näkevät olleensa apuna lemmikin viimeisissä vaiheissa. – Vuosien mittaan tässä on huomannut tekevänsä merkittävää työtä, Petra sanoo.

Vuodessa alle 3000 eläintä

Sateenkaarisillassa käsitellään noin 2700 eläintä vuosittain. Yritys ottaa vastaan kaikenkokoiset pieneläimet. Kissat ja pienet koirat ovat enemmistönä, mutta krematorioon tulee myös monia muita pieniä eläimiä, kuten hamstereita, hiiriä ja lintuja. – Monesti mukana on peittoja, leluja, koruja ja lasten piirustuksiakin, Petra Vienonen kertoo.

Suurin tuhkattu koira tähän mennessä on painanut lähes sata kiloa. Keskikokoisen eläimen polttaminen tuhkaksi kestää keskimäärin tunnista kahteen.

Yleisin tapa tuhkata lemmikki on sopia asiasta eläinlääkärin kanssa. Pilpalaan yli puolet pieneläimistä tulee eläinlääkäriasemien kautta. Toiminta-alue on noin sadan kilometrin säteellä yrityksestä.

Yritys on mukana myös Viimeinen palvelus -nettisivustolla, jonka kautta voi sopia tuhkauksesta. Palvelun käyttö on kuitenkin hiipunut viime vuosina.

Yksittäin yhä enemmän

Lemmikinomistaja voi valita joko yksilö- tai yhteistuhkauksen. Yksittäin tehtävät polttamiset ja tuhkan palauttaminen esimerkiksi uurnassa ovat yleistyneet. Tässä piilee myös yrityksen luotettavuuden ehkä tärkein mittari. – Hyvin usein asiakkaat kysyvät, että saavatko he varmasti oman lemmikkinsä tuhkat, Petra kertoo.

Varastosta on pidettävä hyvää huolta niin, että kuvastoissa ja verkkosivulla olevia tuotteita on aina saatavilla. Erilaisia uurnia on kymmeniä. Tuhkasta voi myös teettää lasiesineen tai korun.

Suuri osa Sateenkaarisillan tuotteista on kotimaisia. Esimerkiksi keraamisia uurnia tekee loppilainen yritys ja tuhkakoruja valmistetaan Järvenpäässä. – Pellava- ja pahviuurnat ovat suosittuja varsinkin, jos lemmikin tuhkat halutaan haudata esimerkiksi mökille, Antti sanoo.

Yhteistuhkauksen jälkeen tuhkat sirotellaan tätä varten varattuun läheiseen metsikköön. Nelisen vuotta sitten metsikön viereen rakennettiin muistopaikka, Koivulehto. Isoon kiveen voi tilata nimilaatan omasta lemmikistään. Muistopaikassa käydään usein, ja sinne tuodaan kynttilöitä, leluja ja kukkia.

Hautaaminen vähenee

Tuhkauksiin pätee muutama yleinen asia. Talvisin tuhkataan enemmän eläimiä kuin kesäisin. Myös maalla asuvat käyttävät enenevästi eläinkrematorioiden palveluita.

– Tuntuu siltä, että hautaaminen vähenee koko ajan. Monet pitävät tuhkaamista kauniina ja ympäristölle parempana ratkaisuna kuin eläimen hautaamista maahan. Myös palvelun vaivattomuutta kiitellään. Esimerkiksi kaupungissa asuvilla ei välttämättä olisi helppoa järjestää eläimen hautausta, Antti ja Petra Vienonen selittävät.

Palvelulle on kysyntää myös viikonloppuisin. Tällöin monesti omistaja tuo itse lemmikkinsä tuhkattavaksi. – Me pidämme yritystä avoinna aamusta iltaan. Perjantai on usein kiireinen päivä. Lomia emme ole pitäneet, mutta ehkä joskus voisi olla mahdollisuus palkata työntekijä, nuoret yrittäjät pohtivat tulevaisuutta.

Vernalla eniten tuhkauksia

Lemmikkieläimiä on tuhkattu Suomessa kolmisenkymmentä vuotta. Tuhkausalan nopeaan kasvuun on vaikuttanut moni syy, kuten lemmikkien määrän lisääntyminen ja omistajien kaupungistuminen. Perheen tärkeästä seuraeläimestä halutaan ehkä hautaamisen sijaan pysyvä muisto kotiin uurnassa. Palvelut ja niiden saatavuus ovat tulleet vuosi vuodelta tutummiksi.

Suomen vanhimmat kaksi pieneläintuhkaamoa ovat myös alan suurimmat. Vernassa tuhkataan vuosittain yli 10000 eläintä ja yrityksen liikevaihto on lähes 1,4 miljoonaa euroa. Toimipaikka on Lempäälässä. Verna on omassa sarjassaan eläinlääkäriasemien kanssa tehtyjen sopimusten ansiosta. Sopimuksia on yli sata, joista Evidensia-ketjuun kuuluvia eläinlääkäriasemia on 37, eli käytännössä lähes kaikki kautta Suomen.

Yrityksen liikevaihto nousi yli kolmanneksen vuonna 2016, mihin vaikutti paljon Evidensian tuhkauspalvelukilpailutuksen voittaminen. Yksi Evidensian hallituksen jäsenistä istuu myös Vernan hallituksessa.

Ei erityisen tuottoisaa

Suomen Eläintuhkaus toimii Myrskylässä. Yrityksen liikevaihto on lähes 0,8 miljoonaa euroa. Eläimiä tuhkataan kymmeniä viikoittain ja noin puolet yksittäin. Yritys esittäytyy sivuillaan Suomen vanhimpana yksityisenä tuhkaamona.

– Monta vuotta Suomessa oli vain muutama tuhkaamo. Kymmenen viime vuoden aikana ala on kasvanut räjähdysmäisesti, luonnehtii yrittäjä Petri Stenberg.

Stenbergillä on vuosikymmenten kokemus eläinkrematorioista. Hän ei puhuisi alasta erityisen tuottoisana. – Kuluja kertyy paljon muun muassa laitteiden käyttämisestä, ja kysyntä tuskin kohenee yhtä matkaa yritysmäärän kanssa, yrittäjä arvioi.

Kasvua on tapahtunut varsinkin konttityyppisten tuhkaamoiden perustamisessa. Tällöin on usein kyse pienitehoisesta uunista, jolloin yritys ei voi vastaanottaa kuin pienimmät eläimet. Muutamissa paikoissa tarjotaankin vaihtoehtona hautauspalveluita.

Investointien hinta kohoaa heti toisenlaisin lukemiin, jos hankitaan tehokkaat uunit ja rakennetaan krematorio asiakaspalvelutiloineen. Kuluja kertyy myös kylmäsäilytyksestä. – Pienen tuhkaamon saa pystyyn ehkä 50000 euron investoinneilla, kun meidän laitteistomme arvo on lähes miljoona euroa, Petri vertaa erikokoisia yrityksiä.

Paljon ympäristövaatimuksia

Petri ja Jessica Stenbergin omistama yritys muutti neljä vuotta sitten uusiin tiloihin. Kun samalla uusittiin laitteita, niin toimintaa varten piti hakea kokonaan uusi ympäristölupa. Yrityksessä tehtiin muun muassa tarkka kokonaispäästöarviointi ja päivitettiin omavalvontasuunnitelma.

– Tuhkaamoa ei voi perustaa mihin tahansa. Ympäristö on oltava toimintaan sopiva, ja alaan liittyy muutenkin paljon viranomaisvaatimuksia. Sääntöjä ja määräyksiä kuitenkin tulkitaan vaihtelevasti eri puolilla maata, Petri kommentoi samaa asiaa, mitä Sateenkaarisillankin yrittäjät ihmettelevät.

Aina on tietenkin kyse myös yrityksen liikeideasta. Laitehankinnoilla ja yritystilojen rakentamisella sekä tarjottavilla palveluilla vaikutetaan asiakaskuntaan. – Ylipäätään tämä on mielenkiintoinen ala, jossa iso ja tärkeä osa työtä on asiakaspalvelu, Petri sanoo.

Vuosien kuluessa hänelle on muodostunut hyvin vastuullinen kuva lemmikinomistajista. – Ehkä joskus aiemmin eläimiin suhtauduttiin yleisesti vähän viileämmin, kun nykyisin lemmikkejä hoidetaan entistä huolellisemmin alusta loppuun. Eutanasia on aina vaikea päätös, mutta hienosti päätös osataan tehdä mieluummin viikkoa liian aikaisin kuin viikko liian myöhään.

Asiakkaan kohtaaminen on tuhkausalan herkkä hetki. Petrin mukaan jokainen tilanne on erilainen. – Tilanteita ei voi ennakoida, mutta kuuntelemalla pärjää pitkälle.

Kohtaamisissa ja yhteydenotoissa tulee usein puheeksi tuhkaamisen valinta. Monet koiranomistajat kertovat, ettei heillä ole oikein sopivaa paikkaa hautaamista varten. Myös säädökset estävät hautaamiset esimerkiksi pohjavesialueilla. – Talvisin tietenkin tuodaan eläimiä enemmän tuhkattavaksi varsinkin maaseudulta, vaikkakin vuodenaikojen erot kaventuvat. Osa ottaa tuhkat uurnaan ja hautaa uurnan sitten kesällä, mielellään johonkin paikkaan, millä on ollut merkitystä eläimen eläessä, Petri kertoo.

Palveluhinnoissa isot erot

Erilaisin hakutoiminnoin ja kyselyin kootussa Koiramme-lehden hinnastovertailussa (taulukko) on 33 yrityksen tiedot. Lähes kaikkien yritysten kotisivuilta on helposti luettavissa palvelukuvaukset ja hinnat.

Alle 30-kiloisen eläimen tuhkaaminen yksittäin maksaa 60 eurosta 140 euroon ja yhteistuhkauksessa 50 eurosta 130 euroon. Osa yrityksistä tarjoaa yhteistuhkauksen lähes puolet edullisemmilla hinnoilla kuin yksittäin tehtävän polttohautauksen, mutta osa antaa vain pienen alennuksen. Erot eivät perustu uunin tehoon, vaikka näin voisi olettaa.

Keskimäärin 30-kiloisen eläimen yksilötuhkauksesta pitää maksaa 120 euroa ja yhteistuhkauksessa 85 euroa.

Osa yrityksistä, mukaan lukien Suomen suurimmat tuhkaamot, ei kerro yhteistuhkaushintojaan kotisivuillaan. – Olemme jättäneet yhteistuhkauksen hinnat pois yhteistyökumppaniemme vuoksi. Eläinlääkäriasemat kertovat palvelun hinnan asiakkailleen ja me tietenkin täällä asioiville eläimenomistajille, sanoo yrittäjä Petri Stenberg Suomen Eläintuhkauksesta.

Samoin syin perustellaan Vernasta hintatietojen puuttumista. Yrityksestä kerrotaan erikseen, että yksilö- ja yhteistuhkaus maksaa saman verran, jos asiakas tuo itse eläimen tuhkattavaksi. Sen sijaan eläinlääkäriasemien välityksellä yhteistuhkaushinnat ovat selvästi edullisemmat kuin itsevietynä. Hintaero johtuu yrityksen mukaan asiakaspalveluun kuluvasta työajasta.

Tuhkauksen lisäksi useimmat yritykset velottavat hakupalveluista ja uurnien toimituksista. Hinnoissa ja toimitusajoissa on isoja vaihteluita. Vertailussa löytyi alle kymmenen yritystä, joiden hinnat sisältävät kuljetuksen tai uurnan tai molemmat. Vaasassa toimiva Tähtipöly tarjoaa tuhkaukset muista poiketen palvelupaketteina.

Kommentoi:

Koiramme