Onnilla ja Mauri Kumpulaisella jo viikko täyttä juhlaa

Pohjanpystykorva Onni on saanut jo viikon paistatella Vuoden Eräkoira-titteliä kotonaan Äänekoskella ja siinä sivulla tietenkin omistajakin, Mauri Kumpulainen. Onnitteluja ja julkisuutta on tullut niin runsaasti, ettei Onni ole ollut pysyä turkissaan. – Taisi nousta titteli vähän korviin, vallan elvistelee toisille koirille pihalla eikä näytä tuntevan minua enää ollenkaan, Kumpulainen nauraa puhelimessa silmäteränsä tapoja.

Omistaja itse kertoo olevansa yllättynyt siitä, miten paljon yhteydenottoja on tullut eri tahoilta ja runsaasti muiltakin kuin oman rodun harrastajilta. – Aivan tuntemattomiltakin on tullut onnitteluja eikä tässä meidän arkemme ole vielä lainkaan palannut normaaliksi, Kumpulainen kuvailee unohtumatonta viikkoa.

12-vuotiaalla Onnilla on kyllä aihetta elvistelyyn aiemmankin uransa perusteella. Se on ollut erinomainen metsällä melkein pennusta saakka, tehnyt lukemattomia huipputuloksia kokeissa, voittanut rotumestaruuden, leivottu käyttövalioksi ja osoittautunut myös hyväksi metsästysominaisuuksiensa periyttäjäksi.

Sen jälkeläisillä on paljon hyviä tuloksia, voittoja ja jälkeläisiä on käytetty paljon edelleen jalostukseen, mikä varsinkin ilahduttaa omistajaa. Eniten Mauri Kumpulainen kuitenkin kiittelee koiransa hienoa luonnetta ja itsenäistä työskentelyä. Onni on ollut pienestä saakka helppo ja mukava pitää.

Onnista varmasti kuullaan vielä, sillä koira on edelleen hyvässä kunnossa ja metsästysvietti korkea. Syksyn ohjelmassa on isoja kilpailuja, kun suunnitelmissa ovat PM-kilpailut Ruotsissa ja viime vuoden voiton ansiosta osallistuminen loppusyksyllä pohjanpystykorvien SM-kisoihin, jo 11. kerran peräkkäin.

– Ikä pitää tietenkin ottaa huomioon ja kunto on ykkösasia. Jos Onni on terve ja innokas metsälle, niin lähdemme, mutta päivä kerrallaan tässä jo mennään, Kumpulainen sanoo.

Onnille mitä todennäköisemmin kaikki omistajan suunnitelmat käyvät, kunhan tämä muistaa sen tärkeimmän asian: iltaherkun, johon se tottui jo kasvattajansa Janne Immosen luona. Kumpulainen paljastaa, että kyseessä ovat mahapullat, mutta niiden pitää olla juuri oikeaa merkkiä ja ne tulee tarjoilla hieman jäisinä.

Monitaiturina Onni osaa myös varmistaa, ettei herkku jää yhtenäkään iltana väliin. Kun omistaja istahtaa television ääreen, Onni saapuu määrätietoisesti paikalle ja istuu tuolin eteen. – Ei virka mitään vaan katsoo minua suurilla silmillään niin kauan, että minulta lopulta pettää pokka ja lähden jääkaapille, Mauri Kumpulainen naurahtaa.

Kuva: Mauri Kumpulainen

Onni on ollut helppo koira pitää pennusta saakka. (Kuva: Mauri Kumpulainen)

Eräkoiralla pitkä perinne

Vuoden Eräkoiran valitsee ja palkitsee Suomen Kennelliitto vuosittain Riihimäen Erämessuilla. Onni on Kennelliiton mukaan upea esimerkki pitkäikäisestä metsästyskaverista, joka on ollut omistajalleen iloa tuottava eräkoira ajasta ja paikasta riippumatta.

Palkintoa olivat jakamassa Kennelliiton koe- ja kilpailutoimikunnan puheenjohtaja Risto Ylitalo ja esittelijä Hannu Liedes. Eräkoira-palkinnolla on pitkä historia. Ensimmäisen kerran valinta on tehty jo vuonna 1980. Rotujärjestöt tekevät ensin esityksensä, joista metsästyskoirana ja metsästyskoirakokeissa annettujen näyttöjen perusteella sitten valitaan palkittava koira.

Kuva: Elisa Niskanen

Mauri Kumpulaisella on ollut monta muistoihin jäänyttä tapahtumaa Onnin kanssa. Kuva on SM-kilpailuista Oulusta 2015. (Kuva: Elisa Niskanen)

Kommentoi:

Koiramme