Koirakin nauttii sadonkorjuuajasta
Jotkut hedelmät, kuten omenat ja banaanit, monet marjat sekä vihannekset voivat täydentää koiran ruokavaliota. On kuitenkin syytä muistaa, että jotkut tavalliset hedelmät ovat koirille myrkyllisiä. Hedelmät sisältävät runsaasti vitamiineja, antioksidantteja ja kuituja, joita koirakin tarvitsee. Omenanpala voi olla hyvä makupalavaihtoehto koiralle, mutta se sisältää paljon sokeria, joten kohtuus kaikessa.
Hedelmien ja vihannesten lisääminen ruokavalioon tulee aloittaa varovasti ja tarkkailla, aiheuttaako joku niistä kenties vaivoja. Koiran tulee antaa syödä vain tuoreita hedelmiä, homeiset hedelmät ovat yhtä haitallisia koirille kuin ihmisillekin. Koiran ei kannata antaa syödä pudokkaita puiden alta, ahmatit voivat hankkia niistä itselleen jopa vatsalaukun kiertymän.
Pese hedelmä hyvin tai poista siitä kuori – aivan kuin söisit sen itse. Vaikka hedelmä olisi turvallista antaa koiralle, suuret määrät kerralla voivat johtaa vatsavaivoihin.
Koirat voivat turvallisesti syödä seuraavia hedelmiä:
Omenat ja päärynät, ne sisältävät runsaasti kuitua. Niiden siemeniä tulee välttää, tosin siementen sisältämää syanidia on niin vähän, ettei myrkytys ole todennäköinen. Tosin oikein ahne koira saattaa popsia siemeniä liikaa, mutta todennäköisemmin se saa jättiannoksesta omenoita muita vaivoja ennen myrkytystä.
Banaaneissa on paljon kaliumia, kuitua, beetakaroteenia, C- ja E-vitamiineja, luteiinia ja seleeniä. Koiralle vain kohtuudella, sillä banaanissa on paljon sokeria. Mustikat, karhunvatukat ja vadelmat maistuvat koirille ja niissä on runsaasti C-, E- ja K-vitamiinia sekä antioksidantteja. Mustikat sisältävät myös hyviä B-vitamiineja, kuten folaattia ja B6:tta, kun taas karhunvatukat ovat erinomainen kaliumin- ja magnesiuminlähde. Mansikoissa on enemmän sokeria kuin muissa marjoissa, joten kohtuudella niitäkin. Tuoreiden ja pakastettujen mansikoiden ravintoarvot ovat samat, koira saattaa mieluusti pureskella myös jäisiä mansikoita.
Karpaloissa on paljon koiralle hyödyllisiä flavonoideja ja vitamiineja, jotka auttavat ylläpitämään virtsateiden hyvinvointia ja vastustuskykyä. Tutkimusten mukaan karpalolla on anti-inflammatorinen vaikutus, happamuutensa ansiosta sillä voidaan tukea suolistohygieniaa. Karpalo on myös hyvä antioksidanttien lähde.
Tuoreen ananaksen palojen syöttämisen sanotaan ehkäisevän koprofagiaa eli ulosteiden syömistä.
Koirat syövät mielellään myös parsakaalin varsia (kukintoa ei suositella), porkkanoita, kurkkua, vesimelonia, jopa selleriä ja niitä voikin hyvin tarjota. Aprikoosit, persikat ja luumut ovat kivellisiä hedelmiä. Ne sopivat koiralle, mutta niitä ei pidä antaa koiralle kokonaisina vaan aina on ensin poistettava kivi. Myös vesimelonin kivet kannattaa noukkia pois.
Jotkut kasvikunnan tuotteet ovat haitallisia, jopa myrkyllisiä koirille, eikä niitä saa antaa. Viinirypäleet, rusinat, avokado, parsa ja sipuli ovat koirilta kielletty. Esimerkiksi rypäleistä ei tiedetä, miksi ne ovat vaarallisia koirille, mutta koira voi saada niiden syömisestä yhtä vakavia oireita kuin munuaisten vajaatoiminnassa. Joissain lähteissä mainitaan, että puna- ja mustaherukoilla olisi koiraan vastaava vaikutus kuin viinirypäleillä.
Koiralle ei myöskään sovi manteli eikä makadamiapähkinä. Mausteista kehotetaan välttämään valkosipulia, muskottipähkinää ja kanelia, yrteistä minttua. Kun hedelmä kuivataan, sen sokerit tiivistyvät. Koiralle kuivatut taatelit, viikunat ja aprikoosit ovat liian sokerisia. Koiran ei kannata syödä myöskään pihlajan-, katajan eikä seljanmarjoja. Suklaan ja ksylitolin on jo kauan tiedetty olevan hengenvaarallista koirille.