Suomenpystykorvien mestaruudesta kisataan Parkanossa

Lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna ratkeaa, mikä SM-kisassa mukana olevista suomenpystykorvista on uusi Haukkukuningas ja paras linnunhaukkuja. Hallitsevalla mestarilla, puumalalaisen Martti Laineen omistamalla Karahkan Fanilla tulee olemaan 12 haastajaa, kolme kultakin lohkolta eli idän, lännen, etelän ja pohjan lohkolta.

Yksi haastajista on Idän lohkoa edustava nuori uros, Mehtokarin Piki, jonka omistavat Paula Asikainen ja Vilho Parjanen Joensuusta. Ei ole liioittelua sanoa, että Pikin nousu huipulle on ollut rakettimainen. Vuosi sitten Paula Asikainen ja Piki osallistuivat naiskoiranohjaajille tarkoitettuihin Koppelohaukkuihin, jotka olivat kummallekin ensimmäinen linnunhaukkukoe. Vilho Parjanen puolestaan aloitti koe-uransa Pohjois-Karjalan pystykorvakerhon järjestämissä Kipinä-haukuissa, jotka oli tarkoitettu ensikertalaisille koiranohjaajille.

– Näin jälkikäteen voin sanoa että kannatti lähteä, vaikkakin Paula joutui kohtuullisesti minua patistamaan, että tulin paperit Kipinä-haukkuihin laittaneeksi. Siltä matkalta se kipinä haukkukokeisiin osallistumiseen ikään kuin tarttui.

Parjanen myöntää, että perhosia on hiukan vatsassa, vaikka hän odottaa viikonlopun kisaa mielenkiinnolla.

– Kulunut vuosi on ollut Pikin kanssa aivan uskomattoman huikea ja on hienoa päästä itse kokemaan, millainen tapahtuma Haukku-ottelu on. Vaikka Pikille on tullut menestystä, on joka kisaan lähdettävä puhtaalta pöydältä. Totuuden nimessä on sanottava, että ilman esimerkiksi Pikin kasvattajan Kari Puttosen ja P-K:n Pystykorvakerhon kokeneiden koiraihmisten tukea ja neuvoja, olisi meillä aloittelevilla koiranohjaajilla mennyt monesti sormi suuhun lahjakkaan koiran kanssa, Parjanen myöntää.

SM-kisan maastot sijoittuvat sadan kilometrin säteelle kisakeskuksena palvelevasta Vahojärven leirikeskuksesta. Vilho Parjanen luottaa siihen, että järjestäjät tekevät parhaansa taatakseen koirille mahdollisimman tasapuoliset maastot.

– Toivon myös, ettei otteluviikonlopun aikana yhdellekään koiralle satu susikohtaamisia.

Parkanossa 6.–8.10. järjestettävä Haukku-ottelu on yksi kolmesta Kennelliiton kotimaisten rotujen otteluista – muut kaksi ovat suomenajokoirien Kilpa ja karjalankarhukoirien Hirvenhaukut-ottelu. Tämän vuoden Haukku-ottelun järjestää Satakunnan Pystykorvakerho ry.

Kommentoi:

Koiramme