Koiran ulkoilutus sallitaan vielä Espanjassa

Monessa maassa on asetettu koronaviruksen vuoksi liikkumisrajoituksia. Facebookissa kiertää kuvallinen vitsi, jossa chihuahua makaa rättiväsyneenä tuumien ”Jo kuudes kävely tänään, en jaksa enää!”. Ajatuksena siis se, että ihmiset lainaavat koiria, jotta pääsevät laillisesti ulos. Ihan näin vaikea ei tilanne todellisuudessa ole edes Italiassa.

– Jos menet ulos, vaikka sitten kävelyttämään koiraa, voi poliisi pysäyttää sinut. Sinulla tulee olla allekirjoittamasi selityslappu mukana, jossa kerrot minne olet matkalla ja miksi. Jos syy osoittautuu valheeksi, sinua vastaan nostetaan heti syyte, kertoo italialainen koirankasvattaja ja ulkomuototuomari Francesco Cochetti.

Suomalainen Sari Kuoppala on viettänyt talven Espanjassa Aisha-sloughinsa kanssa. Hän kertoi sunnuntaina Facebook-seinällään, että kovin on hiljaista kaupungissa. – Sunnuntaisin katumme ovat täynnä perheitä menossa sinne sun tänne ja liikennettäkin paljon, mutta nyt ei ole ristin sielua ja autojakin hyvin vähän. Jotkut uutissivustot ilmoittavat, että maanantaiaamuna klo 8 alkavaksi ilmoitettu hätätila ulkonaliikkumiskieltoineen on jo nyt voimassa. Minulle aivan sama, sillä aloitin sen jo eilen, Sari kirjoittaa.

Tänä aamuna Sari ja Aisha olivat varhaisella lenkillä. Sari kirjoitti: – Arki alkoi poliisin tsekkauksilla. Hiivittiin Aishan kanssa kotikadun puskien suojassa ja kun puskat loppuivat liikenneympyrän kohdalla, niin siellähän sitä partioautoa oli pysäyttämässä liikennettä. Me ei jääty pällistelemään yhtään enempää. Ihmisiä ei näkynyt missään.

Espanjalaisille on annettu tiedoksi kahdeksankohtainen lista, jossa kerrotaan syyt, joiden nojalla ulkona liikkuminen on sallittu. Sari kertoo, että hän katsoo koiralenkkinsä kuuluvan kohtaan ”Muu liikkumistarpeen muodostava, hyväksyttävä syy tai tarve asunnosta poistumiselle ja liikkumiselle sen ulkopuolella.”

Kuten Italiassa, myös Espanjassa voi kiellon rikkominen johtaa rikosoikeudellisiin seuraamuksiin. Passi on oltava mukana kaiken aikaa.

– Liikumme Aishan kanssa vain anivarhain aamulla ja myöhään illalla. Omasta puolestani en ole hermostunut, mutta koiran puolesta kyllä. Siinä vaiheessa, kun poliisi tai armeija alkaa käyttää valtaoikeuksiaan poikkeustilassa, ei eläimen henki ole paljon arvoinen, Sari pahoittelee.

– Eipä täällä koiria paljon ulkoiluteta muutenkaan. Meidän kadulla lähes joka kämpässä on koira, mutta ne elävät patiolla. Lenkille pääsee brittien galgot ja minun Aisha. Puhun nyt ainakin 15:stä koirasta. En myöskään usko, että koiran ulkoiluttaminen on mikään syy, jos poliisi niin päättää. Me luikimme täällä kaupungin laidalla puskissa ja jos näyttää vähänkin Aishalle vaaralliselta, niin patiosta tulee sen vessa, Sari arvelee.

Kommentoi:

Koiramme