Pyri estämään koirien tappelu
Lähes joka kolmas koira on joutunut tappeluun toisen koiran kanssa saaden puremahaavan. Kokemus on ikävä niin koiralle kuin sen omistajallekin, ja useimmissa tapauksissa tappelun osapuolet tarvitsevat eläinlääkärin hoitoa. Suurin osa purematapauksista pystytään hoitamaan ja koira tervehtyy, mutta pari prosenttia hyökkäyksistä johtaa toisen osapuolen kuolemaan.
Loukkaantumisaste riippuu siitä, mihin purema osuu. Vaarallisinta tietysti on, jos suuri koira käy pienemmän kimppuun, etenkin jos se puree pienempää kaulaan tai niskaan.
Vakuutusyhtiö Agrian teettämässä ruotsalaistutkimuksessa haastateltiin 300 koiranomistajaa. 27 prosentilla heistä oli kokemuksia jonkinasteisista koiratappeluista. Hyökkäys voi tapahtua myös kotona olevien omien koirien välillä. Tilanteen voi laukaista ruoka, lelu, luu tai vaikkapa tungos ovella omistajan tullessa kotiin. Yhtä yleistä on, että tuntematon, irrallaan oleva koira hyökkää taluttimessa olevan koiran päälle, tai hyökkäys tapahtuu molempien ollessa irrallaan.
Koiratappeluun voi olla vaikea mennä väliin saamatta itse puremia. Yksi perinteinen tapa on tarttua takajalkoihin ja nostaa koirat ylös. Tällöin pitää varoa repimästä niitä kuitenkaan liikaa ylöspäin, koska se voi pahentaa vahinkoja. Kylmän veden kaataminen tappelijoiden päälle voi myös laukaista tilanteen ja saada koirat irrottamaan otteensa.
Koiran omistajalla on aina vastuu koirastaan, hän joutuu siis maksamaan koiran aiheuttamat vahingot. Pahimmassa tapauksessa se voi tulla hyvinkin kalliiksi. Joissain tapauksissa vakuutus saattaa korvata ainakin osan eläinlääkärikuluista. Vieraiden koirien kesken tapahtuneessa tappelussa tulee aina ottaa ylös vastapuolen yhteystiedot. Parasta on pyytää nähtäväkseen henkilöllisyystodistus, jotta huijaukselta vältytään.
Koiran omistajana voi tehdä monia yksinkertaisia asioita välttääkseen konflikteja ja purematapauksia. Kuitenkin vain 41 prosenttia kyselyyn vastanneista uskoi, että hän omilla toimillaan voisi estää tappelun.
Koira kannattaa totuttaa pennusta pitäen toisiin, ennestään tuttuihin ja turvallisiin koiriin. Sen ei tarvitse leikkiä jokaisen vastaantulijan kanssa, koiralle riittää pari hyvää koirakaveria, joiden kanssa leikitään silloin tällöin.
Koira tulee aina pitää hihnassa, sen ei pidä antaa irrallaan kohdata tuntemattomia koiria. Esimerkiksi koirapuistoon ei kannata päästää omaa koiraansa vieraiden kanssa ottamatta ensin selvää uusista tuttavuuksista.
Jos kotiin tulee koiravieraita, on syytä kerätä pois lelut, ruokakulhot ja muut, joita koira saattaisi puolustaa omalla reviirillään. Joskus voi tappelu alkaa vesikupistakin. Useamman koiran taloudessa kannattaa koirat ruokkia erikseen, etenkin jos niille tuntuu usein tulevan sanomista ruoasta.
Jos irrallaan juokseva koira on aikeissa hyökätä, sitä voi yrittää estää seisomalla oman koiransa edessä tukevassa haara-asennossa ja yrittää kehonkielellään pelottaa koira pois. Tiukat käskysanat voivat myös saada koiran poistumaan paikalta.
Pikkukoiran nostaminen syliin voi laukaista hyökkäyksen, jolloin ihminen saattaa joutua myös itse purruksi.
Puremahaavat ovat aina vakavia. Useimmiten ne vaativat ompelua ja huolellista haavanhoitoa, antibioottejakin joudutaan yleensä antamaan. Myös ihmisen kannattaa hoidattaa puremahaavat aina lääkärillä. Eläinten kanssa tekemisissä olevien ihmisten kannattaa huolehtia, että jäykkäkouristusrokotus on voimassa.
Lähde: agria.se