Huumekoira Erin ensimmäinen löytö

50 vuotta sitten, lokakuussa 1969 aloitti Tulli huumausainekoirien kouluttamisen Suomessa ja jo pari viikkoa aloituksesta koira Eri teki löydön Hangon satamassa.

Hankolaiset tullimiehet olivat ottaneet kiinni kaksi paikallista teini-ikäistä tyttöä, joiden arveltiin käyttäneen läheisessä laivassa alkoholin lisäksi huumausaineita. Tullikamari päätti, että laivaan tehtäisiin tehotarkastus sillä epäilys siitä, että laivaan oli kätketty huumausaineita, oli varsin vahva. Tullihallituksessa päätettiin kokeilla yhtä koulutettavista koirista aidossa tarkastustilanteessa.

Koiranohjaajaksi kouluttautuva Helsingin I tullikamarin tullivartija Taisto Virkonmaa sai määräyksen mennä harjoittelemaan Hangon satamaan tullikoira Erin kanssa. Koiranohjaaja Virkonmaa muisteli, että koira oli reagoinut hytissä messipojan yläpunkkaan. Koiran reaktion perusteella näyttö oli niin varma, että messipojan oli kuulustelussa tunnustettava, että hänellä oli ollut punkassa kätkö.

Löytö herätti tuolloin suurta huomiota, vaikka se nykyajan mittapuulla oli melko vaatimaton. Hasis punnittiin, ja sitä oli 6,88 grammaa. Viime vuonna Tulli takavarikoi yli 1300 kiloa erilaisia huumausaineita sekä yli 220000 huumetablettia.

Eri ja hänen ohjaajansa Virkonmaa jatkoivat koiranohjaajakurssia Espoon Mäkkylän Opaskoirakoulussa. Eri oli jo ennen kurssin alkamista julkistettu lehdistössä Suomen ensimmäiseksi huumausainekoiraksi. Se ja kolme muuta koiraa valmistuivat kurssilta joulukuussa 1969.

Työskentelyn aloitettuaan Eri teki paljon löytöjä niin Helsingissä kuin muualla Etelä-Suomessa. Se jatkoi huumausainekoirana 10-vuotiaaksi ja jäi eläkkeelle vuonna 1978. Eri kuoli 15-vuotiaana.

 

Kommentoi:

Koiramme