Turkin ajelussa pitää puntaroida koiran olot ja käyttö

Kesähelteet ovat takuuvarma syy ryhtyä väittelemään, pitäisikö koiran turkki ajella vai ei. Trimmari Mia Övernäs on paneutunut vuosia koiran turkin ominaisuuksiin erityisesti lämmön säätelyn kannalta. Hän huomauttaa, ettei rotujen kesken ole eroja.

Mia on syntyisin Ruotsissa ja asuu nykyisin Irlannissa. Viime vuonna hän julkaisi verkkosivuillaan laajan kirjoituksen turkin ajelusta. Tänä kesänä Mia on julkaissut aiheesta jatkokirjoituksen (A deeper look into the coats role in the dog’s thermal regulation). Kirjoituksissa on runsaasti kuvia ja piirroksia, myös lämpökameralla otettuja kuvia.

Tekstinsä Mia perustaa tutkimuksiin ja asiapitoisiin kirjoituksiin. Hänen pääviestinsä on, että jokaisen koiranomistajan pitää arvioida oman koiransa olot ja tilanne. Ei ole olemassa yhtä oikeaa totuutta tässäkään asiassa. Hän muistuttaa ottamaan huomioon koirien erilaiset taustat, jalostuksen vaikutuksen, käyttötarkoituksen sekä kotiympäristön.

Turkilla on monta tehtävää

Esimerkiksi koirilla, jotka on jalostettu vuoristoalueilla, on tietynlainen turkki. Sen on kyettävä kestämään sekä sateen että lumen ja auringon säteily. Turkki koostuu paksuista pitkistä peitinkarvoista, jotka asettuvat koiran kehon ääriviivojen mukaan. Tällainen turkki estää veden pääsyn syvemmälle nahan pintaan. Kun tuuli puhaltaa, karvat heiluvat ja vapauttavat osan turkin alle jäävästä lämmöstä.

Toisaalta kylmissä oloissa tarvitaan tiheä pohjavilla ja turkki estämään lämpöhäviö. Mitä tiheämpi pohjavilla on, sitä enemmän on myös ilmaa luomassa suojaavaa kerrosta lämmön vaikutukselle. Ilma taasen on huono johtamaan lämpöä, mikä hidastaa sekä nahan kuumenemista että viilentymistä. Ilman merkityksestä kertoo sekin, että karvapeitteen tilavuudesta suurin osa on juuri ilmaa. Kunnollinen turkki on myös suoja villieläimiä vastaan. Iso koko edesauttaa lämpimänä pysymistä kylmässä säässä. Korkea rasvapitoisuus taasen auttaa kylmissä oloissa olevia koiria pysymään lämpiminä, mutta aivan liian monet koirat kärsivät suotta kuumasta lihavuuden vuoksi.

Lämpimissä maissa koirilla on usein lyhyempi turkki, mutta toisaalta pidempi turkki viivästyttää suoraa auringon säteilyä lämmittämästä nahkaa. Kiiltävät peitinkarvat heijastavat osan auringosta pois turkista, ja vähäisempi turkki helpottaa tuulen vaikutusta lämmön vapautumiseksi. Rungot ovat kapeat ja rasvaa on vähän. Pitkät jalat mahdollistavat myös lämpöhäviöt. Vatsanaluksen karvapeite on hyvin ohut, mikä helpottaa lämmön johtumista maahan. Suuret ylöspäin olevat korvat helpottavat lämmön haihtumista nahan pinnasta.

Jos koira siirretään alkuperäisestä ympäristöstään toisenlaiseen ilmapiiriin, sen keho sopeutuu ajan mittaan uuteen ympäristöön ja turkki muuttuu. Mikäli koiria ei olisi alettu kuljettaa maasta toiseen eikä olisi puututtu evoluutioon koiranäyttelyin ja kastroimalla koiria, ilmeisesti keskustelua turkin ajelun hyödyistä tai haitoista ei olisi koskaan syntynyt, Mia arvelee blogissaan.

Trimmarina hän oikaisee yhden yleisen koiranhoitajien uskomuksen ja sanoo, että turkin läpi puhallettu ilman vapauttaa turkin sisällä olevaa kuumaa ilmaa, mikä vähentää sisälämpötilaa. Mutta kun ympäristö ja päällikarvan lämpötila ovat samalla tasolla, lämmönvaihtoa ei tapahdu.

Ainakin vähän turkkia suojaksi

Yhteenvetona Mia Övernas pohtii koiran turkin ajelun hyviä ja huonoja puolia. Turkin päätehtävänä on estää lämpöhäviö. Mitä tiheämpi ja pidempi turkki on, sitä huonommin tuuli pääsee sen läpi vapauttamaan lämpöä. Mitä lyhyempi ja ohuempi turkki on, sitä helpompi eläimen on vapauttaa lämpöä kehostaan. Vähäisempi pohjavilla vähentää peitinkarvojen kykyä säilyttää lämpöä.

Mikäli koiran haluaa ajella, Mia kehottaa jättämään nahkaan lyhyen suojakerroksen karvaa, jolloin auringon uv-säteily ei pääse ärsyttämään ihoa. Helteillä turkin ajelusta on koiralle hyötyä, mutta kylmässä ja tuulisessa säässä taasen ei.

Suomen oloissa kannattaa ottaa huomioon, että kesän sääolotkin voivat vaihdella paljon ja toisaalta uusi turkki ei ehkä ehdi kasvaa talveksi. Tämä ongelma on yleisempi kaksinkertaisen turkin omaavilla roduilla kuin muilla. Lyhyeksi ajeltu koira voikin tarvita suojavaatteita avukseen, mutta Mia muistuttaa, että takit voivat haitata turkin ja nahan laatuun, jos niitä käytetään paljon.

Yhtenä vaihtoehtona trimmari vinkkaa osittaisesta ajelusta, jolloin leikataan turkki pois vain vatsasta, rintakehästä ja kainaloista. Nahkaan jätetään vain vähän pohjavillaa.

 

 

Arkistokuva: Aino Pikkusaari

Koirat voivat helpottaa oloaan helteillä maassa makaamalla tai vaikka kaivamalla maakuopan. (Arkistokuva: Aino Pikkusaari)

 

 

https://theeducatedgroomer.com/2018/06/25/shaving-double-coated-breeds/?fbclid=IwAR3qfWu78vrmGWEbv8xVSGrDYXICgSEwfXi2lQLtNKF8yWHpPYokaDFGB_I

https://theeducatedgroomer.com/2019/06/30/a-deeper-look-into-the-coats-role-in-the-dogs-thermal-regulation/?fbclid=IwAR1i1vVuAWUS_fS1kdX7Gm8ME8-7YB8g5DyJt9TOt_VJFS2GEWrLKwcpfcM

 

Kommentoi:

Koiramme