Huolehdi koiran hyvinvoinnista pakkasilla

Useimmat koirat nauttivat talvesta ja lumesta. Äärioloissa saattaa koira kuitenkin loukkaantua tai palelluttaa itseään, siksi omistajan on huolehdittava ulkoilun turvallisuudesta myös talvipakkasilla.

Kesällä varoitetaan kuuman auton vaaroista. Ei sovi unohtaa, että talvella taas auto jäähtyy nopeasti moottorin ollessa sammutettuna. Koiraa ei siis sovi jättää kovin pitkäksi aikaa autoon odottelemaan.

Koirakin voi saada paleltumavammoja. Herkimmät paikat ovat kaikki ulkonevat ruumiinosat, kuten korvat, tassut ja hännänpää. Kylmävaurioista kertovat esimerkiksi korvien punaisuus ja turvotus sekä kosketusarkuus. Jos epäilet, että koira on palelluttanut itsensä, kannattaa ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

Uroskoiran kivekset voivat saada kylmää, joka saattaa vaikuttaa siittiöntuotantoon. Uros kuitenkin kehittää täysin uudet siittiöt noin kahden kuukauden aikana, eli vaikka olisi sattunut paleltuminen, voi sperma parin kuukauden päästä olla taas ihan priimaa. Koira saattaa kylmässä istuksittuaan saada myös virtsarakontulehduksen.

Pennuilla ja nuorilla paksuturkkisillakaan roduilla ei pentukarva ole täysin vaihtunut aikuisen enemmän tai vähemmän säänkestävään turkkiin. Silloin voi olla syytä käyttää kovimmilla pakkasilla lämpöloimea. Lyhytkarvaisilla ja karvattomilla roduilla vaatetus voi olla tarpeen jo syyskylmillä.

Joillain ohutkorvaisilla roduilla kannattaa ulkoillessa toisinaan käyttää myös korvia suojaavia kaulureita. Vanhat koirat – etenkin matalaraajaiset rodut – ulkoilevat myös mielellään villapaidan lämmittäminä.

Koiran tassuja voi suojata kylmältä joko töppösillä tai voitelemalla anturoita rasvaisella salvalla. Etenkin valmiiksi kuivat polkuanturat saattavat halkeilla kovalla hangella tai suolatuilla teillä liikuttaessa. Jos koiran kanssa ulkoillaan kaupunkioloissa, kannattaa tassut huuhtoa sisään tullessa, jotta tiesuola tai muu teiden lika ei kuivuisi polkuanturoihin. Halkeilleissa anturoissa suola kirvelee ikävästi.

Hiihtoladuille ei koirilla yleensä ole asiaa. Koirille sallitut ladut ovat aina erikseen merkittyjä. Maaseudulla asuva voi helposti luoda omat hiihtoladut, jolloin koirakin pääsee mukaan. Kaiken varalta on hyvä pitää koira kytkettynä pitkään liinaan, jonka voi sitaista hiihtäjän vyötärölle.

Kannattaa muistaa, että umpihangessa loikkiminen on varsin kuluttavaa etenkin lyhytraajaisille roduille, joten retken matka ja kesto on syytä sovittaa koiran mukaan.

Kuva: Anna Nygård

Pakkasilla on pennuilla ja vanhoilla koirilla hyvä käyttää ulkoilllessa lämmittävää vaatetta. (Kuva: Anna Nygård)

 

Kommentoi:

Koiramme