Iso lauma pieniä koiria lopetettu

Helsingissä on tullut ilmi törkeä eläinsuojelurikos. Itä-Helsingissä asuvan naisen kodista löytyi tammikuun alussa 26 erittäin huonokuntoista pientä koiraa. Kaikki koirat jouduttiin lopettamaan. Helsingin poliisi tiedotti tutkinnasta perjantaina 18. tammikuuta.

Kaupungin valvontaeläinlääkäri ja poliisi tekivät kotietsinnän Itä-Helsingissä asuvan naisen asuntoon vihjeiden perusteella. Koirat olivat ahtaissa ja pimeissä tiloissa, laihoja, likaisia ja sairaita.

Lauma koostui eri-ikäisistä ja erirotuisista koirista, joista neljä jouduttiin lopettamaan heti ja loput hieman myöhemmin. Viranomaispäätöstä perustellaan koirien huonon kunnon lisäksi epävarmoilla rokotus- ja lääkitystiedoilla. Koirien tuontiin ja myyntiin tarvittavat lupa- ja rokotusprosessit olivat tekemättä.

Rikoksesta epäilty nainen on kuulusteluissa kertonut tuoneensa koirat pääasiassa itse Virosta Suomeen. Häntä epäillään myös salakuljetuksesta. – Osa koirista oli lähtöisin EU:n ulkopuolisista maista. Valvontaeläinlääkärin mukaan koirien alkuperämaissa esiintyy rabiesta ja myyräekinokokkia, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Anne Hietala Helsingin poliisilaitokselta.

Esitutkinnassa selvitetään rikoksen laajuutta ja saadun rikoshyödyn määrää. Poliisi pyytää kaikkia niitä henkilöitä ottamaan yhteyttä, jotka epäilevät hankkineensa koiran rikoksesta epäillyltä. Ostajia ei epäillä rikoksesta, eikä poliisi kohdista toimia ostajiin tai ostettuihin koiriin. Rikoksesta epäilty on myynyt koiria netin myyntipalstoilla ja sosiaalisessa mediassa. – Tiedossamme on, että hän on käyttänyt ainakin nimimerkkejä Kornelia ja Lea, tutkinnanjohtaja sanoo.

Ostajia pyydetään ottamaan yhteyttä poliisiin sähköpostitse elainsuojelurikokset.helsinki@poliisi.fi

Kanta-Hämeessä koirasusitapaus

Anne Hietalan työryhmä tutkii parhaillaan myös Kanta-Hämeessä tammikuun alussa ilmitullutta törkeää eläinsuojelurikosta, jossa vangittu pääepäilty on kasvattanut koirasusia jo vuosien ajan. – Naisen tilalla oli kotietsinnän aikaan yli 60 koiraa, joista osa oli koirasusia ja osa muita koiria sekä muita eläimiä. Näistä kolmen arvioitiin olevan aitoja susia, Anne Hietala sanoo.

– Selvitämme, miten lopetetut eläimet on tuotu maahan ja onko toimintaan liittyen syytä epäillä myös talousrikoksia. Esitutkinta on alkuvaiheessa.

Poliisin tietoon on myös tullut, että epäilty on pitänyt eläimiä puutteellisissa olosuhteissa vuosien ajan ja kohtelu on todistajien mukaan ollut epäasiallista.

Susiksi epäillyt eläimet on lopetettu ja niille tehdään dna-määrittelyt.

 

 

 

 

Kommentoi:

Koiramme