Ilotulitusaloite ylitti jo 50 000 kannattajan rajan

Uudenvuoden ilotulituksia rajoittava aloite on ylittänyt tavoitellun 50 000 kannattajan rajan. Lakialoitteen etenemiseen vaadittava määrä täyttyi lauantaina 29. joulukuuta. Aloitteen tavoitteena on rajoittaa F2- ja F3-luokkiin kuuluvien pyroteknisten tuotteiden käyttö ammattilaisille.

14 järjestön yhteiskampanja sai aloituspäivän jälkeen uudelleen paljon huomiota, kun uudenvuoden lähestyminen nosti ilotulituksista koetut haitat sekä kansalaisaloitteen julkiseen keskusteluun. Kennelliitto on yksi aloitteen allekirjoittajista.

Hannariina Heikkilä oli myös kuullut aloitteesta ja arveli todennäköisesti kannattavansa aloitetta. Hän oli ulkoiluttamassa äitinsä Anna-Katriina Heikkilän kanssa nuorta bullmastiffiurosta Mutteria Kauhajoella lähellä maatalousoppilaitosta. Koira on vasta 10 kuukauden ikäinen, joten kokemuksia uudestavuodesta ei vielä ole.

–En usko, että ainakaan isoja ongelmia tulee. Mutteri ei ole liiemmin reagoinut ääniin. Ehkä se kuuntelee hieman tarkemmin ensimmäisiä paukahduksia, Hannariina arveli.

Uudenvuoden viettoon on lisäksi tulossa äänivarma koira antamaan hyvää esimerkkiä Mutterille. – Mieheni siskolla on tosi varma koira, joten uskon, että vuoden vaihtuminen sujuu ihan hyvin.

Ilotulituksista yleensä Hannariina miettii, että äänet ovat hevosille usein isompi ongelma kuin koirille. –Ainakin oma suomenhevoseni oli ensimmäisinä vuosina aika säikky. Sittemmin se kyllä on tottunut niihin.

Heikkilät toivovat yhdessä, että ainakin aikarajoista pidettäisiin kiinni. Myös Ruotsin malli rajoituksista saa kannatusta. – Täällä Kauhajoella ilotulitukset voisi keskittää vaikka tuonne Sotkan mäkeen, Anna-Katriina Heikkilä ehdottaa.

Essi Rantamäki oli lenkillä Kauhajoen keskustassa 9-vuotiaan Piikun kanssa. Monirotuinen Piiku tuli Essille nelisen vuotta sitten. – Jonkin verran tämä reagoi ääniin ja uutenavuotena hieman enemmänkin.

Essin tapana on tehdä lenkit ajoissa aattoiltana, ja Piiku on ehdottomasti kiinni, kuten aina keskustassa lenkeillä. Kotona hän pitää televisio auki ja antaa koiran rauhassa etsiä itselleen turvallisen paikan. – En kiinnitä asiaan sen enempää huomiota, ja hyvin on sujunut. Kun tulitukset loppuvat, pelot unohtuvat.

Kansalaisaloitteesta Essi tuumasi vielä miettivänsä sen kannatusta. – Toisaalta on kyse yhdestä päivästä, toisaalta on ikävää, kun on eläimiä, jotka kärsivät äänistä. 

 

Kuva: Birgit Halkio

Essi Rantamäki ei tapaa kiinnittää erityistä huomiota Piitun kanssa ilotulituksiin. – Annan Piitun etsiä itselleen rauhallisen paikan kotona, ja hyvin on sujunut, Essi kertoi. (Kuva: Birgit Halkio)

 

Kommentoi:

Koiramme