Uusi laki velvoittaa tekemään ilmoituksia koirakilpailuista

Uusi laki eläinten hyvinvoinnista on edennyt eduskunnan käsittelyyn. Hallituksen esitys sisältää useita koiratoimintaa koskevia muutoksia verrattuna nykyiseen eläinsuojelulakiin. Osa koirakilpailuista halutaan ilmoituksenvaraisiksi, ja näissä kilpailuissa on myös oltava kilpailueläinlääkäri. Lakiesityksen perusteluissa mainintaan esimerkkeinä muun muassa vinttikoira-, valjakkohiihto- ja taakanvetokilpailut, valjakkoajot ja agility. Myös kohde-eläimistä puhutaan esimerkkinä luolakoirakokeet.

Kilpailuasioista annettiin monta kommenttia lakiluonnoksen keväisen lausuntokierroksen aikana. Lainvalmistelijat ovat tarkentaneet tekstiä ja huomauttavat perusteluissa, että tarkoituksena ei ole puuttua nykyisin sallittujen eläinkilpailujen tai eläinnäyttelyiden hyväksyttävyyteen.

Laissa aiotaan määrittää, mikä on ammattimaista tai muutoin laajassa mitassa tapahtuvaa seura- ja harrastuseläinten pitoa. Kriteerinä on muun muassa se, jos myy koiria vähintään neljästä itse kasvatetusta pentueesta vuodessa tai pitää vähintään kymmentä yli vuoden ikäistä koiraa.

Löytöeläinten talteenottoaika aiotaan lyhentää kymmeneen vuorokauteen ja samalla maakuntien pitää huolehtia myös eläinten kuljetuksen järjestämisestä. Muutoksista koituvia kustannuksia on lainsäätäjien mukaan vaikea arvioida ennen kuin selviää, miten maakunnat järjestävät löytöeläinten hoidon alueellaan. Maakuntien pitää myös laatia ja julkaista vuosittain tilasto toimialueensa löytöeläimistä. Tilastoinnin puutteet huomattiin muun muassa Koiramme-lehden laajassa löytöeläinjutussa (7–8/2018). 

Lakipaketti on lähetekeskustelussa täysistunnossa tänään tiistaina 2. lokakuuta. Istunto alkaa kello 14 ja sitä voi seurata myös verkon välityksellä.

(Muokattu 3.10.) Keskustelu keskeytettiin käytettävän ajan tultua täyteen. Puheenvuoroja voi lukea tai katsoa täysistunnon tallenne eduskunnan sivulta.

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/PoytakirjaAsiakohta/Sivut/PTK_93+2018+7.aspx

https://www.eduskunta.fi/FI/lakiensaataminen/taysistunnon_verkkolahetykset/tallenteet/Sivut/default.aspx

 

Kommentoi:

Koiramme