Ampiaisista kiusaa, lämpöhalvauksia osattu varoa

Kuuma sää on rasittavaa myös koirille. Koiramme-lehden kaupungineläinlääkäreille tekemän soittokierroksen perusteella helteistä on kuitenkin selvitty tavanomaiseen tapaan. Esimerkiksi lämpöhalvauspotilaita on tuotu vastaanotoille vähän. Eniten koiria ovat viime päivinä kiusanneet ampiaiset.

– Ampiaisen pistoon kannattaa antaa kyytabletti, yksi tabletti kymmentä kiloa kohden. Kortisoni laskee turvotusta. Myös kylmää käärettä voi laittaa pistokohtaan, antaa Vaasan vs. kaupungineläinlääkäri Sini Merikallio kotihoito-ohjeita.

Sen sijaan, jos kyy puree, kyytabletista ei saa antaa, vaan koira pitää tuoda heti eläinlääkärille. – Näitä tapauksia ei ole ollut tänä kesänä onneksi yhtään meillä, mutta ampiaisen pistoista on soitettu tosi paljon.

Lämpöhalvauksia on Vaasassa hoidettu vain muutamia. Merikallio arvelee, että yhtenä syynä on laajasti annettu valistus, joka näyttää menneen hyvin perille. – Potilaat ja toipilaat ovat eri asia. Jonkin verran olemme joutuneet nesteyttämään esimerkiksi leikkauksesta toipuvia koiria, joita kuumuus on selvästi rasittanut.

Eniten helteet ovat näkyneet Vaasassa keskiviikkoillan drive-in-vastaanotolla. Kun vielä heinäkuun alussa rokotuksia ja muita rutiiniasioita hoitavia asiakkaita saattoi olla odotustiloissa kolmekymmentä jonossa, niin kaksi viikkoa sitten asiakkaita kävi koko illan aikana kaksi ja viime viikolla kolme.

– Ilmastointia meillä ei ole, joten sananmukaisesti meillä on viime viikot tarjottu todella lämminhenkistä hoitoa, Merikallio naurahtaa.

Potilaita on hoidettu myös ulkosalla puiden suojissa. – Välillä näkee, että omistajat alkavat nuutua. Silloin kehotan istumaan varjoon tai mahdollisimman viileään paikkaan ja tuon heille juotavaa.

Kollegoiden kanssa käymiensä keskustelujen perusteella Merikallio kertoo, että viime viikkoina on puhuttu aika monesta mahalaukun kiertymästä. – En osaa sanoa, onko näillä tekemistä helteen kanssa, mutta tapauksia on ollut tavallista enemmän.

Ihotulehdusta Rovaniemellä

Myös Rovaniemellä kaupungineläinlääkärin vastaanotolla helleheinäkuu on sujunut ilman lukuisia lämpöhalvaustapauksia. Myös kyyn puremien vuoksi koiria on tuotu vain vähän kaupungin vastaanotolle. – Kun helteet alkoivat, odotin, että tapauksia voisi tulla useitakin, kertoo eläinlääkäriä sijaistava Sini Syvänen.

Ihotulehduksia, kuten nopeasti pahenevaa hot spot -vaivaa, sen sijaan on ollut aika paljon. – Täällä pohjoisessa on paljon tiheäturkkisia koiria ja jos koira käy paljon uimassa, iho ei välttämättä pääse kuivumaan välillä. Tällä voi olla vaikutusta tulehduksen syntyyn.

Kuva: Birgit Halkio

Heta tuli vastaanotolle kynsien leikkuuseen. Helle ei kuulu sen suosikkisäähän, joten ilmastoitu hoitohuone oli oikein mukava. (Kuva: Birgit Halkio)

Lahdessa ampiaisen pistot ovat työllistäneet eläinlääkäriä tavallista enemmän. – Muutamille potilaille on pitänyt antaa kortisonipistoksia, kertoo vs. kaupungineläinlääkäri Elina Airola.

Muuten kesä on sujunut tavanomaisesti. Esimerkiksi lämpöhalvauksia ja kyyn puremia on hoidettu yksittäisiä tapauksia. – Hellejakson pituuteen nähden lämpöhalvauksia on ollut vähän. Ehkä omistajien valveutuneisuuden ansiosta. Lehdissähän on ollut paljon juttuja, ja on hyvä, että tieto on mennyt perille.

Jyväskylässä Palokan, Joutsan ja Luhangan vastaanotoilla on huomattu vanhojen ja sairastelleiden koirien joutuneen helteiden jatkuessa koville. – Eutanasiapalvelua on kysytty viime viikkoina aiempaa enemmän. Myös sydänpotilaita on käynyt vastaanotolla aika monta, kertoo eläinlääkäriä lomittava Tuomas Häyrynen.

Joensuussa on hoidettu kesän kuluessa paljon kyyn puremia koiria. Kaupungineläinlääkärin vastaanotolta kerrotaan, että tapauksia on ollut useampikin samana päivänä.

 

Kommentoi:

Koiramme