Yleistyvätkö yhdistysten etäkokoukset?

Suomen Collieyhdistys Scy avaa ensimmäistä kertaa etäyhteydet vuosikokoukseensa lauantaina 28. huhtikuuta. Suomen Agilityliitto Sagi otti etäyhteydet käyttöön pari vuotta sitten. Viikko sitten Tampereella pidetyssä kevätkokouksessa internetyhteyttä käytti ennätysmäärä, 20 jäsenseuran edustajat. Pääkokouspaikalla oli edustus 50 seurasta.

Collieyhdistyksen ja Agilityliiton uudet käytännöt saivat alkunsa jäsenistön palautteesta. Jäsenet olivat esittäneet etäyhteyttä lähinnä pitkien välimatkojen sekä kokouksesta aiheutuvien matkakulujen vuoksi. Etäyhteyden tarjoaminen pitää mainita säännöissä. Sekä Sagilla että Scy:llä oli sääntöuudistus meneillään, ja toivottu etäyhteys saatiin otettua sopivasti mukaan.
– Käytäntö on sujunut hyvin. Osallistujia etänä on ollut aloituskerran kahdesta seurasta yli kymmeneen. Suosioon vaikuttavat paljon listalla olevat asiat, kertoo Sagin toiminnanjohtaja Sirpa Sippola.

Kokouksia voi järjestää monin tavoin etänä. Agilityliitossa seuran virallinen edustaja voi olla läsnä kokouksessa vaikka kotisohvalta. Pääkokouspaikalla on etukäteen sovittu vastuuhenkilöt, jotka pitävät yhteyttä etäedustajiin ja muun muassa välittävät puheenvuoropyynnöt. 

– Seuran virallisella edustajalla on käytössään yhdestä viiteen ääntä. Kokoukseen voivat osallistua myös muut jäsenet, mutta heillä ei ole äänioikeutta, Sippola selittää runsaan 250 jäsenseuran kokoustoimintaa.

Collieyhdistys puolestaan järjestää yhteydet tietyistä kokouspaikoista. Lauantain kevätkokouksessa pääkokouspaikka on Helsingin Tuomarinkylässä ja etäyhteys avataan Oulusta ja Jyväskylästä. Etäpisteissä valitaan yhteysvastaavat. Äänioikeutettuja ovat yhdistyksen jäsenet, joita on vajaat 1300.

Collieyhdistyksen etämahdollisuus tulevassa kevätkokouksessa on herättänyt kiinnostusta. Kevätkokouksen listalla on monta isoa asiaa: jalostuksen tavoiteohjelma JTO, perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelma PEVISA sekä jälleen kerran valioitumissääntöjä. Lisäksi palkitaan viime vuoden menestyneet koirakot.

Vuosikokousten avaaminen jäsenistölle internetin kautta on harvinaista. Yhdistyslaissa tämä mahdollisuus otettiin mukaan vuonna 2010. Agilityliitossa ja Collieyhdistyksessä ei tiedetä muita koirayhdistyksiä, jotka olisivat tarttuneet etäkokousmahdollisuuteen.

Kommentoi:

Koiramme