Varo heikkoja jäitä

Koirien hukkumiskuolemia sattuu joka vuosi useita. Vahinko voi sattua yhtä hyvin omassa mökkirannassa kuin metsästys- tai hiihtoretkellä. Koiralla ei ole kykyä päätellä jään vahvuutta. Usein jää kestää niin kauan kuin koira on liikkeessä, pettääkseen sitten koiran pysähtyessä.

Noin nelisenkymmentä koiraa hukkuu Ruotsissa vuosittain heikkoihin jäihin, vakuutusyhtiö Agria on laskenut. Paras tapa välttää hukkuminen on pitää koira kytkettynä kun liikutaan vesistöjen läheisyydessä etenkin kevättalvella.

Koiran perään ei itse koskaan kannata syöksyä jäälle, parempi on yrittää houkutella koira takaisin vakaalle maalle. Jää saattaa kestää koiran painon, mutta ei ihmisen. Esimerkiksi hiihtoretkellä on hyvä pitää koira mieluummin pitkässä liinassa, kuin irrallaan juoksemassa.

Jos onnettomuus sattuu ja koiran saa ongittua avannosta, on tärkeää saada se nopeasti kuivaksi. Huopaan kääriminen auttaa vain hetkeksi, jos ei kuivia vaihtohuopia ole riittävästi. Märkä huopa koiran ympärillä antaa jäätyessään päinvastaisen, viilentävän vaikutuksen. Koiraa kannattaa hieroa ja pikkuhiljaa liikutella sitä, jotta sen verenkierto saadaan elpymään.

Kommentoi:

Koiramme