Suomessa rääkätyt lapinkoirat huostaanotettiin myös Ruotsissa

Suomessa eläinrääkkäyksen vuoksi huostaanotetut lapinkoirat ovat joutuneet toistamiseen kaltoin kohdelluiksi ja viranomaisten huostaanottamiksi Ruotsissa.

Ruotsissa on kohistu tällä viikolla kun eläinsuojeluviranomaiset ottivat kennelistä Uumajan läheltä talteen 80 kaltoin kohdeltua koiraa. Koirat olivat laihoja, likaisia ja huonosti pidettyjä, tiedottaa Västerbottenin lääninhallituksen eläinsuojeluviranomainen. Koiria oli pidetty pienissä häkeissä betonilattialla.

Kennelin pitäjä on Tanskasta Ruotsiin muuttanut suomenlapinkoirakasvattaja. Aftonbladet on haastatellut omistajaa, jonka mukaan olot kennelissä eivät ole olleet niin huonot kuin tiedotusvälineissä on kerrottu. Omistaja paheksui sitä, että poliisi esti pääsyn kenneliin yhden yön ajan. Seuraavana päivänä koirat vietiin eri koirahoitoloihin Västerbottenin alueella.

Poliisi ja eläinsuojeluviranomaiset pitävät mahdollisena, että koirat myydään yksityishenkilöille. Kiinnostuneita on jo ilmoittautunut kymmenittäin.

Tällä Ruotsin eläinrääkkäystapauksella on erikoinen ja ikävä yhteys Suomeen. Luumäkeläisestä kennelistä otettiin loppuvuodesta 2016 huostaan yli sata suomenlapinkoiraa ja lapinporokoiraa. Kennelin pitäjät, mies ja nainen saivat molemmat helmikuussa 2017 ehdollisen vankeusrangaistuksen ja eläintenpitokiellon. Molemmat saivat myös kurinpidollisen sanktion Suomen Kennelliiton kurinpitolautakunnalta. Heidät erotettiin liitosta lopullisesti ja kielto rekisteröidä pentuja ulottuu vuoden 2030 loppuun asti.

Koiria uudelleensijoitettiin Luumäeltä eri puolille. Koiramme-lehden tietojen mukaan noin 20 näistä koirista uudelleensijoitettiin Ruotsiin, tunnetulle kasvattajalle. Kasvattaja on sama, jonka koirat Västerbottenin läänin viranomaiset ja poliisi nyt ovat takavarikoineet. Koiramme-lehden lähteiden mukaan 80 nyt huonon kohtelun vuoksi huostaanotetun koiran joukossa on useita koiria, jotka kokivat saman kohtalon reilun vuoden välein, ensin Suomessa ja uudestaan Ruotsissa.

Jatkossa onkin paikallaan selvitttää tarkasti eläinrääkkääystapauksissa uudelleensijoitettavien koirien uusien omistajien taustat. On tietenkin luontevaa, että lapinkoiraharrastajat kokevat velvollisuudekseen ja ilokseen auttaa oman rakkaan rotunsa kaltoin kohdeltuja koiria. Mutta jos tällaisia koiria menee toiseen kenneliin, taustat ja hoito-olosuhteet on syytä selvittää ja varmistaa huolellisesti ennen koirien luovutusta. 20:n koiran sijoittamisen samaan paikkaan luulisi jo herättävän epäilyksiä.

 

 

Kommentoi:

Koiramme