Paukkupakkanen voi olla kova paikka koirallekin

Talven ankarimmat pakkaset ovat ulottuneet nyt Etelä-Suomeenkin. Vähäturkkisia koiria pakkanen voi purra pahastikin. Tossut ja vaatteet saattavat olla tarpeen.

Kaapon mielestä sää on sitä mukavampi, mitä kylmempi on. 11-vuotias jämtlanninpystykorvauros nautti tiistaiaamuna parinkymmenen asteen pakkasviimasta Hämeenlinnassa kaupungineläinlääkärin klinikan pihalla Jukolassa.

Kuva: Birgit Halkio

11-vuotias Kaapo ei pakkasta säiky. Turkki on tiheä ja mieli pirteä. ‒ Sisällä Kaapo ei viihdy kuin hetken, Minna Sillanpää kertoo. (Kuva: Birgit Halkio)

– Eläinlääkäri juuri ihasteli tiheää, paksua turkkia ja joutui tekemään vähän töitä, että saatiin siru paikoilleen, Kaapon omistaja Minna Sillanpää naurahtaa.

Kovilla pakkasilla Kaapo joskus nostelee tassuja, mutta ei viihdy kuitenkaan kuin hetken sisällä. – Tosi mukava, helppo ja kiltti koira. Hyvä vahtikin, Minna kehuu.

Vähän villaa, paljon vaatteita

Kaapolle ulkoilma on parasta vahvaturkkisten metsästyskoirien ja pihakoirien tapaan, kun taas pääasiassa sisätiloissa viettävät koirat voivat alkaa palella nopeastikin hyytävässä säässä. Paleltumien vuoksi koiria tuodaan vähän vastaanotoille, mutta kovat pakkaset ovat uhkana esimerkiksi ohuille korville.

– Jos koiralla on vähän karvaa ja alusvillaa, niin vaatteita kannattaa alkaa käyttää, kun mittari painuu alle viiden pakkasasteen, sanoo eläinlääkäri Merle Orav Evidensian Tampereen Nekalan klinikalta.

Ei kuitenkaan mitä tahansa vaatteita, vaan laadukkaita tuotteita. Varsinkin sähköisyys on pahasta.

– Koira kokee kipua yhtälailla kuin ihminen, kun saa sähköiskun. Lisäksi liian tiukat vaatteet voivat saada koiran pelkäämään ja välttelemään pukemista. Epäsopivat vaatteet voivat aiheuttaa kutinaa ja muita iho-ongelmia.

Joskus pakkassäässä ilmitulleet ongelmat voivat johtua jostakin sairaudesta. Kylmä saa koiran reagoimaan selvemmin ja enemmän vaivoihin. Koirassa voi näkyä lihasjäykkyyttä.

– Ikä esimerkiksi ei välttämättä selitä koiran palelua, vaan syynä voi olla vaikka nivelrikko tai kilpirauhasen vajaatoiminta. Toisaalta ikääntyvän koiran turkin laatu muuttuu ikään kuin hauraammaksi ja voi myös ohentua ja vähentyä, jolloin turkin antama suoja heikkenee.

Tassut pitää tarkistaa

Ihosairauksiin erikoistunut Orav muistuttaa tassujen olevan erityisen kovilla pakkasessa. Koira menettää lämpöään nopeasti juuri tassujen kautta. Kun koira alkaa nostella jalkojaan lenkillä, on paras kääntyä kotia kohti. Lenkin jälkeen tassut pitää tarkistaa ja ottaa kaikki lumi ja jää pois. Anturan väleissä voi olla pieniä kiviäkin.

– Anturan pitää olla kimmoisa ja ehjä. Halkeamat ja haavaumat osoittavat heti, ettei kaikki ole kunnossa, ja niistä voi seurata ikäviä ihotulehduksiakin.

Kuva: Birgit Halkio

4-vuotias kääpiösnautseri Myrsky oli lenkillä maanantaina Hämeenlinnan rautatieaseman lähellä. ‒ Takin puen, kun pakkasta on kohtalaisesti, ja tossut, jos pakkanen kiristyy alle 25 asteen, Emilia Peltonen kertoi. (Kuva: Birgit Halkio)

Tassuongelmia tunnistetaan vielä vähän, ja usein vaivat huomataan vastaanotolla muun tutkimuksen yhteydessä. Tassujen kuntoa voi kohentaa erilaisin voitein, joita voi käyttää ennen tai jälkeen lenkin. Myös tossujen käyttö on Oravin mukaan suositeltavaa.

– Tossuja ja takkeja näkee jo aika paljon. Päähinettä ehkä vierastetaan eniten, vaikka se on tosi tärkeä koirille, joiden päässä on hyvin vähän karvaa. Tällaisia ovat esimerkiksi ranskanbulldogit.

Talvivaatetuksen käyttö on yleistynyt kaupungeissa ja pienillä roduilla. Orav tietää, että vaatteiden käyttö voi hymyilyttää. Hän kuitenkin muistuttaa, että enimmäkseen sisällä oleville koirille ei kasva kunnollista turkkia kylmän varalle. Tällöin jo tunti yli 20 asteen pakkasessa ilman mitään suojausta on liikaa.

– Esimerkiksi dobermanni selviää hyvin pakkasessa, jos se on säännöllisesti ja paljon ulkona. Kerrostalossa asuva dobermanni sen sijaan ei kasvata riittävän tiheää karvaa suojaksi.

Oravin seuraava maanantai-illan potilas odottaa jo aulassa. Kymmenvuotias kleinspitzuros Nappi istuu Tapio Häklin sylissä, takki päällä. Takki on koiran ensimmäinen ja hankittu sairauden aiheuttaman turkkikadon vuoksi.

– Emme ole tätä talvea aiemmin tarvinneet takkia, kun tällä on ollut niin paksu turkki. Omatekoisia tossuja on käytetty kovimmilla pakkasilla, kertoo Tiina Inkinen-Häkli.

Kuva: Birgit Halkio

10-vuotiaalla Napilla on takki ensimmäistä talvea, sillä sairauden vuoksi siltä on lähtenyt turkkia. ‒ Hyvin se hyväksyy takin, Tapio Häkli ja Tiina Inkinen-Häkli kertovat. (Kuva: Birgit Halkio)

Kommentoi:

Koiramme