Kansalaisaloite ilotulitusten kieltämiseksi

Nimien keruu kansalaisaloitteeseen ilotulitusten rajuksi vähentämiseksi on alkanut. Aloitteen tekijät haluavat kieltää ilotulittamisen yksityishenkilöiltä. Aloitteessa vaaditaan ilotulitteiden myynnin sallimista vain alan ammattilaisille, jolloin tavalliset ihmiset eivät pystyisi laillisesti hankkimaan tulitteita.

Aloitteessa ehdotetaan, että eduskunta alkaa pikaisesti valmistella lakia, jossa ilotulitteiden hankinta, säilytys ja käyttö sallitaan ainoastaan alan ammattilaisille. Perusteluina  esitetään muun muassa jokavuotiset ilotulitteiden aiheuttamat silmävammat ja monenlaiset vaaratilanteet. Aloitteessa mainitaan myös, että ilotulitteiden sallittuja käyttöaikoja rikotaan törkeästi, raketteja pääsee lasten ja humalaisten käsiin sekä luonto roskaantuu. Lisäksi lemmikki-, tuotanto- ja luonnoneläimet kärsivät paukkeesta.

Haitat ovat uuden vuoden aikaan kielloista, rajoituksista, valistuksesta ja turvasuosituksista huolimatta jokavuotisia.

Jotta lakialoite menee eduskunnan käsittelyyn, tarvitsee se 50 000 kannattajaa. Aloite on luettavissa ja allekirjoitettavissa täällä: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2736

 

 

Kommentoi:

Koiramme