Jos tahtoo tietoa, kuolinsyyn voi selvittää

Kun koira kuolee yllättäen ilman näkyvää syytä, omistajaa jää ehkä vaivaamaan kuolinsyy. Koirankasvattajalle saattaa syntyä kuolleita pentuja, tai pikkupennut menehtyvät mystisesti. Tällöin saattaa olla paikallaan teettää patologinen tutkimus.

Evirassa koiralle voidaan tehdä ruumiinavaus. Kokonaiset kuolleet eläimet voidaan joko tuoda Helsingin Viikkiin, Eviran päätoimipaikkaan tai lähettää sinne Matkahuollon kautta pikarahtina. Lähettäjä vastaa aina lähettämiensä näytteiden lähetyskuluista.

Ruumiin mukana tulee ehdottomasti olla asianmukaisesti täytetty lähete, joka löytyy Eviran nettisivuilta.

Näytteet on hyvä lähettää alkuviikosta, jotta mahdollisten toimitusten viivästymisen johdosta ne eivät jää tavarankuljettajan varastoon viikonlopun tai juhlapyhien ajaksi. Helsingin Viikkiin Matkahuollon kautta lähetetyt näytteet toimitetaan perille kahdesti päivässä, aamulla ja keskipäivällä.

Näytteiden lähettämisessä ja pakkaamisessa on noudatettava Matkahuollon pakkausohjeita sekä eläinlääkintälainsäädännön määräyksiä. Jos kysymyksessä on vaarallisen tai helposti leviävän taudin epäily, tulee ottaa yhteyttä virkaeläinlääkäriin.

Lopuksi tuhkaus

Helsingin Viikissä tutkitaan kuolleita lemmikkejä joka päivä, määrät ovat nousemaan päin. Eniten tutkitaan koiria, mutta myös kissoille tehdään ruumiinavauksia.

Tutkimus ei ole kovin kallista. Koiran tai kissan sairauden ja kuoleman syyn selvittäminen maksaa vajaat 170 €. Alle 8-viikkoisten pentujen (samasta pentueesta 1–3 kpl) kuolinsyyn selvittäminen maksaa hieman alle 120 €. Vastasyntyneiden pentujen mukana olisi mahdollisuuksien mukaan hyvä lähettää myös istukka/istukat.

Eläimiä tai eläimen osia ei voida tutkimuksen jälkeen toimittaa omistajalle sellaisenaan. Siksi on välttämätöntä että lemmikkieläimen mukana on ohjeet siitä, miten omistaja haluaa lemmikkinsä tuhkattavan. Vaihtoehtoina ovat hävitys destruktiolaitoksessa tai yksilö- ja yhteistuhkaus siihen erikoistuneessa yrityksessä. Käsittely-, tuhkaus- ja hävitysmaksu on alle 25-kiloisilta eläimiltä 12,40 €, yli 25-kiloisilta se on 0,50 €/kg, kuitenkin enintään 200 €. Seuraavat yhteistyötuhkaamot noutavat Viikistä eläimiä: Suomen eläintuhkaus (SET, Myrskylä), Verna (Lempäälä), Mäntsälän lemmikkilehto, Sateenkaarisillan pieneläinkrematorio (Loppi).

Viikonloppunakin voi jättää

Helsingin obduktiosalin näytteiden vastaanotto toimii arkipäivisin kello 8.00–16.15. Jos kyseessä on esimerkiksi suurikokoinen koira, on sellaisen kylmässä säilyttäminen kotioloissa varsin haasteellista. Viikkiin voi koiran ruumiin jättää myös virka-ajan ulkopuolella, kun sopii asiasta puhelimitse. Tällöin voi saada varaston ovikoodin. Koodi tiedetään yleensä myös eläinlääkäriasemilla.

Tuulikaapissa on lähetteitä, jonka täytettyään voi laittaa ruumiin kylmiöön. Lähetteen taustatietoihin kirjataan mahdolliset viimeisten päivien oireet, eläinlääkärikäynnit ja tietysti tilaajan puhelinnumero lisätietojen saamista varten.

Tutkimus jo samana päivänä

Eläimet tutkitaan pääsääntöisesti samana päivänä, kun ne saapuvat laboratorioon. Kokonainen eläin tulee heti kuoleman jälkeen jäähdyttää mahdollisimman nopeasti lähelle nollaa ja toimittaa tutkittavaksi viimeistään seuraavana arkipäivänä. Pakastus haittaa elinnäytteiden histologista tutkimusta, mutta poikkeustapauksissa jäätynytkin näyte voidaan ottaa tutkittavaksi.

Jos ruumiinavaustutkimuksessa todetaan viitteitä tarttuvista taudeista, patologi soittaa ruumiinavauksen jälkeen omistajalle. Tutkimusvastaus toimitetaan asiakkaalle joko kirjeitse tai sähköpostilla. Patologisten tutkimusten kesto on keskimäärin 4–6 viikkoa.

Eviran vastaanottavan yksikön ja lähettämön puhelinnumerot ovat 0400 378 710 tai 0500 415 441. Tiedustelut patologian tutkimusyksikön toimisto, puh. 029 530 4552.

Osoite on: Evira, Seuraeläinpatologia, Mustialankatu 3 (ovi 4), 00790 Helsinki

Lisätietoja: https://www.evira.fi/elaimet/elainten-terveys-ja-elaintaudit/naytteenotto--ja-lahetysohjeet/naytteiden-lahettaminen-ruumiinavaukseen/

 

 

Kommentoi:

Koiramme