Lemmikki ratkaisee mitä ja miten kulutamme

Markkinoinnin yksikön tutkijatohtori Henna Syrjälä on itsekin koiraihminen ja on todennäköisesti tehnyt elämässään valintoja koirien ehdoilla. (Kuva: Vaasan yliopisto/Tutkimusviestintä)
Teetkö elämäsi tärkeimmät päätökset Mirrin tai Rekun vuoksi? Millä autolla ajat, missä asut, koska työskentelet, kenen kanssa menet naimisiin ja millaista elämää vietät? Moni tekee isojakin päätöksiä lemmikkinsä ehdoilla, tietää Vaasan yliopiston markkinoinnin yksikön tutkijatohtori Henna Syrjälä: – Lemmikinomistaja tekee yllättävän monia kulutusvalintoja lemmikkinsä ehdoilla.
Lemmikit ovat yhä merkittävämpi osa suomalaista kulutusyhteiskuntaa sekä määrällisesti mitattuna että symbolisena ilmiönä. – Lemmikinomistaja huomioi eläimensä myös niissä kulutuspäätöksissä, jotka eivät suoranaisesti edes liity lemmikkiin. Auto valitaan koiran koon mukaan ja kodin lattiamateriaalin valintaan vaikuttaa tassujen pitävyys. Toisinaan jopa asut valitaan sen mukaan, etteivät karvat erottuisi kuosista.
– Lemmikkeihin liittyvän kulutuksen lisääntyminen ja monipuolistuminen johtuu luonnollisesti siitä, että suomalaisilla on yhä enemmän lemmikkejä. Lemmikin odotetaan tarjoavan kumppanuutta, tukea ja hyvinvointia.
Ostopäätöksen takana ihminen?
Vaikka Mirrille tai Rekulle on yhdentekevää, mitä brändiä kaulapanta tai torkkupeitto edustaa, niin ne osallistuvat silti aktiivisesti kulutuspäätösten tekemiseen. Esimerkiksi ihminen on voinut valita lemmikilleen kodin sisustukseen sopivan pedin, mutta se jää käyttämättä, koska lemmikki ei yksinkertaisesti suostu nukkumaan siinä. Lemmikki siis näyttäytyy monessa mielessä kulutuskokemuksien todellisena kokijana. Tällöin ihmisen tehtäväksi voi pahimmillaan tai parhaimmillaan jäädä vain maksajan rooli.
– Lemmikki on aktiivinen toimija, joka kokee, tuntee, kärsii sekä käyttää tavaroita ja palveluita, joita omistaja sille tarjoaa. Esimerkiksi harrastusyhteisössä monet lemmikille suunnatut palvelut, kuten koirahieronta voivat rakentua suorastaan välttämättömiksi kulutuksen kohteiksi ja välineeksi omistajan kuluttajaidentiteetin rakennuksessa, sanoo Syrjälä.
Lähde: www.uva.fi