Koira avuksi helpottamaan hammaslääkäripelkoa

Hammaslääkäripelkoa poteva henkilö saattaa saada helpotusta hoitotilanteeseen, kun läsnä on koira jota hän voi rapsutella toimenpiteen aikana. Koirien vaikutusta hammaslääkäripelkoon tutkitaan ensimmäistä kertaa Suomessa. Koirien käytöstä on saatu hyviä kokemuksia pelkopotilaiden hammashoidossa.

Tutkimusten mukaan noin puolet hammaslääkärin vastaanotolle saapuvista potilaista pelkää jonkin verran, peräti kymmenen prosenttia potilaista pelkää erittäin paljon. Pelko saa aikaan sen, että hammaslääkärikäyntiä vältellään mahdollisimman pitkään, joka taas saattaa aiheuttaa monenlaisia terveysongelmia.

Oulun Dentopoliksessa käynnistetty tutkimus koira-avusteisen hammashoidon vaikutuksesta pelon lievitykseen on ainutlaatuinen Suomessa, ehkä jopa koko maailmassa. Pilottitutkimus on Oulun kaupungin ja Oulun yliopiston yhteistyöhanke. Koira-avusteinen hammashoito syntyi hammaslääketieteen opiskelijan Juuso Kelan ajatuksesta. Tutkimuksen vastuullisena johtajana toimii professori, erikoishammaslääkäri Vuokko Anttonen Oulun yliopistosta. Mukana tutkimuksessa ovat erikoishammaslääkäri Taina Kankaala ja tutkija, erikoishammaslääkäri Leena Niskanen.

Koiran silittäminen laskee ihmisen sykettä ja stressitasoa, sen läsnäolo rentouttaa ihmistä monin eri tavoin. Hammashoitotoimenpiteen aikana potilas voi silitellä koiraa, koira taas voi valvotusti liikkua ohjaajansa kanssa hoitohuoneessa.

Koirat ovat joko Kennelliiton testaamia Kaverikoiria tai Kasvatus- ja kuntoutus ry:n soveltuvuuskokeen suorittaneita koiria. Ne ovat toimineet aiemmin esimerkiksi päiväkodeissa, vanhainkodeissa ja kehitysvammaisten palvelukodeissa.

Hammashoitohuoneessa haasteena koiran näkökulmasta ovat erilaisten hoitolaitteiden äänet. Koira kuulee ultraäänet ja muut eri tavalla kuin ihmiset ne kuulevat. Hoitohuoneen ovi onkin aina auki, joten koira voi halutessaan poistua paikalta. Koiraa ei voi eettisesti käyttää sellaisessa työssä, jossa se tuntee olonsa hankalaksi ihmisen kustannuksella.

Aiheesta kertoi ensimmäisenä Yle Uutiset.

Kommentoi:

Koiramme