Koirat tunnistamaan Parkinsonin tauti jo alkuvaiheessa

Koiria käytetään yhä enemmän lukemattomien ihmisillä tavattavien sairauksien paljastamisen apuna. Koiralla on kuonossaan kolmesataa miljoonaa hajureseptoria, ihmisellä vain viisi miljoonaa. Koirat ovat siis ensiluokkaisia bioantureita. Eräs skotlantilainen nainen väitti havainneensa tuoksumuutoksia miehessään jo kuusi vuotta ennen kuin hänen miehellään diagnosoitiin Parkinsonin tauti. Mikäli ihminen pystyy moiseen hajuntunnistamiseen, pystyy siihen epäilemättä myös koira jolla tunnetusti on huomattavasti tarkempi hajuaisti kuin ihmisellä.

Näin päättelivät Manchesterin yliopiston tutkijat, ja aluksi he pyysivät kyseistä naista tunnistamaan taudin ihmisistä otettujen tuoksunäytteiden avulla. Tulokset olivat lupaavia. Nyt tutkijat yrittävät löytää Parkinsonin tautiin yhdistettävää tuoksumolekyyliä, jonka avulla koiria voitaisiin kouluttaa toimimaan apuna sairauden paljastamisessa.

Parkinsonin tauti on etenevä neurologinen sairaus, jonka oireita ovat liikkeiden hitaus, lepovapina, lihasjäykkyys ja tasapainovaikeudet. Suomessa Parkinson-potilaita on noin 14000. Keskimääräinen taudin alkamisikä on 60. ikävuoden molemmin puolin.

Parkinsonin tautiin liittyvän kemiallisen hajun löytämisellä voisi olla valtava vaikutus. Se voisi nopeuttaa diagnoosin saamista, auttaa kehittämään hoitoja ja hidastaa – tai  jopa pysäyttää taudin etenemisen. Manchesterin yliopisto tekee nyt yhteistyötä avustajakoiria kouluttavan Medical Detection Dogs -järjestön kanssa.  

Kun koirat saadaan koulutettua tunnistamaan ajoissa Parkinsonin tauti, voi se parantaa sairastuneiden elämänlaatua huomattavasti. Tällä hetkellä tauti diagnosoidaan yleensä vasta, kun yli puolet tarpeellisista aivojen hermosoluista on jo tuhoutunut.

Suomen Parkinson-liiton nettisivut: www.parkinson.fi

 

Kommentoi:

Koiramme