Poliisin rahakoirat ansaitsevat palkkansa moninkertaisesti

Vuonna 2016 Suomen poliisissa työskentelevät kymmenen rahakoiraa löysivät käteisenä rahana reilut 860000 euroa sekä merkittävän määrän muuta valuuttaa. Euroseteleiden lisäksi poliisikoirat löysivät etenkin Venäjän, Thaimaan ja Ruotsin seteleitä.

Rahakoirien koulutusta alettiin tukea vuonna 2008 poliisin erikoishankkeessa. Ensimmäiset rahakoirat aloittivat työnsä seuraavana vuonna. Rahakoira on poliisikoira, joka on koulutettu etsimään setelirahaa. Tällä hetkellä rahakoiria on Suomessa kymmenen. Jokainen niistä on tuottanut valtiolle moninkertaisesti arvonsa takaisin. Monet koirista tunnistavat myös huumausaineita, ja samoissa yhteyksissä poliisin haaviin tarttuu myös laittomia aseita ja lääkkeitä.

Vuosina 2011–2016 ovat poliisin rahakoirat löytäneet yhteensä lähes 6,3 miljoonaa euroa käteistä rahaa, merkittävät määrät vierasta valuuttaa, yli sata asetta, satoja kiloja huumeita ja huumaavia lääketabletteja.

Poliisit käyttävät rahakoiria etenkin tutkiessaan huumausaine- tai talousrikoksia, joissa epäillyllä oletetaan olevan piilotettuna suuria summia käteistä rahaa.

Tunnetuimpia rahakoirien avustamia rikostapauksien selvittelyjä ovat Jari Aarnion huumerikostutkinta sekä Helsingin rakennusviraston lahjusjuttu. Molemmissa koiran löytämää käteisen rahan määrää pidettiin jopa ratkaisevana todisteena.

Rahakoirina on ollut käytössä belgianpaimenkoirien (malinois) lisäksi bordercollieita, parsonrusselinterriereitä, sileäkarvaisia noutajia, labradorinnoutajia ja noutajaristeytyksiä. Nykyinen hankerahoitus on voimassa tämän vuoden loppuun.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Savon Sanomat.

Kommentoi:

Koiramme