Koirien salakuljettaja kiinni, kauppoja lähes 400000 eurolla

Tulli on paljastanut jälleen suuren koirien laittoman maahantuonnin Suomeen. Pirkanmaalla asuvan salakuljettajan epäillään tuoneen noin 80 koiraa vuosien 2017 ja 2022 välisenä aikana ja myyneen koiria 375000 euron arvosta.

Kaupat on tehty verkkokaupan ja sosiaalisen median kautta. Tullin tiedotteen mukaan rikollisen saama taloudellinen hyöty on 200000 euroa. Kirjanpito on kuitenkin puutteellinen.

Tutkinnassa on selvinnyt, että koiria on tuotu useista maista, kuten Ukrainasta, Unkarista, Espanjasta, Puolasta, Romaniasta, Virosta, Latviasta ja Liettuasta. Salakuljetus painottui viime vuoteen. Tapauksessa on epäiltynä yksi henkilö muun muassa salakuljetuksesta, törkeästä veropetoksesta ja törkeästä kirjanpitorikoksesta.

Tulli takavarikoi kotietsinnässä syksyllä 2022 suuren määrän koirien asiakirjoja, kirjanpitoaineistoa, koirien myyntisopimuksia sekä laittomasti maahantuotuja eläinlääkkeitä.

Kaupallisen maahantuonnin vaatimuksia on kierretty käyttämällä apuna useita yksityishenkilöitä, jolloin rötöstely on saatu näyttämään lemmikkikoirien maahantuonneilta.

Osalla maahantuoduista koirista on ollut puutteita raivotautirokotuksissa ja ekinokokkilääkityksessä. Lisäksi koirien lemmikkieläinpasseissa on ollut virheellisiä kirjauksia, eikä yhdelläkään koiralla ollut lähtömaan virkaeläinlääkärin laatimaa Traces-eläinterveystodistusta.

– Ostaja voi myös syyllistyä laittomaan tuontitavaraan ryhtymiseen hankkimalla laittomasti maahantuodun koiran, huomauttaa Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen.

Tapauksen esitutkinta valmistuu alkusyksyn 2023 aikana ja sen jälkeen asia siirtyy syyttäjälle syyteharkintaan. Myös aiemmin tänä vuonna Tulli paljasti koirien laittoman maahantuonnin Suomeen.

 

 

Kommentoi:

Koiramme