Valtion koirarekisteri avautui

Ruokaviraston koirarekisteri avautui yksityisasiakkaille 8. toukokuuta, yli neljä kuukautta myöhässä. Yksityishenkilöt, jotka rekisteröivät koiran henkilötunnukselle, voivat ilmoittaa koiransa nyt rekisteriin.

Koirarekisteriin on määrä jatkossa kirjata kaikkien Suomessa vakituisesti oleskelevien koirien tunniste- ja haltijatiedot. Mikrosirutus ja rekisteröinti tulivat pakolliseksi osana maa- ja metsätalousministeriön asetusta.

Viimeistään elokuussa avataan yritysten ja yhdistysten hallinnassa olevien koirien rekisteröiminen y-tunnukselle. Ruokavirasto tiedottaa tarkemmasta aikataulusta myöhemmin.

Maa- ja metsätalousministeriö on arvioinut, että pakollinen tunnistusmerkintä ja rekisteröinti saattaisivat osaltaan edistää koirien vastuullista kasvatus- ja myyntitoimintaa ja siten ehkäistä pentutehtailua ja koirien laitonta maahantuontia. Kennelliiton arvion mukaan Suomessa on yli 800000 koiraa. Näistä noin kolme neljäsosaa on jo kennelliiton rekisterissä.

Sähköisen asioinnin kautta tehtävä koiran rekisteröinti tai haltijan vaihdos maksaa 10 euroa. Hinta on 19 euroa koiralta, jos rekisteröinnin tai haltijan vaihdoksen tekee paperilomakkeella tai sähköpostitse

Pennut tulee siruttaa ennen luovutusta seuraavalle haltijalle tai viimeistään kolmen kuukauden iässä. Ennen vuotta 2023 syntyneet koirat tulee siruttaa tämän vuoden loppuun mennessä. Tunnistusmerkitsijän tulee antaa siruttamistaan koirista eläinten haltijalle tunnistustodistus.

Koirarekisterin asiakaspalvelu on aloittanut toimintansa tammikuun alussa ja vastaa tarvittaessa aiheeseen liittyviin kysymyksiin.

Ruokaviraston Koirakekisterin asiakaspalvelu: koirarekisteri@ruokavirasto.fi, p. 020 690 500

Kommentoi:

Koiramme