Koiria tarvitaan verenluovutukseen

Myös lemmikkien hoidossa on verenluovutus tärkeässä roolissa. Verta luovuttava koira tai kissa voi pelastaa toisen lemmikin hengen. Kesäkuun 14. päivä vietetään kansainvälistä Maailman verenluovutuspäivää.

Vain tietyn ikäinen ja -painoinen, terve koira tai kissa voi luovuttaa verta. Uusista verta luovuttavista koirista ja kissoista on aina tarvetta. Luovutettua verta käytetään isojen leikkausten yhteydessä sekä esimerkiksi onnettomuuspotilaille. Koira tai kissa voi tarvita verensiirtoa myös sairauden vuoksi. Sillä voi olla esimerkiksi punasolujen hajoamiseen johtava immuunivälitteinen sairaus, joka johtaa vakavaan anemiaan.

Helsingin yliopistollinen eläinsairaala oli pitkään ainoa paikka Suomessa, jossa lemmikki pystyi luovuttamaan verta. Viime vuosina myös yksityiset eläinsairaalat ovat ryhtyneet ylläpitämään veripankkitoimintaa. Silti veripankkia ylläpitäviä paikkoja on vasta kourallinen.

Yliopistollisessa eläinsairaalassa toimii koirien ja kissojen veripankki, johon kaivataan jatkuvasti uusia luovuttajia. Helsingin eläinsairaalassa käy viikoittain pari-kolme koiraa verenluovutuksessa. Kissojen luovutuspäivä on tällä hetkellä kerran kuukaudessa, jolloin luovuttamassa käy kolmisen kissaa.

Eläinsairaalalla on jatkuvasti varastossa verituotteita omiksi tarpeiksi, sillä järjestelmässä on mukana vakituisia luovuttajia, jotka käyvät luovutuksessa säännöllisesti. Lemmikeille suositellaan, että luovutusten välissä olisi vähintään kolme kuukautta.

Eläinsairaala järjestää uusille luovuttajille parin kuukauden välein testauspäivän. – Joskus uusia luovuttajia joudutaan pyytämään paikalle tavallista lyhyemmällä varoitusajalla. Toisinaan hoidettava koira tarvitsee tuoretta verta, joka sisältää elinvoimaisia verihiutaleita tai kissa tarvitsee toistuvia verensiirtoja, kertoo Yliopistollisen eläinsairaalan pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Sanna Viitanen.

– Tällä hetkellä veripankkitoiminta on vakiintunutta ja verituotteita on saatavilla pääsääntöisesti hyvin. Kuitenkin uusia kissa- ja koiraluovuttajia tarvitaan mukaan luovutusjärjestelmään, etenkin jos vanhat luovuttajat siirtyvät eläkkeelle, sanoo Viitanen.

Veripankeissa käy luovuttajina monen rotuisia koiria, mutta yleisimpiä luovuttajia ovat vinttikoirat sekä monet palveluskoirarodut.

Veripankkiin tiukka seula

Erikoiseläinlääkäri Sanna Viitanen selventää koirien ja kissojen melko monimutkaiselta kuulostavaa luovutusjärjestelmää. – Minkä rotuinen tahansa 2–7-vuotias terve koira käy luovuttajaksi. Sillä on oltava painoa yli 30 kiloa. Sen täytyy olla säännöllisesti loishäädetty, rokotettu ja sen on pitänyt asua Suomessa viimeiset 12 kuukautta. Se ei ole myöskään saanut itse saada verensiirtoa. Luovuttajien edellytetään lisäksi käyttävän säännöllisesti punkkisuojausta.

– Kissojen osalta ehdot ovat muuten samat, mutta ikähaarukka on 1-8 vuotta, painoa tulee olla vähintään viisi kiloa ja kissan tulee olla helposti käsiteltävissä oleva sisäkissa.

Mahdollinen uusi luovuttaja kutsutaan testauspäivään, jossa selviää koiran soveltuvuus luovutukseen. Tutkimuksissa selviävät perusveriarvot, punkkivälitteisten sairauksien varalta vasta-aineet ja veriryhmä. Jos nämä tulokset osoittautuvat normaaleiksi, verenluovutus onnistuu.

Noin 1–2 kymmenestä testatusta koirasta ja kissasta ei kelpaa luovutukseen. Veriarvoissa saattaa joskus löytyä muutoksia, joiden takia luovutusta ei suositella. Lemmikillä saattaa esimerkiksi olla jokin piilevä sairaus ja luovutus olisi ollut sille ylimääräinen stressi. Lisäksi veripankkitoiminnan luonteen vuoksi on tärkeää, ettei luovuttajakissa tai -koira koe luovutuskäyntiä huomattavan epämiellyttävänä. Tästä syystä verenluovuttajiksi valitaan vain sellaiset kissat ja koirat, jotka eivät stressaannu luovutuskäynneistä.

Koirilla ainakin 13 veriryhmää

Yliopistollisessa eläinsairaalassa kaikki koirat luovuttavat verta ilman rauhoitusta. Kissat rauhoitetaan aina verenluovutukseen. Luovutukseen pyritään valitsemaan temperamentiltaan rauhallisia koiria ja kissoja, joille tapahtuma ei tuota stressiä.

Luovutus kestää noin 5–10 minuuttia. Veri otetaan kaulalaskimosta, jonka kohdalta iho ajellaan paljaaksi ja puhdistetaan. Kerralla koirasta otetaan n. 450 millilitraa verta ja kissasta painosta riippuen yleisimmin 40–60 millilitraa.

Viitasen mukaan koirilla on ainakin 13 veriryhmää, joita aika-ajoin löydetään uusia. Kissoilla tunnetaan tällä hetkellä neljä veriryhmää.

– Koirilla niin sanotut synnynnäiset vasta-aineet muita veriryhmiä kohtaan ovat hyvin harvinaisia. Niillä ensimmäinen verensiirto onkin pääsääntöisesti turvallinen, vaikka veriryhmää ei ole määritetty. Kissoille puolestaan on tyypillistä, että synnynnäisiä vasta-aineita muita veriryhmiä vastaan esiintyy, kertoo Viitanen.

Helsingin yliopistollisen eläinsairaalan mukaan koirien tärkein veriryhmä on DEA (Dog Erythrocyte Antigen) 1.1 -veriryhmä. DEA 1.1 -negatiivisten koirien veri sopii kaikille koirille, kun taas DEA 1.1 -positiivinen veri sopii ainoastaan DEA 1.1 -positiivisille koirille. DEA 1.1 -negatiivisia koiria on koirapopulaatiossa vähemmän kuin positiivisia.

Kissoilla on samantyyppinen AB–veriryhmäjärjestelmä kuin ihmisillä. Suurin osa kissoista on veriryhmää A.

Lähde: Agria Eläinvakuutus.

Kommentoi:

Koiramme