Kennelliitto ei haekaan koirarekisterin tekijäksi

Yleisen koirarekisterin valmistelu kiinnostaa neljää hakijaa. Suomen Kennelliitto ei ole hakijoiden joukossa, vaikka koirarekisteri on kuulunut parin viime vuoden ajan liiton päätavoitteisiin.

Pääsyitä jättäytyä Ruokaviraston tarjouskilpailun ulkopuolelle ovat rekisterin suuritöisyys, tiukka aikataulu sekä Kennelliiton omat isot projektit. Kielteinen päätös tehtiin maaliskuun alkupuolella liiton tytäryhtiön Prettybit Projectsin hallituksen kokouksessa. – Kokoukseen osallistuneet olivat yksimielisiä, ettei tarjousta jätetä, kertoo Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen.

Ratkaisevia hetkiä oli perehtyminen helmikuussa avattuun tarjouspyyntöön yksityiskohtaisesti. – Hankintailmoitus ei ollut sellainen, mitä odotimme. Tarjousta varten olisi pitänyt täyttää lähes 30 mutkikasta asiakirjaa. Lisäksi tehtävän vastaanottajan pitää sitoutua työhön pitkäaikaisesti sekä olemaan valmis kehittämään ja ylläpitämään rekisteriä muitakin eläimiä varten, Lehkonen listaa.

Merkittävä syy unohtaa julkisen rekisterin hakeminen on halu keskittyä omalle jäsenistölle hyödyllisempien tehtävien hoitamiseen. Vastikään on esimerkiksi aloitettu vaativa jäsentietojärjestelmän uusiminen.  – Prettybitille on juuri tullut pari uutta työntekijää, joiden perehdytys on meneillään ja jatkuu koko kevään. Tarjousasiakirjojen täyttäminen olisi vienyt ainakin pari viikkoa täysipäiväisesti aikaa.

Myös Ruotsin ja Tanskan kokemukset painoivat vaakakupissa. Ruotsissa paikallinen kennelliitto hoiti vastaavanlaista rekisteriä kaksi vuotta, mutta luopui tehtävästä sen työläyden ja vähäisen korvauksen vuoksi. Tanskassa on huomattu, että rekisterin käyttö on jäänyt selvästi vähäisemmäksi tavoitteista. Koirista vain noin 60–70 prosenttia on saatu mukaan yleiseen rekisteriin.

Harri Lehkonen ei ole vakuuttunut, että Suomessakaan onnistutaan luomaan täydellisesti toimiva rekisteri. – Miten siihen saadaan koiranomistajat ilmoittamaan koiransa, on asia, joka ehkä vaatii jotain sanktioita toimiakseen. Joka tapauksessa rekisteröintivelvoite tietää ylimääräisiä kustannuksia koiranomistajille.

Arkistokuva: Birgit Halkio

Koiran tiedot löytyvät mikrosirusta. Tiedot tarkistetaan muun muassa Kennelliiton kokeissa. (Arkistokuva: Birgit Halkio)

Laatu korvaa määrän

Koirarekisterin tuoteomistaja Kirsi Vehkakoski Ruokavirastosta on tyytyväinen tarjouskilpailun tuloksiin. Määräaikaan mennessä vastauksia tuli neljältä hakijalta, kun keskimäärin vastaaviin tarjouksiin tulee nollasta kolmeen hakemusta. – Koirarekisterin kilpailutuksesta sanoisin, että laatu korvaa määrän. Rekisterin tekniseen toteutukseen paljolti liittyvä tehtävä on vaativa.

Hankinnan tavoitteena on sähköinen, reaaliaikainen rekisteri, josta saadaan ajantasaiset tiedot lemmikkieläimistä ja jossa on rajapinnat, joihin Ruokaviraston yhteistyökumppanit voivat liittyä.

Aikataulu on kiireinen, sillä koirarekisteri on määrä ottaa käyttöön jo ensi vuoden alusta. – Tavoitteena on, että sopimus allekirjoitetaan huhtikuussa. Silloin kerromme myös tarkemmat tiedot hakijoista, Vehkakoski kertoo.

Myöhemmin tulee vielä järjestettäväksi koirarekisterin asiakaspalvelu.

Kommentoi:

Koiramme