Koirilla ei asiaa väestönsuojiin

Uutiskuvissa ukrainalaisissa väestönsuojissa ovat sulassa sovussa niin ihmiset kuin heidän koiransakin. Suomessa sen sijaan ei lemmikeillä ole väestönsuojiin asiaa. Monelle lemmikki on niin tärkeä, että vaaran tullen he jäisivät ennemmin kotiin sen kanssa, kuin jättäisivät koiransa yksin.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön verkkosivuilla sanotaan, että ”Eläimiä ei saa viedä väestönsuojiin edes poikkeustilanteessa. Jos ihmisiä kehotetaan suojautumaan väestönsuojiin, lemmikkieläimet voi suojata sisälle asuntoihin.”

Jari Pouta Pelastusalan Keskusjärjestöstä vahvistaa tämän: – Sisäministeriöstä tulleen kannan mukaan vain opas- ja avustajakoirat voi ottaa väestönsuojaan.

– Väestönsuojat; niiden suojatilat, ilmanvaihto, vesimäärä ja käymäläkalusteet on suunniteltu ihmisiä varten. Jokaiselle ihmiselle on varattu 0,75 neliömetriä tilaa, vanhoissa suojissa tilaa on vain 0,6 neliömetriä, Pouta valottaa.

– Lisäksi ihmisjoukon vähänkin pidempiaikainen suojautuminen aiheuttaa lämpötilan nousua. Eläimet voivat aiheuttaa edellä sanottujen tekijöiden takia ongelmia. Huomioon on otettava myös mahdolliset allergiat, pelot, sekä eläinten arvaamaton käyttäytyminen ko. olosuhteissa, varsinkin jos eläimiä on enemmän.

– Pahin ja pisin suojautumisaika on ydinräjähteen aiheuttama säteilyvaaratilanne. Sen kesto riippuu räjähteestä, sen räjähdyspaikasta ja korkeudesta. Viranomaiset arvioivat tarvittavan suojautumisajan ja tiedottavat siitä. Jos taas ydinvoimala aiheuttaa vaaratilanteen, riittää, kun suojaudutaan asuntoon sisälle, suljetaan ovet, ikkunat ja ilmanvaihto sekä kuunnellaan radiota/tv:tä.

Jari Pouta kehottaakin kansalaisia selvittämään, kuinka omasta asunnosta käytännössä suljetaan ilmanvaihto, moni ei ole joutunut sitä selvittämään.

– Aseellisissa uhkatilanteissa suojautumisaika on lyhyempi, jolloin eläimet pärjännevät asunnossa yksinkin. Itse olen katsonut uutislähetyksiä väestönsuojelusilmin ja todennut, että Ukrainassa suojatilanne on tosi kirjava; on kellareita, varastoja, vanhoja tunneleita jne. Näitä ei voi verrata suomalaisiin huippulaatuisiin suojiin, joita tehdään myös ulkomaille.

– Vanhatkin suojat ovat ihan toimivia, kunhan ne pidetään asianmukaisessa kunnossa, Jari Pouta painottaa ja kertoo itsekin viettävänsä mielellään aikaa lähiomaistensa koirien kanssa.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön verkkosivuilla on vastattu eniten askarruttaviin kysymyksiin väestönsuojista.

Suojautumistarpeen sattuessa tulisi koiralle käytännössä jättää riittävästi vettä, mielellään useampaan astiaan, jotta sitä varmasti riittää, eikä koira esimerkiksi pysty kaatamaan vesiastiaa. Ääniarkojen koirien kotona kannattaa ikkunat peittää ja jättää rauhallista musiikkia soittava radiokanava auki.

Kommentoi:

Koiramme