Koirarekisterin avoin tarjouskilpailu on alkanut

Ruokavirasto on käynnistänyt avoimen tarjouskilpailun koirarekisterin kehittämisestä ja ylläpidosta. Kaikkia koiria koskeva pakollinen tunnistusmerkintä ja rekisteröinti tulee voimaan tammikuussa 2023.

– Etsimme osaavaa kumppania, jonka kanssa voimme yhdessä kehittää toimivan ja kustannustehokkaan sähköisen asiointipalvelun, kertoo koirarekisterin tuoteomistajana toimiva Kirsi Vehkakoski Ruokavirastosta.

Koirarekisterin kilpailutus on herättänyt ennakkoon kiinnostusta useissa yrityksissä ja yhteisöissä, muun muassa Suomen Kennelliitossa. Koiran haltijoille suunnattu asiakaspalvelu ei sisälly koirarekisterin kilpailutukseen, vaan nyt avattu hankinta keskittyy rekisterin tekniseen puoleen. Tarjoukset pitää jättää viimeistään maaliskuun 14. päivänä.

– Olemme tarjouspyyntöä laatiessamme ottaneet huomioon myös tulevia kehittämistarpeita, mikäli rekisteröinti tulee pakolliseksi myöhemmin muillekin lemmikkieläimille. Myös viranomaiskäyttäjien tarpeet on pyritty huomiomaan, Vehkakoski kertoo.

Rekisteröintivelvoite koskee kaikkia koiria, myös ennen vuotta 2023 syntyneitä eläimiä. Mikäli koiralla ei vielä ole mikrosirua, koiran haltija voi hankkia koiran tunnistusmerkinnän yksityiseltä toimijalta, esimerkiksi eläinlääkäriltä.

Uusi velvoite koiran haltijoille

Koirien mikrosirutus ja rekisteröinti tulee pakolliseksi osana maa- ja metsätalousministeriön asetusta. Uuden velvoitteen yhtenä tavoitteena on ehkäistä pentutehtailua, koirien laitonta maahantuontia ja heitteillejättöä. Rekisterin vastuuvirastoksi on nimetty Ruokavirasto.

Mikäli koiralla on jo toimiva tunnistesiru, uuden sirun asettamista ei vaadita. Kun koira on sirutettu, haltija ilmoittaa koiran tiedot rekisteriin tunnistustodistuksen tietoja apuna käyttäen.

Koira pitää rekisteröidä viralliseen koirarekisteriin, vaikka se olisi aiemmin rekisteröity johonkin muuhun rekisteriin. Koiran haltijan vastuulla on myös koiran tietojen ylläpito rekisterissä esimerkiksi koiran kuollessa tai kadotessa. Viranomaisrekisteriin ei tallenneta koiran sukutaulutietoja tai muita harrastustoimintaan liittyviä tietoja.

Ruokavirasto antaa tarkempia ohjeita kuluvan vuoden aikana.

Kommentoi:

Koiramme