Eläimiä laittomasti maahan tuoneille harkinnassa seuraamusmaksu

Etelä-Suomen aluehallintovirasto harkitsee seuraamusmaksujen määräämistä kahdelle henkilölle, jotka jäivät kiinni rajavalvonnassa tammikuun alkupuolella eläinten laittomasta maahantuonnista. Toisessa tapauksessa koiria myyntitarkoituksessa maahan tuovalla henkilöllä ei ollut eläimistä terveystodistuksia. Kaikki maahantuodut neljä koiranpentua määrättiin lopetettavaksi, koska myyjä ei suostunut pentujen palautukseen lähtömaahan. Toisessa tapauksessa hevoskuljettaja yritti tuoda maahan hevosia väärillä terveystodistuksilla. Hevoset palautettiin lähtömaahan.

Vuodenvaihteessa voimaan tulleen lain myötä voi aluehallintovirasto tai Tulli määrätä sanktion henkilölle tai toimijalle, joka tuo ilman asianmukaisia todistuksia ja merkintöjä Suomeen eläimen tai eläimiä EU:n alueelta. Seuraamusmaksu on 300–5000 euron suuruinen, ja se harkitaan tapauskohtaisesti.

– Olemme lain mukaisesti antaneet maahantuontia yrittäneille henkilöille mahdollisuuden antaa vastauksensa meille kirjallisesti. Pidän todennäköisenä, että tulemme määräämään seuraamusmaksut, koska puutteet eläinten maahantulodokumenttien osalta ovat selvät, kertoo läänineläinlääkäri Sari Haikka Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Aluehallintovirasto tiedottaa myöhemmin mahdollisista määräämistään eläintautilain mukaisista seuraamusmaksuista. Harkinnasta maksun määräämiseen voi kulua joitakin viikkoja.

Lähtömaan eläinlääkäri laatii eläimen terveystodistuksen kansainvälisessä sähköisessä TRACES-järjestelmässä enintään kaksi vuorokautta ennen matkaa. Eläimen maahantuojalla pitää olla kuljetuksessa mukana järjestelmästä tulostettu todistus. Terveystodistus vaaditaan koirista ja kissoista silloin, kun niitä tuodaan maahan myyntitarkoituksessa tai kun tuontia seuraa omistajuuden vaihtuminen.

– Vaatimus terveystodistuksesta koskee myös kuriiripalvelujen tuottajaa, joka välittää koiran tai kissan toisen henkilön puolesta tai siirtää eläimen jäsenmaasta toiseen kaupallisessa tarkoituksessa, täsmentää Haikka.

– Korostan, että eläimen tuoja on vastuussa tuontiehtojen selvittämisestä ja niiden täyttymisestä. Lakimuutos ja sen myötä tullut mahdollisuus määrätä seuraamusmaksu saavat toivottavasti ihmiset aiempaa tehokkaammin ottamaan selvää tuontivaatimuksista ja myös noudattamaan niitä. Kyseessä on viime kädessä eläinten hyvinvointi ja myös ihmisten turvallisuus, painottaa Haikka.

Laittomasti maahan tuodun eläimen myyjä ja ostaja voivat joutua teosta myös rikosvastuuseen. Itä-Uudenmaan poliisi on tiedottanut viime viikolla tutkivansa useita eläinten salakuljetustapauksia, joista voi koitua rikosoikeudellisia seurauksia niin myyjälle kuin ostajalle.

Kommentoi:

Koiramme