Helteillä myös koirat nauttivat vedestä

Kuumina kesäpäivinä rannoilla viihtyvät myös koirat. Virallisia koirille tarkoitettuja uimapaikkoja on jo kymmeniä. Yksi Suomen vanhimmista koirarannoista on Porin Mäntyluodossa. Moni tuntee paikan Yyterin koirarantana ja kehuu sitä Suomen parhaaksi.

Porissa nimettiin kunnallinen uimapaikka koirille lähes 30 vuotta sitten. Alkuvuosina rannalla kävi eniten porilaisia. Kun sana kiiri ja sosiaalinen media yleistyi, niin käyttäjiä alkoi olla yhä enemmän.

Kaikki eivät suinkaan tuo koiraansa uimaan, vaan nauttivat lenkkeilystä hienoilla hiekkadyyneillä. Rannan vetovoimaa lisää se, että koirat saa pitää siellä vapaana. Rantaviivaa on lähes puoli kilometriä ja lenkkipolkuja riittää.

Yksi rannan vakiokävijöistä on Susanna Siirtola Ulvilasta 9-vuotiaan Seppo-mopsin kanssa. – Seppo ei ole koskaan viihtynyt vedessä, mutta on kiva pitää koiraa irti, Susanna sanoo.

Iivari Siirtola oli lenkkiseurana tyttöystävänsä Ella Murron ja tanskandoggi Urmaksen kanssa. Kymmenen kuukauden ikäistä Urmasta kiinnostaa kaikki, eikä se ole malttaa pysyä aloillaan hetkeäkään.

Surumielinen käynti

Markku Pajulahti kertoo ajavansa Tampereelta usein Poriin viettämään aikaa rannalla koiriensa kanssa. Toukokuinen käynti oli kuitenkin tavallisesta poikkeava, surumielinen, sillä uintireissu oli 16-vuotiaan kultaisennoutajan Sonjan viimeinen.

Sonjan lisäksi mukana ovat 11-vuotias kultainennoutaja Suvi sekä nelivuotias bordercollie Sharma, joka pitää huolta, että vesi lentää ja roiskuu.

Kuva: Birgit Halkio

Koiraranta Porissa on tamperelaisen Markku Pajulahden suosikkipaikka, jossa hän on käynyt koirineen jo yli kymmenen vuoden ajan. Vedestä nauttivat bordercollie Sharma ja kultainennoutaja Suvi. (Kuva: Birgit Halkio)

– Juuri mummelin kanssa löysin tämän rannan 12 vuotta sitten ja tänne tultiin jäähyväiskäynnille. Olemme käyneet täällä siitä lähtien varmasti kymmenen kertaa kesässä ja yleensä vietämme rannan tuntumassa kahdesta kolmeen päivään.

Markku on Porin koirarannan suuri ystävä. – Aivan huippupaikka, paras ranta, mitä tiedän ja hyvin suosittu nykyisin. Matala ranta, syvenee pikkuhiljaa.

Rajasaaressa tilaa ja kavereita

Vaikka Porissa on kautta maan kehuttu uimaranta, niin vähintään yhtä erinomaista palvelua tarjoaa ainakin Helsinki. Uimarantoja on neljä, joista Rajasaari on omaa luokkaansa.

Rajasaari on ollut koirien käytössä jo vuosikymmenet. Koirilla on käytössä iso osa saaresta, ja aidatulla alueella on helppo päästää hyvätapainen lemmikki vapaaksi. Saaren lounaispuolella on varsinainen pieni uimaranta, mutta toki koira voi pulahtaa veteen mistä kohtaa tahansa.

 

Kuva: Birgit Halkio

Riina Kastarisen Ruu ei ole innokas uimaan, mutta kepin perässä se menee veteenkin. (Kuva: Birgit Halkio)

Kuva: Birgit Halkio

Ruu pitää kepeistä ja palloista yli kaiken. Sitkeä yritys palkittiin lopulta. (Kuva: Birgit Halkio)

 

Riina Kastarinen kehuu Rajasaarta lempipaikakseen. Riinan 9-vuotias monirotuinen Ruu ei ole koskaan ollut innokas uija, mutta keppien ja pallojen perässä se juoksee iloisesti vaikka veteen.

–Juuri muualla emme lenkkeile. Tänne tullaan hihna kireällä vaikkei Ruu muuten kisko taluttimessa lainkaan, Riina naurahtaa.

Riinan mukaan aamupäivisin saaressa on rauhallisinta. Kesällä kauniissa säässä paikka on usein tosi suosittu, jolloin kävijöitä on paljon. Koirat tulevat kuitenkin pääasiassa hyvin toimeen. Riinalla ei ole huonoja kokemuksia.

Kymmeniä virallisia koirarantoja

Kunnallisia koirarantoja on useissa muissakin kunnissa ja kaupungeissa. Tassut kartalla -sivustolla koirien uimapaikkoja on listattu lähes 80. Kymmenkunta koskee uimahalleja, muut ovat varsinaisia rantapaikkoja.

Helsingissä on neljä uittopaikkaa. Rajasaaren lisäksi Kruununhaassa, Herttoniemessä ja Lauttasaaressa. Espoossa koirarannat ovat Laajalahden rannalla sekä Toppelundin ja Haukilahden välissä olevalla koirille merkityllä uimapaikalla.

Vantaan virallinen koiraranta on Vantaanjoessa Silvolassa. Sipoossa koiria uitetaan muun muassa Pilvijärvellä ja Taasjärven länsipuolella.

Oulussa taasen päätettiin kolme vuotta sitten, että kaupunki ei perusta virallisia koirarantoja kaupungin rannoille eikä ohjaa muutenkaan koiria uimapaikoille asemakaava-alueelle eikä kaavoitettujen alueiden ulkopuolelle.

Kaupunki perustelee kielteistä kantaansa lakipykälin. Järjestyslain mukaan koirien uittaminen on mahdollista kaikkialla muualla paitsi yleisillä uimarannoilla. Sitä paitsi Oulussa on paljon matalaa koirienkin uittamiseen sopivaa merenrantaa.

Koirien uimapaikoista kirjoitettiin Koiramme-lehden kesäkuun numerossa 6/2021.

Kuva: Birgit Halkio

Anne Tompurin siperianhusky Sepe ja Stasse Thulen lapinporokoira Myyren ovat tavanneet Rajasaaressa ennenkin. Saaressa käydään usein päivittäin. (Kuva: Birgit Halkio)

 

 

 

Kommentoi:

Koiramme