Koirahyökkäykset lisääntyneet

Irrallaan juoksevan koiran paikka ei ole karjan laitumella sen enempää kuin porojenkaan seassa. Suomessa on uutisoitu muun muassa hevoslaitumille kohdistuneista koirahyökkäyksistä. Myös poroille ja poronhoitotöille aiheutetut vahingot ja häiriöt ovat lisääntyneet huomattavasti viime vuosina.

Skotlannissa hyväksyttiin laki, jonka seurauksena lammaslaumaan hyökänneen koiran omistajalle voidaan määrätä jopa 40000 punnan (46000 €) sakot ja vakavimmissa tapauksissa jopa vankeusrangaistus. Englannissa ja Walesissa pyritään painostamaan päättäjiä tiukentamaan omaa lainsäädäntöään. Jo nyt on poliisille annettu tehokkaammat valtuudet reagoida vakavimpiin tapauksiin.

Korona-aikaan britit nauttivat maaseudusta enemmän kuin koskaan. Iso-Britannian lammastilallisia huolestuttaa koirien tekemät hyökkäykset lammaslaitumille. Kansalle on jaettu neuvoja koiran asiallisesta liikuttamisesta maaseudulla, maanviljelijät ja karjankasvattajat ovat joutuneet kehottamaan koiranomistajia pitämään pandemiapentunsa kurissa.

Yli kaksi kolmasosaa kyselyyn vastanneista brittiläisistä lampaankasvattajista koki koirahyökkäysten lisääntyneen kuluneen vuoden aikana. Jokaisella heistä oli keskimäärin seitsemän erillistä tapausta, joissa hyökkäystä kohti loukkaantui viisi lammasta ja kaksi tapettiin.

Eläinten hyvinvointiin ja viljelijän tuloihin kohdistuvan uhan lisäksi kyselytutkimus paljastaa, että koirahyökkäykset vaikuttavat myös lampaankasvattajien mielenterveyteen. Kyselyyn vastanneet kertoivat koronavuoden aiheuttaneen muutenkin ahdistusta ja stressiä; koirahyökkäykset aiheuttivat lisäksi suuttumusta, järkytystä ja turhautumisen tunteita.

Brittien Kansallinen lammasyhdistys (NSA) käynnisti karitsoimisaikaan alkukeväällä kampanjan, jonka avulla yritetään saada koiranomistajat ymmärtämään, kuinka tuhoisaa voi olla koiran päästäminen juoksemaan vapaana lammaslaitumelle. Kampanjan aikana maatalousyrittäjät, koiranomistajat ja teollisuudenalat ovat käyttäneet #LeadOn -merkintää (suom. hihnassa) sosiaalisessa mediassa osoittaakseen tukensa lakialoitteelle sekä NSA:n vaatimukselle lisätä vastuullista koiranomistajuutta.

Suomessa Paliskuntain yhdistys tiedottaa, että erityisen suuria ongelmia poronhoitoalueella on saanut aikaan yleistynyt usean metsästyskoiran yhtäaikainen käyttö. Myös muut kuin metsästyskoirat aiheuttavat ilman valvontaa ollessaan paljon porovahinkoja.

Koirat tappavat poroja raatelemalla ne hengiltä. Yhtä paha on se, jos koira näykkii tai ajaa poroja niin, että poro on vammautumisen vuoksi lopetettava. Koirat aiheuttavat myös porojen hukkumisia ja porokolareita ajamalla poroja heikoille jäille tai liikenteen sekaan. Muita hyvin tyypillisiä koirien aikaansaamia vahinkoja ovat porojen ajaminen aitojen läpi, tokkien hajottaminen sekä laidunten käytön ja poronhoitotöiden häiritseminen tai estäminen.

– Porotokkaan vapaana ryntäävä koira voi aiheuttaa hetkessä kymmenien tuhansien eurojen vahingon jo pelkästään säikyttämällä porot pakenemaan, jolloin ne helposti luovat vasansa. Joka vuosi liki sata poroa menettää henkensä koirien repimänä. Tarkoituksena on turvata poroille ja muille luonnoneläimille kipeästi kaivattua rauhaa niiden lisääntymisaikana. On erittäin tärkeää, että koirien irtipitoa sääteleviä lakeja noudatetaan, sanotaan Paliskuntain yhdistyksen verkkosivuilla.

Kommentoi:

Koiramme