Yhä vähemmän pentuja

Viime vuonna Suomen Kennelliitto rekisteröi 43833 koiranpentua. Määrä on pienin 19 vuoteen.

Pentujen määrä tippui lähes 5000 edellisvuodesta. Puhdasrotuisten koirien kokonaismäärä onkin kääntynyt selvään laskuun. Eli syntyvä ikäluokka on poistuvaa reilun kymmenen vuoden ikäistä selvästi pienempi.

Yleinen epävarmuus epäilemättä vaikuttaa pentukysyntään. Rauhattomina, epävarmoina aikoina syntyvien lasten määrä on ennätysalhainen, miksei siis pentujenkin?

Pentujen tarjontakaan ei ole huipussaan. Moni kasvattaja kokee harrastuksensa muuttuvan koko ajan raskaammaksi. Ennakoidaan kasvattamisen säätelyn ja rajoitusten lisääntyvän.

Suosituimpien rotujen 10 kärjessä-listan muutokset ovat vähäisiä. Labradorinnoutaja on ylivoimainen ykkönen, se on ollut Suomen yleisin rotu jo 15 vuotta putkeen. Kultainennoutaja kiipesi kakkoseksi. Seuraavina tulevat shetlanninlammaskoira, saksanpaimenkoira, suomenlapinkoira ja jackrussellinterrieri.

Muutaman vuoden takainen tilastokakkonen jämtlanninpystykorva on pudonnut seitsemänneksi ja vuosikymmenten tilastoykkönen suomenajokoira kahdeksanneksi. Vielä kympin sakkiin mahtuvat kääpiösnautseri ja uutena cockerspanieli. Se tosin oli tässä joukossa jo 1960-luvulla.

Roturyhmistä suurin on edelleen pystykorvaryhmä. Lähes joka viides pentu on pystykorvaryhmästä, niitä syntyi 8531. Paimenkoiria rekisteröitiin 6994 ja noutajia sekä vesikoiria 6941. Kääpiökoiraryhmä pääsi 6257 pentuun. Loput kuusi ryhmää ovat selvästi pienempiä.

Kommentoi:

Koiramme