Lyhytkuonoisten rotujen hengitystestit koko Eurooppaan?

Englanninbulldoggien, mopsien ja ranskanbulldoggien ylähengitystietestaus halutaan käyttöön eurooppalaiseen koiranjalostukseen. Hollannin kennelliitto Raad van Beheer esitti Suomen ja kuuden muun suuren eurooppalaisen kennelliiton kanssa, että kaikissa eurooppalaisissa kennelliitoissa otetaan käyttöön em. rotujen jalostussuosituksissa hengitysoireyhtymää (BOAS) arvioiva testi.

BOAS-testi on suunniteltu lyhytkuonoisille koirille brittiläisessä Cambridgen yliopistossa. Kansainvälisen kennelunioni FCI:n Euroopan osasto kokoontui Herningissä Tanskassa 22. toukokuuta. Kokouksessa linjattiin, että englanninbulldoggien, mopsien ja ranskanbulldoggien BOAS-testaus pyritään ottamaan käyttöön kaikissa eurooppalaisissa kennelliitoissa.

Suomalaiset ovat olleet edelläkävijöitä lyhytkuonoisten koirien BOAS-testauksen kehittämisessä. Suomessa on ollut jo vuodesta 2017 käytössä lyhytkuonoisille roduille vastaava, tieteelliseen tutkimukseen perustuva testi. Testin kehittäminen alkoi vuonna 2012. Siihen kuuluu rasitusosio, Cambridgen malliin perustuva kliininen BOAS-arviointi ja koiran sierainten ahtauman arviointi. Suomessa BOAS-testi on tällä hetkellä käytössä 12:n eri lyhytkuonoisen rodun jalostusvaatimuksissa.

Lisätietoja BOAS-testistä löytyy Kennelliiton verkkosivuilta.

Kommentoi:

Koiramme