EU kumosi spermankuljetuksen säännöt

Erittäin monimutkaiset ja kalliit säännöt siemennesteen kuljettamisesta EU:n jäsenmaiden välillä on kumottu 9. huhtikuuta 2023 alkaen. Pari vuotta voimassa olleet EU:n sperman vienti- ja tuontisäännöt ovat tulleet asianomaisille hyvin kalliiksi. Säännöt ovat aiheuttaneet suurta vahinkoa siemennesteen vaihdolle, ja niinpä sperman kuljetukset ovat lähes pysähtyneet viimeisen kahden vuoden aikana.

Nyt on EU yksinkertaisesti poistanut asetukset. Jatkossa ei enää siis tarvita esim. eläinlääkärintarkastusta siemennesteen keräämisen yhteydessä.

Kansainvälisen kennelliiton FCI:n Eurooppa-osasto on yhdessä ruotsalaisen professori Catharine Linde Forsbergin ja eurooppalaisen kissajärjestön kanssa työskennellyt ankarasti näiden määräysten poistamiseksi.

Koiramme-lehti kirjoitti voimaan tulleesta kuljetussäännöstä lehdessä 5/2021. Jutussa Opaskoirakoulun laborantti Saila Kilpeläinen, joka viikoittain hoitaa sperman pakastuksia, vastaanottoja ja lähetyksiä ihmetteli vaivihkaa laadittuja monimutkaisia sääntöjä. 

– Ne vaikeuttavat asioiden sujumista todella paljon ja saattavat aiheuttaa jopa satojen eurojen lisälaskun koiranomistajille. Hullua on myös se, että asetus koskee vain EU:n sisäisiä siirtoja. Jos lähetän spermatankin Saksaan, proseduuri on hyvin hankala. Entä jos lähetänkin sen Norjan kautta (ei EU-maa), eikö silloin kysytäkään mitään.

– Siirrot vaikka Australiaan ja Yhdysvaltoihin onnistuvat aivan kuten ennenkin, ilman tätä järjetöntä byrokratiaa. Myös aikataulutus tulee olemaan hyvin hankalaa. Virkaeläinlääkärin on suoritettava säädetyt tarkastukset ja annettava eläinterveystodistus 72 tunnin kuluessa ennen lähettämistä. Kun joku hollantilainen soittaa, että nartun h-hetki on ylihuomenna ja tankki pitäisi lähettää nyt, tulee kyllä kiire saada käsiinsä virkaeläinlääkäri leimailemaan papereita, Saila Kilpeläinen kertoi huhtikuussa 2021.

Nyt siis koko sääntö on kumottu. Yksittäisten EU-maiden on nyt kunkin laadittava omat sääntönsä, jotta sperman kuljetukset saadaan taas toimimaan joustavasti.

Kommentoi:

Koiramme