Lippu salkoon kansalliskoiran ja myös eräperinteen kunniaksi

Suomenpystykorva on saanut oman liputuspäivänsä, jota vietetään jatkossa aina elokuun ensimmäisenä lauantaina. Liputuspäivällä halutaan kunnioittaa suomalaisen kansan mukana jo satoja vuosia kulkenutta kansalliskoiraamme. Päivässä on vahvana tunne siitä, että lippu liehuu samalla koko suomalaiselle eräperinteelle.

Liputuspäivän aattona Lappajärvellä asuva ja suomenpystykorvia Tukkikankaan kennelnimellä kasvattava Olli Kangas pohtii päivän ja ylipäätään pystykorvaharrastuksen merkitystä. Hänen mielestään vannoutuneelle alan harrastajalle kyseessä on elämäntapa, joka saa nyt syvällistä tunnustusta.

Miehelle itselleen metsäpäiviä kertyy vuodessa sata ja Kangas kertoo pyytävänsä koiriensa kanssa pääasiassa metsäkanalintuja, näätää ja supikoiria.

 – Päivä on osoitus siitä, että pystykorvalla metsästystä ja koko eränkäyntimuotoa, johon se kuuluu, arvostetaan. Pystykorva on kuitenkin ollut meidän pelastajamme. Se on auttanut metsästäjä-keräilijää saaliin saannissa: tuonut ruokaa pöytään ja turkista lämmikkeeksi, Kangas pohtii.

Kangas hankki ensimmäisen oman pystykorvansa naapurissa asuneelta kansakoulunopettajalta vuonna 1980. Kymmenen vuotta myöhemmin hän aloitti rodun kasvatustyön ja nyt kokemusta on kertynyt yli 40 vuoden ajalta.

Tarhassa on kaksi omaa kasvattia, joilla molemmilla on ollut pennut kuluvana kesänä. Tuvassa riehuu kaksi luovutusikäistä pentua, joista toinen jää jatkamaan omaa narttulinjaa.

Rodun tulevaisuus näyttää hyvältä, sillä pennuille riittää ottajia, jotka jatkavat eräperinteen eteenpäin vientiä. – Rodun jalostuksessa äärimmäisen tärkeää on se, että katsotaan asioita pitkällä tähtäimellä ja koko rodun etua ajatellen. Näin meillä säilyy monipuolinen ja terve rotu, josta riittää harrastuskavereita niitä haluaville, Kangas painottaa.

Päivän kunniaksi Kangas aikoo nostaa lipun salkoon ja viettää juhlapäivää perhepiirissä. 

Suomenpystykorvajärjestö juhlii liputuspäivää lauantaina 5. elokuuta Siilinjärvellä Pohjois-Savon Pystykorvakerhon toimintakeskus Kirsussa. Lipunnoston lisäksi tapahtumassa muun muassa keskustellaan rodun tulevaisuudesta. Päivän järjestelyistä vastaavat Pohjois-Savon Pystykorvakerho ja Uudenmaan Pystykorvakerho.

Kommentoi:

Koiramme