Ennätysmäärä koiria pysäytettiin ruotsalaisrajoilla
Ruotsin tulli esti viime vuonna 552 koiran tulon Ruotsiin. Samaan aikaan on paljastunut uusi tapa salakuljettaa koiria: maahan yritetään tuoda kantavia narttuja. Koirien kysyntä koronapandemian aikana sekä ansaittavissa olevat rahat nostivat pentujen salakuljetuksen rikollisten tutkalle. Tullin haaviin jääneitä salakuljetusyrityksiä oli viime vuonna viisi prosenttiyksikköä enemmän kuin edellisvuonna.
Nyt on koirien kysyntä laskenut, mutta Ruotsin tullilla on yhä vahvat resurssit ja halu jatkaa salakuljetuskoirien pysäyttämistä. Vertailun vuoksi vuonna 2019 eli ennen pandemiaa pysäytti tulli rajalla ”vain” 200 koiraa. Salakuljettajat ostavat pentuja esimerkiksi Puolasta, Bulgariasta, Unkarista, Romaniasta ja Serbiasta, ja ne kuljetetaan sitten pitkiä matkoja suljettuina häkkeihin tai tungettuina ahtaisiin tiloihin autoon piilotettuina. Pentutehtaan kurjuudessa kasvatetut ja usein liian aikaisin emostaan erotetut pennut eivät useinkaan selviydy.
Ruotsissa sekä salakuljetus että salakuljetetun koiran ostaminen ovat rikollisia tekoja. Yksi syy rikollisen liiketoiminnan jatkuvuudelle on se, että myös salakuljettajat lukevat uutisia ja sopeuttavat toimintaansa. Ostajan on esimerkiksi aina pyydettävä nähdäkseen pentujen emä. Niinpä salakuljettaja lainaa nartun esittämään pentujen emää.
Uusin ilmiö on tiineiden narttujen tuonti. Ruotsin lain mukaan tiineitä narttuja ei saa kuljettaa autolla yli 50 kilometrin matkaa kahden viimeisen tiineysviikon aikana ennen synnytystä. Esimerkiksi syksyllä Juutinrauman sillalla pysäytettiin auto, jonka tavaratilasta tulliviranomaiset löysivät häkkejä, joissa oli viisi huonokuntoista, näkyvästi tiineenä olevaa koiraa. Kuljettaja väitti, että hän aikoo käydä ystävänsä luona Tukholmassa ja palaa sitten Unkariin koirien kanssa. Hän ei kuitenkaan tiennyt koirien nimiä ja koirapassit olivat puutteellisia, niinpä mies pidätettiin epäiltynä törkeästä salakuljetuksesta. Syyttäjä uskoi, että salakuljetus olisi törkeä, sillä mies yritti tuoda kantavat koirat maahan kaupallisiin tarkoituksiin, hän kuljetti niitä epäinhimillisellä tavalla sekä tiesi koirapassien olevan virheellisiä. Vastaavissa tapauksissa on yleensä tuomittu vankeutta kuudesta yhdeksään kuukauteen. Malmön käräjäoikeus ei kuitenkaan ollut samaa mieltä syyttäjän kanssa, vaan tuomitsi miehen kolmeksi kuukaudeksi vankeuteen ”normaalista” salakuljetuksesta. Kaikki viisi koiraa osoittautuivat kantaviksi ja läänineläinlääkäri lopetti ne Ruotsin maatalousviraston päätöksen mukaisesti.
Tammikuun viimeisenä päivänä kolme halmstadilaista henkilöä tuomittiin vankeusrangaistukseen koirien salakuljetuksesta. He olivat tienanneet satoja tuhansia euroja salakuljetuksella tuotuaan maahan vähintään 69 pentua vuosina 2019–2020. Samana päivänä Ruotsin tulli julkaisi tilastot, joiden mukaan koirien salakuljetus on edelleen ennätystasolla. Kasvun takana eivät ole vain salakuljetetuiksi epäillyt koirat, vaan monet ukrainalaiset sotapakolaiset tuovat mukanaan nelijalkaiset perheenjäsenensä. Ukrainalaiskoirat kuitenkin pääsevät maahan kotikaranteenin kautta.