Tenterfieldinterrierien kysyntä ampaisi nousuun

Naapurimaiden harvalukuiset tenterfieldinterrierin kasvattajat ovat ihmeissään kun kaikki heidän pentunsa halutaan ostaa yhtäkkiä Suomeen. Suomen presidenttiparin hankittua tenterfieldin pennun, niin suomalaisille kuin ruotsalaisillekin kasvattajille on alkanut tulvia pentukyselyitä. – Olemme myyneet Suomeen kaksi koiraa ja nyt on tullut lisää pentukyselyitä, kertovat Anna Tanskanen ja Camilla Lähde Little Pimilly’s kennelistä Ruotsista.

Australiassa tenterfieldinterrieri hyväksyttiin vuonna 2003, FCI ei sitä ainakaan vielä ole tunnustanut. Ruotsissa ensimmäiset tenterfieldinterrierit rekisteröitiin vuonna 2011, SKK hyväksyi rodun saman vuoden kesäkuussa. Suomessa rotu hyväksyttiin vuonna 2013, mutta ensimmäiset rekisteröitiin vasta vuonna 2019. 

Tällä hetkellä Ruotsissa on rekisteröity 62 tenterfieldinterrieriä, kasvattajat voidaan laskea yhden käden sormilla. Vuosittain on naapurimaassa rekisteröity keskimäärin viisi pentua per vuosi viimeisen kymmenen vuoden aikana. Suomessa on yhteensä rekisteröity 22 yksilöä, pentueita on kolmelle kasvattajalle syntynyt kolme – kaikki tänä vuonna.

Pienikokoiset, sileä- tai lyhytkarvaiset terrierit nauttivat aina vakaata suosiota koiranhankintaa miettivien keskuudessa. Ne ovat reippaita, kätevänkokoisia koiria, eikä lyhyt- tai sileäkarvaisina niiden turkinhoitoon tarvitse liiemmin paneutua. Kun jackrussellinterrieri virallistettiin rotuna, se nousi pian Suomessakin Top 10-suosikkilistalle.

Samantapaisia rotuja ovat amerikankääpiökettuterrieri (noin 80 rekisteröintiä Suomessa, AKC hyväksyi rodun vuonna 2003), amerikanrottaterrieri (17, AKC 2010), andalusianrottakoira (25, RSCE 2000), brasilianterrieri (2300, FCI 1998), jackrussellinterrieri (15800, FCI 2001/KC 2016), japaninterrieri (1, JKC 1930) ja parsonrussellinterrieri (8000, FCI 1990).

Jackrussellinterrieri on ollut hyvin suosittu rotu etenkin hevosihmisten parissa, niitä tuotiin Suomeen jo vuosia ennen kuin rotu hyväksyttiin viralliseksi roduksi. Itse asiassa FCI ehti tunnustaa rodun jo ennen kuin Englannin kennelklubi KC myöntyi samaan. Viime vuonna russeli oli Kennelliiton rekisteröintitilastossa kahdeksanneksi suosituin rotu yli tuhannella uudella rekisteröinnillään. Korkearaajaisempi serkkurotu, parsonrussellinterrieri sai virallisen rotustatuksensa jo kymmenisen vuotta russelia aiemmin. Suomessa parson oli viime vuonna rekisteröintitilastossa sijalla 40, niitä kirjattiin rekisteriin lähes 350. Karkea- ja sileäkarvaisia kettuterriereitä rekisteröitiin yhteensä 216.

Edellä mainittujen uusien kettuterrierijohdannaisten rotujen taustalta löytyy siis erilaisia terriereitä ja muita alkujaan pienpetojen ja jyrsijöiden pyyntiin tarkoitettuja, terrieritemperamentilla varustettuja rotuja. Monelle saattaa tulla yllätyksenä koiran riistavietti sekä se, ettei niiden kouluttaminen olekaan niin helppoa kuin vaikkapa mainoksissa esiintyvien koirien perusteella voisi kuvitella.

(Jutussa mainitut lyhenteet: AKC = American Kennel Club, FCI = kansainvälinen koiranjalostusliitto, JKC = Japan Kennel Club, RSCE = Real Sociedad Canina de España sekä SKK = Svenska Kennelklubben.)

 

 

 

Kommentoi:

Koiramme