Ruotsissa kohu Hundsportin rescuekoirajutusta

Ruotsin Hundsport-lehdessä 3/2021 julkaistiin kahden aukeaman voimakkaasti kantaaottava juttu katukoirista. Salakuljetettujen ja rescuekoirien määrä Ruotsissa on kasvanut hälyttävästi viimeisen vuoden aikana. Yksi syy tähän on, että pentujen kysyntä sekä Ruotsissa että muualla Pohjoismaissa on paljon suurempi kuin niiden tarjonta. Artikkeli varoittaa eurooppalaisista huijariorganisaatioista ja muista epämääräisistä toimijoista, joihin koiraa haluavien ei pitäisi luottaa.

– On vain yksi tapa tuoda koira. Pitää mennä tutustumaan emään ja pentuihin kasvattajan luona. Aivan kuten hankkiessa koiraa Ruotsista, napauttaa Lotta Hofverberg Ruotsin maatalousvirastosta Hundsportin jutussa.

Artikkelissa kysytään, miksi ylipäänsä on sallittua tuoda rescuekoiria maista, joissa esiintyy raivotautia. Vastaus on, että koirien tuontia säännellään EU:n tasolla. Tuontikoirat on rabiesrokotettava ja niillä tulee olla tarpeeksi vasta-aineita. Jos koira täyttää tuontivaatimukset ja se on riittävän terve kuljetettavaksi, on laillista tuoda se. Jos maahantulon jälkeen koiralla havaitaan infektioriski, voi Ruotsin maatalousvirasto päättää sen lopetuksesta tai asettamisesta karanteeniin.

Vuodesta 2018 lähtien on Ruotsissa yhdellätoista tuontikoirilla epäilty rabiesta. Koirilla on ollut käytöshäiriöitä ja neurologisia vaivoja. Osa on käyttäytynyt aggressiivisesti, jotkut ovat jopa purreet ihmistä. Varmaa ei ole ollut koirien ikä tai edes tuontimaa.

Ruotsin Kennelliitto (SKK) julkaisi verkkosivuillaan 6.5. lisävalaistusta paljon palautetta saaneeseen artikkeliin kulkukoiratuonnin riskeistä. – Näiden säälittävien koirien avulla voivat rikolliset ansaita nopeasti suuria summia. SKK pitää salakuljetus- ja rescuekoirien tuontia eläinten hyvinvointikysymyksenä. Kyseessä on koiria, joita kasvatetaan ja kuljetetaan inhottavissa olosuhteissa.

– On varmasti yksi jos toinenkin organisaatio, jotka noudattavat asetuksia, mutta SKK:n tehtävä ei ole markkinoida niitä. Toivotamme jatkossakin onnea niille koiranomistajille, jotka ovat tyytyväisiä hankintaansa; koirasi on yhtä arvokas kuin muutkin koirat, mainitaan SKK:n verkkosivuilla.

– Meillä ei ole syytä epäillä viranomaisia, jotka ovat päivittäin tekemisissä tällaisten koirien kanssa. Koirat voivat hirvittävän huonosti kuljettuaan pitkän matkan kohti potentiaalista ruotsalaisostajaa. Rajavalvonnassa nähdään stressaantuneita ja sairaita koiria, vanhoja ja nuoria. Narttuja, joita on käytetty siitokseen nuoresta lähtien sekä pentuja, jotka on vieroitettu liian varhaisessa iässä. Tulli, rajapoliisi, lääninhallitus, läänineläinlääkärit ja muut eläinsuojeluviranomaiset todistavat myös väärennetyistä terveystodistuksista, rokotuksista ja sirumerkinnöistä.

SKK mainitsee myös, että he saavat usein yhteydenottoja ihmisiltä, jotka ovat hankkineet rescuekoiran ja haluavat varoittaa muita tekemästä samaa virhettä. – On myös koiria, jotka eivät voi hyvin ja jotka eivät mukaudu normaaliin arkeen huolimatta rakastavasta ja parhaansa yrittävästä omistajasta. 

SKK muistuttaa auttamisenhaluisia ihmisiä, että koiria voi parhaiten auttaa siellä, missä ne ovat. – Voi mieluummin tukea yhdistyksiä, jotka tekevät työtä kulkukoirien kanssa. Mitä kauempaa nämä koirat tulevat, sitä suurempi on riski, että ne tuovat mukanaan uusia sairauksia tullessaan Ruotsiin. Sekä eläinlääkärit että viranomaiset varoittavat tästä. Suurin riski on raivotauti, joka voi tappaa myös ihmisiä.

– Jos haluaa tehdä hyvän teon, kannattaa rekisteröityä Ruotsin koiransuojeluyhdistykseen (Hundstallet), josta voi löytää uutta kotia etsivän koiran, suosittelee SKK.

Länsinaapurissa kerätään parhaillaan nimiä koirien salakuljetusta ja massatuontia vastustavaan adressiin. 

Hundsportin jutun voi lukea verkossa.

Lähde: skk.se

Kommentoi:

Koiramme