Vantaan Aronkytö: Koirat pelastajiksi lentoasemalle

Koronavirusta haistavia koiria tulee Helsinki-Vantaan lentoasemalle. Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö on iloinen päätöksestä ja koirien saamasta isosta roolista. – Koirat kiinnostavat ihmisiä paljon. On miellyttävä saada kertoa uutinen koirista pelastajana ihmisten turvaamiseksi virusta vastaan, Aronkytö kertoo.

Aronkydön vastuulla ovat Vantaan sosiaali- ja terveyspalvelut. Hän toimii koronakoirien pilottihankkeessa koordinaattorina. Vantaan kaupunki on valmistellut asiaa pikaisesti Helsingin yliopiston tutkijoiden ja lentokenttää hallinnoivan Finavian kanssa.

Koirien koronaviruksen tunnistamiseen liittyvistä asioista sovittiin tarkemmin tiistai-iltana 18. elokuuta. Koirien varsinainen työ alkaa harjoittelujakson jälkeen. Ensin koirille pitää rakentaa sopiva työskentelypaikka.

Koronakoirat ovat herättäneet suunnattomasti kiinnostusta ja mediatilaisuutta suunnitellaan. – Tästä on vielä ollut eriäviä näkemyksiä, onko tilaisuus heti harjoittelun alussa, vai vasta, kun virallinen toiminta käynnistyy tai on kestänyt jonkin aikaa, Timo Aronkytö sanoo.

Yhden asian hän kuitenkin tietää varmaksi. – Tilaisuus on suuri.

Neljä koiraa kahdessa vuorossa

Viruksen tunnistamista varten on suunniteltu, että tehtävään valitaan neljä koiraa, jotka tekevät töitä kahdessa vuorossa. Varsinainen toiminta on hyvin alkutekijöissään. – En voi kertoa oikeastaan mitään tarkasti. Koiria ei kuitenkaan tule ainakaan tällä viikolla kentälle, koska muun muassa sopivat tilat puuttuvat, kommentoi DogRisk-ryhmään kuuluva tutkija ja hajuerottelukoulutuksen asiantuntija Susanna Paavilainen keskiviikkona.

Paavilainen on yhdessä tutkija Anna Hielm-Björkmanin kanssa tehnyt töitä koronakoirien kouluttamiseksi. Omalla ajallaan keväästä alkaen. Keskiviikkopäivä 19. elokuuta Paavilaiselta kului kyselyihin vastaamisessa. – Non-stoppina tässä on saanut olla puhumassa. Kiinnostus koronakoiria kohtaan on valtavaa niin Suomessa kuin muualla maailmassa, tutkija kertoo.

Suomi on aloittamassa koronakoirien käyttöä toisena maailmassa. Ranskalaisryhmä tutkii viruksen tunnistamista koirien avulla Dubain kansainvälisellä lentokentällä Persianlahden rannalla. – Siellä koirat eivät kuitenkaan haista ihmisiä, vaan etsivät virusta näytteistä, Paavilainen mainitsee.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla koirat kohtaavat ihmisiä, mutta rajatussa paikassa. Tiistain palaverissa keskusteltiin muun muassa, mihin koirat sijoitetaan. – Aulassa ne eivät ainakaan voi olla. Parhaillaan odottelen suunnittelijaa esittelemään ehdotuksia, että päästään eteenpäin, Paavilainen kertoo.

Kenen vastuulle?

Isoja asioita on paljon muitakin ratkottavana, kuten kuka ottaa toiminnan vastuulleen pysyvästi. Tulli on yhtenä vaihtoehtona. Pilottihankkeesta vastaa Susanna Paavilainen.

Lisäksi rahoitus on edelleen avoinna. – On eri asia, jos rahoitus tulee valtiolta tai yksityiseltä puolelta, Paavilainen mainitsee.

Tärkein asia on kuitenkin se, että koirien hajuaistin hyödyntäminen on ottanut ison askeleen eteenpäin. Tästä Susanna Paavilainen on erittäin iloinen.

Kommentoi:

Koiramme