Koirien kyky löytää koronavirus halutaan hyötykäyttöön

Hajuerottelun osaava koira on huipputekijä, jota suomalaistutkimuksen mukaan kannattaa hyödyntää myös koronaviruksen etsimisessä. Kuvan koira on koulutettu sienikoiraksi. (Kuva: Birgit Halkio)
– Saisimme helposti jopa 50 koronakoiraa valmiuteen lokakuuhun mennessä, mikäli meillä olisi isompi halli ja mahdollisuus palkata muutama kouluttaja, DogRisk-ryhmää johtava Anna Hielm-Björkman kertoo Seuran tekemässä jutussa (seura.fi, 11.8.).
Tutkijan mukaan tulevaisuudessa esimerkiksi lentokentällä tai hoivakodissa työskentelevä koira voisi helposti ja tarkasti ilmaista, kuka on sairastumassa, kenellä on virus ja kuka on jo sairastanut. Tällaiseen testaustapaan pääseminen ei kuitenkaan etene ilman taloudellisia resursseja.
Valtion tuella olisi Hielm-Björkmanin mukaan merkitystä myös mahdollisen koronaepidemian toisen aallon saapuessa. Tällä hetkellä koronakoiratutkimusta tehdään oman työn ohella vapaaehtoistyönä.
Hielm-Björkman viittaa Seurassa Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen ja lääketieteellisen tiedekunnan alustavaan tutkimukseen. Kävi ilmi, että hajuerotteluun koulutettu koira kykenee erottamaan koronaviruksen terveiden ja koronainfektioon sairastuneiden ihmisten virtsanäytteiden joukosta.
– Vielä huhtikuussa olimme tutkimuskoordinaattori Susanna Paavilaisen kanssa uudella maaperällä, sillä koiria ei ole tunnetusti aiemmin käytetty nimenomaisesti virusten haistamiseen, Hielm-Björkman kertoo.
Nyt tutkijoilla on käytössä lähes 400 kerättyä koronanäytettä ja lisäksi aikasarjoja ihmisiltä, jotka ovat tutkitusti sairastaneet koronaviruksen. – Meitä kiinnostaa erityisesti se, kuinka pitkältä ajalta koira pystyy tunnistamaan viruksen, Hielm-Björkman kertoo.
Kun koronaviruksen testaukseen kehitetyt laitteet tarvitsevat viruksen todentamiseen satoja miljoonia molekyylejä, koira haistaa koronan jo kymmenestä. Koira osaa haistaa myös näytteen viruspitoisuuden, josta on Hielm-Björkmanin mukaan hyötyä COVID-analysaattoreiden kehittämisessä aiempaa tarkemmiksi.
Suomalaistutkimus on herättänyt paljon kansainvälistä kiinnostusta. Yhteydenottoja tulee päivittäin ympäri maailmaa muun muassa siitä, kuinka kouluttaa koronakoiria.