Mehiläiskoira Mack pelastaa pölyttäjiä

Esikotelomätä eli AFB on yksi tuhoisimmista mehiläispesien sairauksista. Koiran nenä pystyy erottamaan bakteeriin kuolleen mehiläistoukan hajun. Kuva on lavastettu. (Kuva: Taina Nygård)
Koiran kyky haistaa erilaisia asioita on pohjaton. Nyt on koiraa keksitty käyttää haistamaan mehiläispesissä ilmenevää pölyttäjille tappavaa tautia. Yhdysvaltalainen viisivuotias labradorinnoutaja Mack on mehiläiskoira. Sen työnä on haistella kaupallisia mehiläispopulaatioita ja ilmaista, mikäli pesässä on tappava bakteeri.
American Foulbrood (AFB) eli esikotelomätä on yksi tuhoisimmista mehiläispesien sairauksista. Se on mehiläisten toukkiin tarttuva tappava tauti, jonka aiheuttaa itiöllinen Paenibacillus larvae -bakteeri. Bakteeri tarttuu mehiläisten toukkiin ruokkijamehiläisten tuoman ruoan mukana, minkä jälkeen bakteerit lisääntyvät toukan suolessa. Kennon peiton jälkeen toukat kuolevat, mikä näkyy kennossa aukkoisena sikiöintinä ja tummuneina kennonkansina.
Mack työskentelee mehiläistarhoilla yhdessä omistajansa Cybil Prestonin kanssa. Preston on Marylandin maatalousministeriön osastopäällikkö, jonka tehtävänä on muun muassa valvoa, että mehiläisyhdyskunnat ovat vapaita taudeista. Tämä on erityisen tärkeää, koska Marylandin mehiläisyhdyskuntia kuljetetaan eri puolille maata pölyttämään kasveja kuten porkkanoita, manteleita, sitrushedelmiä ja marjoja. Noin kolmasosa Amerikan viljelykasveista vaatii pölytystä, joten kaupalliset mehiläisyhdyskunnat ovat tärkeä osa maataloutta.
Jos tartunnan saaneita mehiläisyhdyskuntia lähetetään toiseen osavaltioon, voi se tuhota paikalliset populaatiot. Yksikin kuollut toukka voi sisältää miljoona bakteeri-itiötä, mikä tekee taudista erittäin tarttuvan. Vaikka AFB on vaaraton ihmisille, se voi nopeasti levitä pesästä toiseen ja tappaa miljoonia mehiläisiä.
Bakteeri-itiöt esiintyvät niin hunajassa, siitepölyssä, mehiläisvahassa kuin itse puisessa pesärakennuksessa. Jos pesä heikkenee tai kuolee, muut mehiläiset ryöstävät hunajaa kuolleesta yhdyskunnasta ja siirtävät näin bakteeri-itiöt omaansa.
Tässä vaiheessa paikalle astuu mehiläiskoira Mack. Se on koulutettu havaitsemaan kuolleen mehiläistoukan haju. Cybil Prestonin mukaan toukalla, joka kuolee AFB-bakteeriin, on erityinen tuoksu. Toisin kuin ihmistarkastaja, jonka täytyy avata pesä tutkiakseen sen sisäpuolen, Mack haistelee pesää ulkopuolelta ja ilmaisee istuutumalla ohjaajalleen, että hajujälki AFB:stä löytyy.
Mack voi suorittaa määrällisesti enemmän tarkastuksia kuin ihminen, sillä se voi työskennellä myös kylmällä säällä, jolloin yhdyskuntia ei voida avata ihmissilmän tutkittavaksi. Ihmiset voivat avata pesän, kun lämpötila on 15 °C tai enemmän. Mack voi työskennellä alle 11 °C lämpötilassa, jolloin mehiläiset ovat lepotilassa. Tämä auttaa myös välttämään mehiläisten pistoja ja mahdollistaa tarkastukset vuoden ympäri. Niinpä Mack työskentelee lähinnä marraskuusta maaliskuuhun ja ihmistarkastajat sitten maaliskuusta lokakuuhun. Koira on uskomattoman tarkka ja voi tarkastaa kuukaudessa helposti yli tuhat pesää.
Cybil Preston hankki Mackin, kun koira oli noin kaksivuotias. Reilun puolen vuoden kuluttua koira sertifioitiin AFB-ilmaisijaksi. Koulutus oli Prestonille haastavaa, sillä hän ei ollut aiemmin kouluttanut koiralle hajuntunnistusta. Aikaisempien koiriensa kanssa hän oli tehnyt tottelevaisuutta ja läpäissyt hyvä koirakansalainen -testin (Canine Good Citizen).
Koulutuksessa käytettiin erityisiä AFB-leluja. Bakteereilla kyllästetyillä apuvälineillä ja leluilla leikittiin, ja pikkuhiljaa Mack tunnisti haetun tuoksun aina vain varmemmin. Pari aloitti harjoittelun keväällä ja heidät sertifioitiin syksyllä. Mack ei ole ensimmäinen mehiläiskoira Marylandissa, mutta tällä hetkellä ainoa.
Preston on päättänyt lisätä koiria tarkastustiimiin. Hän yritti kouluttaa beagleristeytys Clarkia hommaan, mutta se ei ollut tarpeeksi itsenäinen, vaan tahtoi työskennellä vain Mackin avustajana. Nyt Prestonilla on koulutuksessa Tukka-springerspanieliristeytys, joka on hyvin energinen ja innokas oppilas. Kahden koiran kanssa työ olisi entistä palkitsevampaa ja kuluttaisi vähemmän koiria.
Suomessa tautia pyritään estämään jo ennalta, siinä vaiheessa kun pesässä on vasta itiöitä eikä vielä sairaita toukkia. Siinä vaiheessa pesä voi olla vielä ihan terve ja voida hyvin. Jos stressitilanne tulee, voi sairaus puhjeta. Tämän vuoksi koiran kouluttaminen on tavallaan turhaa, sillä itiöt eivät haise ja sairaiden toukkien käyttäminen koulutuksessa olisi suuri riski ja suorastaan laitonta.
Muokattu 10. toukokuuta: Lisätty loppuun Suomen tilanne Suomen Mehiläishoitajien Liiton ystävällisellä avulla.
Lähde: akc.org